Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

... στο φεύγα

Αυτός ο Οκτώβρης φέτος είναι τόσο γλυκός ακόμη και στο φεύγα του , που μερικές φορές σκέφτομαι πως με κάποιον τρόπο θέλει να μας παρηγορήσει. Πως μας λυπάται και μας χαρίζει όλον αυτόν τον ήλιο και τη ζεστασιά.
....

Πέρα από τον καλό καιρό όμως νιώθω κάθε μέρα σαν τον σκλάβο που τραβάει κουπί στη γαλέρα.
Δε με μαστιγώνουν όπως ίσως στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.Οι μέθοδοι έχουν αλλάξει, το ζητούμενο όμως είναι το ίδιο. Οι σκλάβοι πρέπει να διατηρούν και να δίνουν ζωή στο σύστημα. Αν τους κάνεις να πιστέψουν ότι το κουπί είναι και ελεύθερη επιλογή τους, γλιτώνεις και τις εξεγέρσεις.
Σε κάποιες χώρες οι σκλάβοι ζουν λίγο καλύτερα. Σε κάποιες ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.
Σε κάποιες άλλες έχουν χάσει ακόμη και αυτό το δικαίωμα της σκλαβιάς. Και περιφέρονται σαν φαντάσματα ανάμεσα στους ζωντανούς.
....

Ακούω διαρκώς "ο λαός δεν αντέχει άλλο"...Και ο λαός αντέχει.  Βέβαια πέφτουν μερικοί και το γέλιο φεύγει.... Αλλά αντέχει. Και η ρήση επαναλαμβάνεται από τους επιτήδειους. Εδώ και χρόνια. Και ο λαός αντέχει. Γιατί δεν πέφτουν όλοι μονομιάς. Και η εξαθλίωση έχει δρόμο πολύ ακόμη. Και σε 10 χρόνια από τώρα πάλι κάποιοι θα λένε "ο λαός δεν αντέχει άλλο".
Αλλά κάποιοι θα έχουν αντέξει.
Δε θέλω να φανταστώ τη ζωή τους.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

τίποτ'άλλο

Όταν έρχεται κάποιος σήμερα στην Ελλάδα απ'έξω, κάποιος που την έχει ζήσει και την ξέρει , αυτό που νιώθει είναι ότι βρίσκεται σε μια χώρα που παραπαίει , που ψάχνει για μια χαμένη ταυτότητα σε αλλοτινές δεκαετίες, στο '50 και το '60 ή και πιο παλιά και που δεν ξέρει προς ποια κατεύθυνση είναι το μέλλον της .
Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και ο τύπος γεμίζουν από βιβλία που θέλουν να μας μάθουν την ιστορία του ναζισμού και του εμφυλίου, σαν αυτό να ήταν το κενό στη μόρφωση μας που μας οδήγησε στο σήμερα. Ή σαν αυτή η γνώση να μας οδηγήσει στην μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να πετύχουμε σαν κοινωνία και κράτος.  Παλιές μορφές της ελληνικής πολιτικής σκηνής απέκτησαν μια ετεροχρονισμένη σπουδαιότητα ανεξήγητη και μέσα σε όλα αυτά έχεις μια εντελώς γελοία και παράλογη εμμονή σε τελείως ξεπερασμένες δήθεν λαιφσταϊλίστικες εκπομπές, τα ιδιωτικά κανάλια έχουν μετατραπεί στο σύγχρονο δημόσιο της Ελλάδας όπου η οικογενειοκρατία καλά κρατεί. Αλήθεια ο κ. Κωστόπουλος μετά τη γυναίκα του θα διορίσει και τις κόρες του στο Μέγκα ;

Η ποιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα εξαντλείται στην ανατύπωση των αναγνωστικών του 1930....αλλά δεν είναι αρκετή και δεν μας οδηγεί προς τα μπρος , ενόσω τα παράσιτα συνεχίζουν να πουλάνε αέρα κοπανιστό και να αναπαράγουν το ψέμα που τους οδήγησε κι εκείνους κι εμάς στο σημερινό αδιέξοδο.

Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι μόνο μία Ελλάδα χωρίς ταυτότητα. Είναι και μία Ελλάδα με ψεύτικη ταυτότητα. Όλα τα τελευταία χρόνια ζούσε με πλαστά χαρτιά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
.....

Προχωράει το φθινόπωρο και φέτος. Ήρεμα κι ευγενικά. Μερικοί μου λένε "κοίτα τον ήλιο...έχουν οι άλλοι αυτόν τον ήλιο ?"
"μα δεν έχουμε τίποτ'άλλο", ψιθυρίζω.τίποτ'άλλο

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

σκόρπια

"Ακαδημία Ταχυδακτυλουργών"
Η ξεθωριασμένη πινακίδα στην παλιά πολυκατοικία μοιάζει ταυτόχρονα επίκαιρη και άκαιρη με την εποχή.
Ταχυδακτυλουργός....
Πάντως......από το γιατρός, δικηγόρος, καθηγητής, υπάλληλος καλύτερο ακούγεται.
Όταν ένσημα δεν θα κολλήσεις πουθενά, τουλάχιστον ρίξε τα ζάρια σου προς όποια κατεύθυνση θέλεις.
///
Τα πρωινά κάνει πια κρύο. Αυτό το 10-12 πρωινιάτικα δεν είναι το καλύτερό μου.Σε άλλα μέρη δε μ'ενοχλεί, αλλά εδώ απουσιάζει εντελώς η φθινοπωρινή μαγεία.
Η Ελλάδα είναι μόνο για καλοκαίρι. Και για την άνοιξη.
Γι'αυτό και οι περισσότεροι ζουν εδώ με το όνειρο του καλοκαιριού. Και μόνο.
///
Οι ειδήσεις μ'αφήνουν αδιάφορη, το ίδιο και τα νέα των εφημερίδων. Μια διαρκής  πλύση εγκεφάλου για να μπορούν  να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους.
Τι θα ήταν η σύγχρονη Ελλάδα δίχως τα ΜΜΕ ?
///
Αν ξεκινούσα τώρα, δεν ξέρω αν στις αποσκευές μου κουβαλούσα τα τρικ του ταχυδακτυλουργού ή κάτι ανάλογα εξωτικό, ξέρω πως αυτή η μη πίστη σε τίποτα και η έλλειψη προσδοκιών σου δίνει τεράστιες ελευθερίες.