Υπάρχουν φράσεις σε κάθε λαό (όπως και σε κάθε άνθρωπο) που με λίγα λόγια προσδιορίζουν τη βασική κοσμοθεωρία του. Όταν έχεις ζήσει σε διαφορετικές χώρες για αρκετά χρόνια, αυτές πέφτουν κατευθείαν στην αντίληψή σου καθώς η σύγκριση γίνεται αυτόματα στο μυαλό σου δίχως καμία δική σου προσπάθεια.
Στη Γερμανία η φράση αυτή είναι : " Πώς θα κάνετε οικονομία". Όλη η ζωή των Γερμανών μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από το πώς θα εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε δραστηριότητα της ζωής τους.
Στην Ελλάδα η φράση αυτή είναι : " Πώς θα τραβήξετε τα βλέμματα...ή αλλιώς... πώς θα κάνετε εντύπωση". Με ποιο outfit, με ποια συμπεριφορά, με την αγορά και την κατοχή ποιων συγκεκριμένων καταναλωτικών αγαθών.
...
* (προσωπικά το φανελάκι του κ Τσιόδρα δεν μου έκανε καμία εντύπωση, ούτε αρνητική, ούτε θετική. Όταν τον είδα να εμβολιάζεται on camera σκεφτόμουν μόνο αν πράγματι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, πόσο καιρό θα μας προστατεύει και ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειές του καθώς η φόρμουλά του είναι κάτι τελείως νέο και πειραματικό. Ο άνθρωπος είναι γιατρός..Προφανώς όσοι σχολίασαν την ενδυμασία του, όταν επισκέπτονται γιατρό, το κάνουν με κριτήριο αν η εμφάνισή του ανταποκρίνεται στα γούστα τους.)
3 σχόλια:
Πράγματι, φράσεις και εκφράσεις ενός λαού προσδιορίζουν την κοσμοθεωρία του, ή σύγχυση αυτής :-) Παραδείγματος χάριν, θεωρούμε έκφραση υπέρτατης Ελληνικότητας το να αυτοαποκαλλούμαστε Ρωμιοί (Ρωμαίοι).
Καλό 2021, αγαπητή μου Scarlett! Υγεία και ευτυχία!
Καλώς τον Δημήτρη!
Αυτό με τους Ρωμιούς είναι άλλη μεγάλη ιστορία, τη στιγμή που την ρωμαϊκή αυτοκρατορία τη βαφτίσαμε αυτοβούλως βυζαντινή.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, ένα υγιές, με πολλές όμορφες στιγμές 2021 και πολλή αγάπη, Δημήτρη! Φίλα μου τη Μαργαρίτα!
Βέβαια. Την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την βάφτισε «Βυζαντινή» ο Γερμανός Ιστορικός Ιερώνυμος Γουλφ το 1557 αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε σαν όνομα μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Ο Γουλφ απλά επισημοποίησε αυτό που πάσχιζαν οι δυτικοί να κάνουν από τον καιρό του Καρλομάγνου: να διαφοροποιήσουν την «ανατολή» από την δυτική Ρώμη (πολιτική η οποία οδήγησε και στο σχίσμα).
Η σημερινή πλάκα είναι πως οι Έλληνες αυτοαποκαλούνται «Ρωμιοί» χωρίς να συνειδητοποιούν ότι λένε τους εαυτούς τους Ρωμαίους.
Είδες; Μέσω της Γερμανίας και του φίλτατου Ιερώνυμου το επέστρεψα στην ανάρτησή σου περί σύλληψης έννοιας στην Γερμανική κουλτούρα σε αντίθεση με σύλληψη στην Ελληνική κουλτούρα :-)
Σ’ ευχαριστούμε, Scarlett μου, και ευχές και από εμάς. Να ‘σαι καλά!
Δημοσίευση σχολίου