Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

καραντίνας συνέχεια

Βγήκα μέχρι την αγορά σήμερα το απόγευμα. Με τα πόδια φυσικά.
Μια πόλη έρημη. Ελάχιστοι άνθρωποι σαν κι εμένα στους δρόμους και τα καταστήματα όλα κλειστά.
Σχεδόν απόκοσμη εικόνα αν δεν ήταν άνοιξη. Ούτε τον Αύγουστο δεν την έχω δει έτσι την Αθήνα.
Ούτε τον Αύγουστο μέρα μεσημέρι.
...
Δεν ξέρω αν θα γυρίσουμε ποτέ σε μια κανονικότητα έτσι όπως την ξέραμε. Σίγουρα αυτό δε θα γίνει σύντομα.
Κι αυτό που συχνά έχει απασχολήσει τη σκέψη μου, είναι γι΄αυτούς τους ηλικιωμένους  που τους κλειδαμπαρώσαμε στα σπίτια : ποιος τους ρώτησε τι θέλουν να κάνουν με τον χρόνο που τους απομένει;
Βγαίνουνε διάφοροι ειδικοί και για να μην κλατάρει το πολύ αδύναμο σύστημα υγείας που μας έμεινε μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων, φωνάζουν : "Κλειδωθείτε", "Μην τολμήσετε να βγείτε".
Και η ζωή που χάνεται με την κάθε μέρα; Ποιος, πότε θα απολογηθεί γι' αυτήν.
...
Οι Κινέζοι φτιάξανε έναν ιό που τους ξέφυγε τελείως. Άλλα κράτη βρέθηκαν πιο προετοιμασμένα στην αντιμετώπισή του, άλλα λιγότερο ή καθόλου.
Οι Κινέζοι ξέρουν πως δεν πρέπει να αποκαλύψουν την αλήθεια, που είναι όμως τόσο φανερή.
Άγνωστο θα μου μείνει γιατί ο άνθρωπος κατασκεύασε το πρώτο όπλο μαζικής καταστροφής.Την πρώτη βόμβα, την πρώτη νάρκη, το πρώτο βιοχημικό όπλο.
Και γιατί συνεχίζει να τον έλκει, να τον προκαλεί η ιδέα.
...
Και η ζωή μας άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη.
Ο πόλεμος που δεν είχε ζήσει η δική μου γενιά, ήρθε και μας βρήκε.
Αλλά όσο περνά ο καιρός τόσο κατασταλάζουν μέσα μου κάποιες σκέψεις. Και θεωρώ πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε κρατά μακριά από τους αγαπημένους σου όταν αυτοί νοσούν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου πει αν θα βγεις από το σπίτι σου και πού θα πας.
Μπορεί να σε προετοιμάσει για τον κίνδυνο, αλλά όχι να σου στερήσει την ελευθερία σου.
Κι αν οι πολιτικοί μας φρόντισαν να καταστρέψουν τις δομές της υγείας μας, ας πληρώσουν εκείνοι γι' αυτή την καταστροφή.
Να κρατήσουν ταπεινή στάση. Και να μην προσβάλλουν τη νοημασύνη μας.

....
Και το άλλο που μοιάζει με ανέκδοτο, είναι πως ενώ ζούμε τον μεγαλύτερο ίσως εφιάλτη που μας έμελλε να ζήσουμε, η αγωνία σε αυτόν τον παράξενο τόπο, στον τόπο της φαιδράς πορτοκαλέας, είναι αν τα παιδιά της τρίτης λυκείου περάσουν φέτος στα Πανεπιστήμια.
Με άλλα λόγια....εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν.

 Γιατί ποτέ δε μέτρησε η πραγματική γνώση, η καλλιέργεια, η απόκτηση δεξιοτήτων για να κάνεις όμορφη τη ζωή σου και ευτυχισμένους τους γύρω σου. Ποτέ δε μέτρησε η αξιοσύνη η ίδια, που δεν αποδεικνύεται με την επιτυχία σε εξετάσεις, που βγάζουν νικητή τον καλύτερο παπαγάλο. Το μόνο που μετράει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα είναι η απόκτηση ανούσιων χαρτιών και η καταξίωση μέσω αυτών, των γονιών. Γιατί αυτά τα ανούσια χαρτιά θα βοηθήσουν τα πανέξυπνα μυαλά της χώρας να στηρίξουν και να υπηρετήσουν το εξίσου ανούσιο σύστημα που η κοινωνία έχει θεοποιήσει. Γι' αυτό και η εμμονή με τα Πανεπιστήμια. Γι' αυτό τόσα λεφτά στα φροντιστήρια.
...
Μοιάζει τόσο νοσηρό αν σκεφτείς τι είναι πραγματικά η ζωή.

3 σχόλια:

thinks είπε...

