Κυριακή 26 Απριλίου 2020

μήπως πήραμε πολύ ψηλά τον αμανέ;

Δεύτερο μήνα τώρα καθόμαστε στα σπίτια μας. Τα φρούτα μας "λέει" και τα λαχανικά  σαπίζουν στα χωράφια γιατί δεν υπάρχουν εργάτες για τη συγκομιδή.
Πρέπει να τους εισάγουμε από την Αλβανία. .
Στο μεταξύ η εγχώρια ανεργία θα ανέβει "λέει", πάνω από 20 %.
Ποιοι είναι αυτοί που δηλώνουν άνεργοι όταν δεν πάνε να δουλέψουν σε δουλειά που υπάρχει ; Όλοι καθηγητές Πανεπιστημίου είναι ; Κι ακόμη κι αυτοί....από τους οποίους γέμισε ο τόπος γι'αυτό και τους εξάγουμε...τόσο ντροπή είναι να κάνουν για ένα διάστημα κάτι διαφορετικό στη ζωή τους ;
...
Από πότε η αγροτική εργασία θεωρείται ντροπιαστική, ενώ το να νοικιάζεις την ξαπλώστρα στη Μύκονο αξιοζήλευτη εργασία ;
Ναι, γνωρίζω. Η πρώτη απαιτεί κόπο. Και δεν έχει και τυχερά. Επίσης η πρώτη είναι μια τίμια , χρήσιμη στην κοινωνία δουλειά...κι αυτές οι λέξεις όπως και να το κάνουμε δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στις μέρες μας.
Άλλωστε η νεολαία της Ελλάδας πρέπει όλη να περάσει στο Πανεπιστήμιο. Σύσσωμη. Κι όσοι δεν τα καταφέρουν εδώ, υπάρχει πάντα και η λύση του εξωτερικού. Σημασία έχει το "χαρτί".
....
Γι' αυτό θα πεινάσουμε μια μέρα. Όταν δε θα υπάρχουν ούτε Αλβανοί εργάτες.
....
Ειλικρινά...αν ήμουν κοντά σε επαρχία, κοντά σε αγροτική γη, θα πήγαινα και με όσες δυνάμεις έχω θα βοηθούσα στη συγκομιδή. Είναι ντροπής πράγμα να αφήνεις την πολύτιμη σοδειά  σου να σαπίζει και να περιμένεις τον Αλβανό να έρθει να την μαζέψει, γιατί εσύ δεν καταδέχεσαι να κάνεις χειρωνακτική εργασία.

2 σχόλια:

thinks είπε...

Καλησπέρα Scarlett :-)

Φυσικά το ξέρουμε από την δεκαετία των ’90 ότι ο Έλλην δεν καταδέχεται δουλειές που μπορούν να κάνουν οι μετανάστες. Ένας Έλλην, ή μια Ελληνίς είναι περιβεβλημένοι με την αύρα της θείας ( «θεία» όπως «εκ Θεού», όχι «θεία Κατίνα») θέλησης να τελειώσουν Πανεπιστήμιο, να πάρουν το χαρτί, και μετά να αλαλάζουν θριαμβευτικά όταν διαβάζουν την είδηση πως τα Ελληνικά Πανεπιστήμια κατατάχθηκαν στον πάτο της εκατοντάδας των εξακοσίων ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Τώρα βέβαια με την απομόνωση, έχουν και επίσημη άδεια να κάθονται σπίτια τους αντί να βγαίνουν έξω.

scarlett είπε...

Ασ'τα να πάνε Δημήτρη!
Κατά τ' άλλα έχουμε ανεργία και κλαίμε που το καλοκαίρι δε θα μπορέσουμε να βγάλουμε εύκολο και αφορολόγητο χρήμα με τον τουρισμό.
Αισθάνομαι ντροπή να βλέπω όλους αυτούς τους πολύτιμους καρπούς της γης να σαπίζουν και να μη καταδέχονται να πάνε να τους μαζέψουν. Εντάξει! τώρα έχουν τη δικαιολογία της καραντίνας ακόμη. Αλλά κι από εβδομάδα που θα μπορούν να βγουν, πάλι δε θα πάνε. Θα περιμένουν τους Αλβανούς, γιατί είπαμε.... οι Έλληνες δεν καταδεχόμαστε την αγροτική εργασία.