Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

σχέδια

μια μέρα πήρε να μου λέει για τα σπίτια που σχεδιάζανε με το φίλο του το Δ. σαν ήτανε ακόμη παιδιά. μόλις που μπαίνανε στην εφηβεία. "σπίτια κανονικά" μου εξηγούσε, και ξυπνούσε ο παλιός του ενθουσιασμός, "με όλες τους τις λεπτομέρειες".
λογαριάζανε ακριβώς πόσα τετραγωνικά θα ήταν το σαλόνι, πόσα η κρεβατοκάμαρα, πόσα το μπάνιο....φτιάχνανε τη διαρρύθμιση, εδώ μια σκάλα, εκεί ένα παράθυρο, πίσω η αυλή - μεγάλη να είναι- να χωράει τα ζώα, γιατί ναι, θα είχανε οπωσδήποτε ζώα.
και σ'όλα τα σχέδια πάντα υπήρχε μια γυναίκα.δε νοούνταν το σπίτι χωρίς εκείνη. η ύπαρξή της ήταν δεδομένη.
το δύσκολο ήταν να χτιστεί το σπίτι.
ναι, το δύσκολο ήταν να χτιστεί το σπίτι ακριβώς όπως το θέλανε

το βλέμμα του χάθηκε για λίγο. κοιτούσε μπροστά του μελαγχολικά
"είχαμε σίγουρη τη γυναίκα . το πιστεύεις ; λες κι ήταν εύκολο να βρεις τη γυναίκα "

δεν ήταν παράπονο. ήταν περισσότερο ένα είδος παραδοχής, από εκείνα που έδιναν μια παράξενη νοσταλγία στο βλέμμα του

2 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

τετοιοι εφηβοι αργουν συνηθως πολυ να βρουν την γυναικα.
Ειναι γιατι ξερουν απο μικροι τα παντα γυρω απο σπιτια και πλοια και δεν ξερουν τιποτα απο γυναικες.

Ελαχιστοι απο αυτους στεκονται τυχεροι και βρσικουν την γυναικα - πολλα χρονια μετα.

scarlett είπε...

επέτρεψέ μου να διαφωνήσω λίγο αγαπημένε μου πειρατη.

δεν είναι που ξερουνε οι εφηβοι από σπίτια και πλοία, ειναι που ο κόσμος μοιάζει απλός στα μάτια τους. και όλα γίνονται από απλά υλικά και συγκεκριμένα.
η ευτυχία είναι μια μαθηματική εξίσωση. έχοντας τα σωστα υλικα και κανοντας σωστα τις πράξεις οδηγεισαι στο επιθυμητο αποτέλεσμα

στην πορεία ανακαλύπτουν πως σ' αυτη τη μαθηματική εξισωση δεν παιζουν μονο ρολο οι δικές τους ικανοτητες. ειναι και αυτός ο αστάθμητος παράγοντας που άλλοι λένε μοίρα, άλλοι τυχη, άλλοι θεία εύνοια (σε συνδυασμο πάντα με τη δική τους ωριμοτητα να την αναγνωρισουν)

δεν είναι όλα τα υλικά τόσο "σταθερά"(στο οικοδομημα της ευτυχίας). δεν οδηγούν όλες οι πράξεις στο επιθυμητο αποτέλεσμα


μπορούμε να χτισουμε, να επηρεάσουμε,να αλλάξουμε, οτιδηποτε εξαρταται από εμας τους ίδιους, αλλά τιποτα που να σχετιζεται έστω με ένα άτομο έξω από εμας
(...κι όμως αυτο το "ένα", ειναι μεσα στην εξισωση...αλλα δεν ξερουμε αν θα το βρουμε...και πότε..και τον ρόλο που θα παίξει)