Κι’ εγώ, Scarlett, αισθάνομαι τις περισσότερες από τος σκέψεις αυτές όπως τις αισθάνεσαι κι’ εσύ.

Να προτείνω μόνο ότι η Ελλάδα θεωρείται διεθνώς (προς έκπληξη όλων) ως η μια χώρα που ανταποκρίθηκε καλύτερα στην κατάσταση αυτή, στον δυτικό κόσμο. Και σαν κυβέρνηση και σαν πολίτες. Κι’ εγώ είμαι ο πρώτος που εκπλήσσεται και το παραδέχεται.

Μέχρι σήμερα, το ποσοστό κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 0,02% ενώ στην Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία είναι 0,47% ως 0,32%. Η θνησιμότητα ανάμεσα στους ασθενείς στην Ελλάδα παραμένει στο 5% ενώ Βέλγιο, Γαλλία, ΗΒ, Ιταλία, Σουηδία φτάνει 15% έως 11%.

Κι’ αν ακόμα οι αριθμοί και μετρήσεις είναι ελλιπείς ή ανακριβείς, και πάλι οι διαφορές είναι τεράστιες, οπότε και λάθος να είναι τα νούμερα, τα πραγματικά και πάλι έχουν την πιθανότητα να είναι πολύ καλύτερα από των άλλων κρατών.

Όσο για την προέλευση του ιού, όλες οι επιστημονικές μελέτες, από ανάλυση του DNA και της δομής του, έχουν αποφανθεί ότι προήλθε από την φύση και δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο. Τώρα ερευνούν την πιθανότητα, αν δεν έφτασε σε εμάς από κακή διαχείριση σε αγορές τροφίμων, μήπως ανέλυαν τον φυσικό αυτό ιό σε κάποιο εργαστήριο στην Κίνα, όπως κάνουν όλοι, παντού, συνεχώς, με φυσικούς ιούς, και από ατύχημα τους ξέφυγε.

scarlett είπε...

Καλησπέρα Δημήτρη
Ξεκινώ από το τέλος του σχολίου σου. Δεν εννοούσα πως ο ιός αυτός είναι τεχνητός, με την έννοια του "μη φυσικού". Μπορεί πράγματι να πειραματίζονταν με ιούς που υπάρχουν στη φύση, αλλά για ποιο σκοπό ; Αυτό κανείς δεν μας το εξήγησε. Κι αν κρίνεις από την επικινδυνότητα του δε νομίζω πως οι μελέτες τους είχαν ως απώτερο στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Στο συμπέρασμα ότι ο ιός αυτός ξέφυγε από λάθος ή και όχι (αυτό δε θα το μάθουμε ποτέ...ειδικά από τους Κινέζους) κατέληξα σχετικά πρόσφατα, διότι θυμήθηκα κάτι σκηνές τις οποίες είχα δει στην αρχή της εξάπλωσης αυτού του ιού στην Κίνα, όπου στρατιωτικοί με στολές βιοχημικού πολέμου κυνηγούσαν τους ελάχιστους Κινέζους που δεν ήταν στα σπίτια τους. Αν λοιπόν ο ιός ήταν φυσικός καταρχάς θα είχαν άγνοια του κινδύνου κι έπειτα δε θα τους είχε πιάσει τέτοιος πανικός. Ξέρανε κατά τη γνώμη μου πολύ καλά τι τους ξέφυγε και "παγώσανε" τα πάντα στη χώρα τους, με μεγάλο οικονομικό κόστος φυσικά. Σε κάτι τόσο καινούργιο, που δεν το γνωρίζεις επιπλέον, δεν αντιδράς έτσι.
...
Όσο για την Ελλάδα που αναφέρεις, το ξέρω πως από εκεί που ήμασταν ο αποδιοπομπαίος τράγος ξαφνικά γίναμε το καλό παράδειγμα, και λέω ευτυχώς από μέσα μου που πήραμε γρήγορα όλα αυτά τα μέτρα και συμμορφωθήκαμε, όμως Δημήτρη κι εδώ ακολούθησαν τώρα που ηρέμησαν κάπως τα πράγματα κι άλλες σκέψεις.
Κι αυτές οι σκέψεις είναι οι εξής:
Ήμασταν πολύ πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που το κακό ξεκίνησε και φούντωσε τόσο γρήγορα στη χώρα που ζεις. Αν ο ιός έφτανε την ίδια στιγμή στην Ελλάδα με εσάς, τώρα θα είχαμε κι εγώ δεν ξέρω πόσους νεκρούς. Ίσως περισσότερους κι από την Ιταλία, που αναλογικά με τον πληθυσμό μας θα ήταν υπερδιπλάσιοι ως ποσοστό. Προλάβαμε και είδαμε τα δικά σας φέρετρα και ο πρωθυπουργός μας που δεν είναι χαζός κατάλαβε πως όταν ο ιός θα ερχόταν στην Ελλάδα θα ήταν αδύνατο να τον αντιμετωπίσει με το διαλυμένο σύστημα Υγείας μας. Είχαμε μόλις 500 ΜΕΘ, Δημήτρη. Τώρα είναι λίγες παραπάνω. Δεν έχουμε αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό, δεν έχουμε προστατευτικές στολές. Πόσο θα επιβίωνε μια κυβέρνηση που δε θα μπορούσε να προστατέψει τους πολίτες της; Που θα τους άφηνε να πεθάνουν μόνοι στα σπίτια τους;
Εδώ στους καλούς καιρούς και ο κόσμος ήτανε σε ράντζα!
Η Ιταλία ήταν αυτή που έσωσε την Ελλάδα, Δημήτρη! (Μέχρι τώρα...γιατί το μέλλον κανείς δεν το γνωρίζει...κι έχουμε και το καλοκαίρι που θέλουμε τουρισμό) Κι αν δεις τους παγκόσμιους πίνακες, παρόμοια με την Ελλάδα χαμηλή θνησιμότητα έχουν όλα τα Βαλκάνια. Γιατί όλοι θορυβηθήκαμε από εσάς και πήραμε γρήγορα μέτρα. Στην Αλβανία βγάλανε το στρατό στον δρόμο!Ούτε και η Αλβανία έχει πολλά κρούσματα.
Ξέρεις κάτι Δημήτρη; Το 2008 η Ελλάδα γλίτωσε την παγκόσμια οικονομική κρίση γιατί δεν είχε Οικονομία. Και τώρα και πάλι γλίτωσε μέχρι στιγμής από τον Κορονοϊό, επειδή και πάλι δεν είχε οικονομία. Το βαρύ μας χαρτί που λέγεται τουρισμός, ανθίζει το καλοκαίρι

