Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ουδέν κακόν

Κάθε φορά που αναφέρω μία μαθηματική έννοια, ακόμη και την πιο απλή, από εκείνες που έχουν περάσει εδώ και καιρό στη βασική εκπαίδευση, αλλά προφανώς όχι από αυτήν των δικών σας κύκλων, παρατηρώ αυτό το παράξενο τικ στο πρόσωπό σας. Ακόμη και τώρα μετά τα μεσάνυχτα, νιώθω αυτήν την ανυπομονησία στο βλέμμα σας, με την οποία με ικετεύετε, εμένα τον βασανιστή σας: "Λυπηθείτε με, με τους μαθηματικούς ορισμούς. Αφού το βλέπετε ....  δεν τους  καταλαβαίνω ".
Κι αντί να ντραπείτε, να σημειώσετε τις έννοιες για να με ρωτήσετε ή να αναζητήσετε τη σημασία τους αργότερα, προτιμάτε να μου δείχνετε με τον τρόπο σας ότι πρόκειται για δική μου παραξενιά.
........................

Ένας γραφιάς θα παραμείνει για πάντα γραφιάς, δηλαδή χαραμοφάης, όπως ξαναείπα και πριν δίχως κακή πρόθεση. Κι ένας εφευρέτης θα παραμείνει για πάντα εφευρέτης. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Εμείς οι μηχανικοί αλλάζουμε τον κόσμο, φροντίζουμε για μια πιο άνετη ζωή ακόμη και για εσάς και εσείς μπορείτε να γκρινιάζετε μετά για όσα δεν σας αρέσουν. Τι να κάνουμε... έτσι έχουν τα πράγματα.

αποσπάσματα από την φανταστική συνέντευξη (με πολλά πραγματικά στοιχεία ) που έδωσε ο  K. Zuse στον δημοσιογράφο-συγγραφέα Delius

8 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Ο κ. Zuse υπερβαλλει. Ουτε εκεινος δεν μπορει να εκφρασει την αγαπη που νιωθει με μαθηματικες εξισωσεις. Πρεπει να γινει προσωρινα "γραφιας".
(Ξεχναω αυτα που εγραψα στο δικο μου ποστ περι οξυτοκινης ;-) ).

Παντως μου αρεσει οταν καποιος μιλαει οπως ο κος Zuse. Αφ υψηλου μεν, αυτοδικαια δε.
Με την προυποθεση οτι εχει καθε δικαιωμα (οπως ο Zuse) να μιλαει ετσι.

Καρτέσιος είπε...

Νιώθω σα να απευθύνετε σε μένα. Έτσι ακριβώς θα τον κοιτούσα.
Όμως, όσα μπορεί να προσάψει κάποιος στους χαραμοφάηδες, άλλα τόσα μπορεί να προσάψει στους μηχανικούς και εφευρέτες. Με τη διαφορά ότι οι χαραμοφάηδες ίσως και να έκαναν για μία στιγμή έναν άνθρωπο να νιώσει καλύτερα, αλλά ποτέ δε σκότωσαν όπως έκαναν κάποιες δημιουργίες εφευρετών ή κατασκευές μηχανικών.
Τι να κάνουμε... αυτή είναι η αλήθεια.

scarlett είπε...

Αγαπητέ μου πειρατή, τα ποστ σου όλα είναι μια χαρά, αλλά το ξέρεις κι εσύ, τα λόγια είναι μόνο για εντυπωσιασμούς.
Η αγάπη εκφράζεται και εκδηλώνεται(κι αυτή) με πράξεις. Ακόμη κι αν οι πράξεις μερικές φορές εμπεριέχουν λόγια ;-)

Κι εμένα μου αρέσει ο τρόπος του Zuse. Βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

scarlett είπε...

Αχ Καρτέσιε! γιατί το παίρνετε προσωπικά ;
Σας βεβαιώνω οτι δεν απευθυνόταν σε σας :)
Αυτός ο λιμοκοντόρος δημοσιογράφος πήγε εντελώς απροετοίμαστος στη συνέντευξη και χασμουριόταν και διαρκώς. Ε! όταν έχεις ξοδέψει 50000 ώρες δουλειάς για ένα μόνο από τα έργα σου, με τα πιο πρωτόγονα μέσα υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, όταν διακινδύνεψες τη ζωή σου για να το σώσεις...ε! ίσως τότε να δικαιολογείται και λίγη υπεροψία :)
( κι ύστερα πρόκειται για μυθιστόρημα!)

scarlett είπε...

Και κάτι ακόμη, Καρτέσιε.
Θεωρώ πως ελλείψει της αντίστοιχης ελληνικής λέξης δε μετέφρασα σωστά τον "Εφευρέτη".
Η γερμανική λέξη ήταν Macher και σημαίνει "αυτός που φτιάχνει, που δημιουργεί". Ακόμη και η λέξη κατασκευαστής θα ήταν ακατάλληλη γιατί οδηγεί επίσης σε τεχνικές κατασκευές.
Ενω αυτός που φτιάχνει, είναι γενικά αυτός που φτιάχνει.

Το πώς χρησιμοποιεί ο άνθρωπος τωρα πολλά απο τα επιτεύγματα της επιστήμης, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.

Καρτέσιος είπε...

Μπα; Κι επειδή είναι μυθιστόρημα δε μπορώ να θυμώσω με τους ήρωές του; Μια χαρά θυμώνω.

scarlett είπε...

Έχετε δίκιο, Καρτέσιε.
Πήγα να ελαφρύνω λίγο με το προηγούμενο μου σχόλιο το αρνητικό σας συναίσθημα, απέτυχα παταγωδώς.
Συγχωρέστε με.
Ελπίζω να αναγνωρίζετε οτι δεν υπήρχε καμία από την πλευρά μου πρόθεση, να προκαλέσω σε οποιονδήποτε δυσάρεστα συναισθήματα.

Καρτέσιος είπε...

Μα αυτό λέω. Ότι πρόκειται για ένα πολύ πετυχημένο απόσπασμα βιβλίου. Μου δημιούργησε συναισθήματα με λίγες μόνο γραμμές. Τα αδιάφορα βιβλία είναι παταγώδεις αποτυχίες :)