Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Θυμός

 Καλοκαίρι και πάλι

και σιχαίνομαι τον υπερτουρισμό, σιχαίνομαι τους πολιτικούς της Ελλάδας  και θυμώνω με εκείνους, που ενώ δεν αποκομίζουν κανένα όφελος από airbnb ή κάποια άλλη τουριστική επιχείρηση (υπάρχουν κι αυτοί και ξέρω ότι δεν είναι λίγοι), επιτρέπουν σε πολιτικούς και τουριστική μαφία την καταστροφή και την ολοένα μεγαλύτερη  υποβάθμιση της ζωής τους, της δικής τους και των παιδιών τους, παρακολουθώντας ως θεατές την χωρίς επιστροφή αλλοίωση του τόπου που τους γέννησε και μια περιβαλλοντική καταστροφή που όμοια της δεν έχει. Φυσικά θυμώνω και με εκείνους που θεωρούν  τα airbnb την λύση στο οικονομικό τους πρόβλημα. Ποιος ο λόγος να σπουδάσει κανείς, να γεμίσει με πτυχία και μεταπτυχιακά, αφού το μόνο στο οποίο βλέπει τον εαυτό του να απασχολείται στο μέλλον είναι  ως ξενοδόχος; 

Και σιχαίνομαι ακόμη περισσότερο τα ΜΜΕ, που πιο γελοία θε θα μπορούσαν να είναι. Και είτε όσοι απασχολούνται σε αυτά έχουν IQ αρκετά χαμηλότερο του μετρίου, είτε "τα παίρνουν", είτε πιστεύουν πως το κοινό τους είναι  ηλίθιο. Αν και το πιο πιθανό είναι να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω.

Και κανείς δε μας εξηγεί πόσα από τα τεράστια κέρδη του υπερτουρισμού πηγαίνουν σε δημόσια έργα και αγαθά. Γιατί απλά δεν πηγαίνουν. Ούτε αν και πόσο έχουν βοηθήσει στην αναβάθμιση της ζωής μας. Με βεβαιότητα πάντως δεν έχουν πάει ούτε σε Υγεία, ούτε σε Παιδεία, ούτε σε κοινωνικές παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Νοσοκομεία χάλια με έλλειψη προσωπικού, σχολεία στα οποία άνετα γυρίζεις ταινία του '60 χωρίς ν'αλλάξεις τίποτα στο σκηνικό, συντάξεις αρκετά πιο κάτω από το όριο της φτώχειας.

Καταστρέφουμε που καταστρέφουμε τη χώρα απ'άκρη σ'άκρη, την βρωμίζουμε, δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας όσοι έχουμε την ατυχία να ζούμε σε "τουριστικούς προορισμούς", τουλάχιστον να είχαμε και ένα όφελος σαν λαός και όχι μόνο οι τσέπες των μαυρολεφτάδων.

Έχω σιχαθεί να ακούω τον/την κάθε wannabe δημοσιογράφο να λέει ΚΑΘΕ χρόνο με τη μεγαλύτερη ηρεμία του κόσμου σαν να πρόκειται για το πιο φυσιολογικό πράγμα, πως για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο μέρος των φόρων πληρώθηκε από μισθωτούς και συνταξιούχους.Πώς γίνεται να μην πέφτει η κυβέρνηση και να μην καλείται να λογοδοτήσει όλο το πολτικό σώμα όταν μόνο πέρσι ήρθαν 32 εκατομμύρια τουρίστες; Πώς γίνεται η βαριά βιομηχανία του τόπου, αυτή που δημιουργεί και την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή να μην είναι η κύρια πηγή εσόδων για το κράτος;

Κι είναι τόσο αστεία η εικόνα, αν και ταιριάζει καλύτερα ο χαρακτηρισμός "τραγική", των ποδηλατοδρόμων όταν δεν έχουμε πεζοδρόμια, των διαδραστικών πινάκων σε σχολεία χωρίς θέρμανση και κλιματισμό και όλη αυτή η προσπάθεια να δείξουμε ότι δήθεν κάτι γίνεται κάπου, τη στιγμή που όλα είναι για το φαίνεσθαι και στάχτη στα μάτια.


update Εδώ η τραγική πραγματικότητα ( που δεν αφορά μόνο τις Κυκλάδες)

Κι εδώ επίσης