thinks είπε...

Scarlett μου, κατά βάση συμφωνούμε σε όλα. Λίγες λεπτομέρειες θα πλησιάσω επί πλέον:

- Όλα τα εργαστήρια σε όλες τις χώρες, συνεχώς, ψάχνουν και αναλύουν φυσικούς ιούς όπου τους βρουν για να τους αξιολογήσουν και για να είναι θεωρητικά κατά το δυνατόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια επιδημία ή πανδημία. Αυτό είναι standard practice, που λένε.
Τώρα, αν κάποια χώρα σκέφτεται ότι κάποιος ιός μπορεί να φυλαχθεί προσεκτικά σαν βιολογικό όπλο, αυτό δεν είναι απίθανο.
Ο συγκεκριμένος ιός πιθανόν να «διέφυγε» από το εργαστήριο λόγω ατυχήματος, ή κάποιος μουρλός, ή μουρλοί μπορεί να τον αμόλησαν επίτηδες, κρυφά.
Από την Κίνα ξεκινάν όλες οι πανδημίες από πριν τον μεσαίωνα. Έχουν …πείρα. Όταν ξέφυγε ξέραν πόσο επικίνδυνος ήταν (και έπρεπε να το είχαν ανακοινώσει αμέσως) και έτρεξαν με το αστυνομεύον «κομμουνιστικό» κράτος να τους κλειδώσουν όλους σπίτια τους. Καμία έκπληξη ως προς αυτό. Μάλιστα ίσως οι υπόλοιποι, που ξέραμε τι εστί Κίνα, μόλις του είδαμε να βγαίνουν στους δρόμους με βιοπροστασία και να τους κλείνουν όλους μέσα έπρεπε αμέσως να προφυλαχτούμε, στην Δύση, χωρίς να περιμένουμε ανακοινώσεις από την Κινεζική Κυβέρνηση... Δεν το κάναμε.

- Πράγματι, η Ελλάδα είδε την Ιταλία, κλπ., ακριβώς όπως τα είπες. Αλλά όταν τα είδαν έκαναν όλοι το σωστό. Δεν έχει τόση σημασία γιατί κάνει κάποιος το σωστό, όσο έχει σημασία να το κάνει. Αν είχε έρθει στην Ελλάδα την ίδια στιγμή με την Ιταλία, ίσως να είχε γίνει και στην Ελλάδα η ίδια τραγωδία. Αλλά δεν έγινε έτσι. Μπορούμε λογικά να το υποθέσουμε, αλλά δεν το ξέρουμε.

- Το 2008 η Ελλάδα γλύτωσε την οικονομική κρίση επειδή οι Ελληνικές τράπεζες δίνανε Ελβετικά δάνεια αβέρτα και 12 χρόνια αργότερα 60,000 νοματαίοι χάνουν τα σπίτια τους και χρωστάνε περισσότερα από όσα πήραν τότε... Άλλες υποθέσεις… (χειρότερες ακόμα και από αυτό που εξήγησες αλλά κι’ εγώ ξεκινώ σ’ αυτό από τις ίδιες γραμμές όπως εσύ)