πόσες φορές δεν ένιωσα αυτό το συναίσθημα της κατάθλιψης που περιγράφει ο
Τζων Μπόη , σε κάθε μου επαφή με την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο !
μαυρίλα και απόγνωση και γκρίνια. μια ατελείωτη γκρίνια. λες και η γη σταμάτησε να γυρίζει. λες και ήρθε η συντέλεια του κόσμου επειδή δε θα αγοράζουμε πέντε ζευγάρια δωδεκάποντα ανά σεζόν κι εκείνη την it bag που κράταγε η Kate Moss. λες και το μέλλον χάθηκε από το προσκήνιο και δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε προς θετικές κατευθύνσεις, να το αλλάξουμε, να εξελιχθούμε μέσα του, να δούμε νέες δυνατότητες. λες και είμαστε όλοι εμείς αμέτοχοι για όλα όσα μας συμβαίνουν.
αυτός είναι και ο ορισμός της κατάθλιψης : η ανυπαρξία μέλλοντος .το feeling του μαγκανοπήγαδου από το οποίο δε μπορείς να βγεις.
αλλά αυτή η κατάθλιψη δεν ήρθε τώρα. ούτε και το αδιέξοδο. ήταν εκεί εδώ και χρόνια. υπέβοσκε.
και όλοι μας την ξεγελούσαμε πίσω από έναν άρρωστο καταναλωτισμό έχοντας καταργήσει τις αληθινές αξίες και περιορίζοντας τα οράματά μας σε όμορφες βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα, μακρινά ταξίδια, ακριβές σπουδές για τα παιδιά μας και κατανάλωση, κατανάλωση, κατανάλωση...που μας βύθιζε όλο και περισσότερο στην κατάθλιψη. μόνο που το εκφράζαμε διαφορετικά.
αγοράζοντας. και επιδεικνύοντας
στα παιδιά μας καταργήσαμε από νωρίς τα όνειρα και τα ακρωτηριάσαμε εμποδίζοντας τα να καλλιεργήσουν οποιοδήποτε ταλέντο πέραν εκείνων που θα τους ήταν απαραίτητα για να εισαχθούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή και κυρίως να "βολευτούν" σε κάποια ισόβια δουλίτσα.
και η πλήση εγκεφάλου που τους κάναμε, πέτυχε.
αν ρωτήσετε οποιοδήποτε 10χρονο και πάνω γιατί θέλει να γίνει γιατρός, θα σας απαντήσει με τον ρεαλισμό ενός ενήλικα (για να μην πω με τον κυνισμό). πιθανότατα το κύριο κριτήριο του θα είναι να βγάλει πολλά λεφτά.
στα χρόνια μου θέλαμε να γίνουμε αστροναύτες και πιλότοι. τρελοί επιστήμονες και εφευρέτες. ταχυδρόμοι και επιπλοποιοί. μπαλαρίνες και ζωγράφοι. αν θέλαμε να γίνουμε γιατροί, θα ήταν για να διώξουμε την αρρώστια. λεφτά ; μισθός ;....τι ήταν αυτά ;
θέλαμε να εξερευνήσουμε κάθε γωνιά της γης, να αλλάξουμε τον κόσμο, να τον χτίσουμε απ'την αρχή.
ήταν δικός μας. ο κόσμος ήταν δικός μας.
από τα παιδιά μας κλέψαμε τον κόσμο τους.
χάθηκε η αγάπη για την εξερεύνησή του - όχι εκείνη η άρρωστη τουριστική...η άλλη- ακόμη κι αυτή η φυσική αντίδραση προς το κατεστημένο, χάθηκε. πετύχαμε το αδύνατο : να κάνουμε τη νέα γενιά κατεστημένο. να ονειρεύεται μια σταθερή δουλειά και μία συνταξούλα
γιατί την ταΐσαμε στο στόμα και της παίξαμε το "φίλο" αρνούμενοι να παραδεχτούμε πως μεγαλώσαμε, πως είναι καιρός να κατεβούμε από τη σκηνή, πως μπορεί να κάναμε λάθος στους στόχους μας ή πως όποιοι κι αν ήταν αυτοί αφορούσαν μόνο εμάς.
θέλαμε να προσφέρουμε ασφάλεια εκεί που θα έπρεπε να προσφέρουμε μόνο ελευθερία και όνειρα. και ευθύνη. την ευθύνη να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. ό,τι και να γίνεις . ό,τι και να κάνεις.
δε μ'ενδιαφέρουν οι πολιτικές αναλύσεις εδώ. όχι γιατί δε μ'αφορούν και δεν μ'επηρεάζουν οι πολιτικές εξελίξεις (μια χαρά μ'επηρεάζουν...εδώ έχουν φέρει την ζωή μου τούμπα), απλά το θέμα είναι πώς πάμε παρακάτω κι όχι πώς θα γκρινιάξει άλλος ένας.
όταν συμβαίνει ένα κακό, όποιας φύσης και να είναι αυτό, μετά το πρώτο σοκ δε κάθεσαι να κλαις τη μοίρα σου αιωνίως και να αναπολείς περασμένα μεγαλεία. πας παρακάτω. βλέπεις τι έφταιξε. αξιολογείς το μέρος της δικής σου ευθύνης. αλλάζεις πορεία
παρακολουθώ αυτές τις μέρες το ξεσήκωμα της ελληνικής κοινωνίας για τη συγχώνευση των σχολείων. γιατί είμαστε τόσο αρνητικοί σε κάθε τι το νέο ; γιατί νομίζουμε πως το παιδί μας ωφελείται περισσότερο σε ένα 2/θεσιο ή μονοθέσιο σχολείο, όπου ένας εκπαιδευτικός πρέπει να διδάξει ταυτόχρονα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και δεν βλέπουμε το πασιφανές . σε ποια περίπτωση έχουμε το μεγαλύτερο όφελος .
αλλά αυτή η εμμονή των διαφόρων συντεχνιών να μην αλλάξει τίποτα.... πόσο άρρωστη, πόσο παράλογη, πόσο γερασμένη !
σαν τους γέρους φοβόμαστε μην τυχόν κάποιος αλλάξει την τάξη και τη σειρά και χάσουμε τις συνήθειές μας .
δεν ξέρω τι μας οδήγησε σ'αυτην την ανασφάλεια, τον άκρατο συντηρητισμό, τον φόβο για το νέο, αλλά υγιές και φυσιολογικό δεν είναι.
είναι ένας κοντινός μου άνθρωπος που ζει με μία σύνταξη των 600 ευρώ το μήνα παρά τα 40 τόσα χρόνια που δούλεψε σαν το σκυλί (ποια οχτάωρα και εννιάωρα ;). κάθε μέρα λέει ευχαριστώ στο Θεό για όσα έχει.
ακόμα και τώρα που πέρασε τα 70 προσφέρει ανελλιπώς και αφιλοκερδώς ό,τι μπορεί σε εργασία, σε στήριξη , ό,τι ο άλλος χρειάζεται και μπορεί να του το δώσει. ένα πιάτο φαί στον πεινασμένο και τον άρρωστο.
δε γνωρίζει από κρίση, δεν αγωνιά για το αύριο, δεν ξέρει τι θα πει κατάθλιψη. αν αύριο χρειαστεί να δουλέψει θα το κάνει. και θα βρει δουλειά γιατί δε τη φοβήθηκε ποτέ.
είναι ο πιο νέος άνθρωπος που ξέρω