Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

συμπεράσματα

είναι μια εντελώς χειμωνιάτικη μέρα. φυσάει, βρέχει, κάνει κρύο.
τυπικό γερμανικό καλοκαίρι.
δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις μια τέτοια μέρα.. εκτός ίσως από το να ονειρευτείς πως σύντομα θα βρεθείς αλλού. διαφορετικά.
κάθομαι με τα βιβλία μου, το λαπτοπάκι μου, χαζεύω τη βροχή  και τα κλαδιά της μηλιάς που λυγίζουν βαρυφορτωμένα.
πριν λίγο διάβαζα σε ένα περιοδικό για τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις που συνιστώνται μετά από κάποια ηλικία και ποιες από αυτές καλύπτονται από τη δημόσια ασφάλιση. ελάχιστες ( στη Γερμανία) και σε πολύ αραιά διαστήματα.
η πρόληψη εδώ, μετά τις αλλαγές που έκαναν στο σύστημα υγείας  για την εξοικονόμηση χρημάτων, είναι κυρίως ιδιωτική υπόθεση. προφανώς το παλιό εκείνο ρητό που έλεγε πως η πρόληψη είναι φτηνότερη της θεραπείας, δεν ισχύει πια.
επίσης μετά την Gesundheitsreform του 2004 όσα φάρμακα δεν απαιτούν ειδική συνταγογράφηση όπως τα αντιβιοτικά ή τα ψυχοφάρμακα , τα πληρώνει κανείς εξ'ολοκλήρου από την τσέπη του (σε τιμές πολύ ψηλότερες από τις αντίστοιχες ελληνικές).
έχω πληρώσει πενηντάρικα και πενηντάρικα για τα πιο απλά φάρμακα
εξαιρούνται οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

φυσικά όσοι έχουν τη δυνατότητα, προσφέρουν στον εαυτό τους ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα ή στους τομείς που τους ενδιαφέρει όπως νοσοκομειακή περίθαλψη, οδοντιατρική κάλυψη κλπ. αλλά αυτήν τη δυνατότητα όπως είναι λογικό  δεν την έχουν όλοι.

αν τα γράφω αυτά είναι γιατί πρωτίστως μου έκαναν εντύπωση, περίμενα περισσότερη κοινωνική πρόνοια από μια χώρα με τόσο σθεναρή οικονομία κι έπειτα μπορώ να προβλέψω τι είδους θα είναι οι επόμενες περικοπές στην Ελλάδα.

θυμάμαι την εντύπωση που μου έκανε στην αρχή όταν ήρθα εδώ στον Βορρά, που έβλεπα πολύ νέο κόσμο με άσχημες και αφρόντιστες οδοντοστοιχίες σε μια χώρα που θεωρούσα τρομερά προηγμένη. τώρα ξέρω πως όλα αυτά κοστίζουν πολλά πολλά λεφτά και δεν τα διαθέτουν όλοι.
(ναι. δεν είναι μόνο στην Ελλάδα η οδοντιατρική περίθαλψη ακριβή υπόθεση)

προβλέπω πως αυτού του είδους θα είναι και οι επόμενες ρυθμίσεις-περικοπές  στην Ελλάδα. η Παιδεία και η Υγεία θα ξαναγίνουν προνόμιο των λίγων και μακάρι να βγω ψεύτρα.
οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις συν την αύξηση της φορολογίας ήταν ένα πρώτο βήμα που δημιούργησε και δημιουργεί  άμεσες και έντονες αντιδράσεις, αλλά όταν μαζί με αυτά ο Έλληνας δεν θα μπορεί να πληρώσει για την υγεία τη δική του και της οικογενείας του, ή για το Πανεπιστήμιο του παιδιού του ,τότε θα καταλάβει πόσο υποβαθμίστηκε η ζωή του.

update : κι επειδή ή Ελλάδα είναι ένα νησί όπου οι περισσότεροι νομίζουν πως αμοίβονται χαμηλά και πως η σπάταλη ζωή στην οποία έχουν συνηθίσει, είναι και ο κανόνας, ορίστε κι ένα λινκάκι που βρήκα στο μπλογκ  123 λέξεις.

15 σχόλια:

Τζων Μπόης είπε...

Έτσι είναι ακριβώς Scarlett, όταν μου έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, τότε αντιλαμβάνομαι πόσο ρεύμα έκαψα...το αστείο είναι ότι ενώ καταναλώνω συνήθως την ποσότητα ηλεκτρισμού, ο λογαριασμός κάθε δίμηνο εκτοξεύεται...
...με τον ήλιο τα βγάζουμε με τον ήλιο τα βάζουμε, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε?

scarlett είπε...

ψοφάνε δε θα πει τίποτα, Τζων Μπόη!

ειδικά όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, έχω προβληματιστει αρκετές φορές από τότε που είμαι εδώ, γιατί αν μη τι άλλο στην Ελλάδα, ακόμη, τα βασικά φάρμακα και εξετάσεις, είναι προσιτά στον πολύ κόσμο. θα χάσουμε πολλούς συνταξιούχους όταν θα ισχύσουν νόμοι παρόμοιοι με τους εδώ, μια που εμείς δεν έχουμε ούτε τα δικά τους εισοδήματα.

από έθνος νεόπλουτων θα γίνουμε έθνος νεόπτωχων

δε βαριέσαι! καιρός να ιεραρχήσουμε λίγο διαφορετικά τις ανάγκες μας.

να'χεις μια πολύ όμορφη Κυριακή!

thinks είπε...

Με εκπλήσσει η περιγραφή σου για την κατάσταση της υγείας και των φαρμάκων στην Γερμανία: δεν το φανταζόμουνα! Είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι και στην Ελλάδα η πρόβλεψή σου θα βγει αργά ή γρήγορα, αμέσως ή εμμέσως, αληθινή. Η ποιότητα μιας κοινωνίας κρίνεται από την ποιότητα και το κόστος της παιδείας και της υγείας, και στα κριτήρια αυτά πέφτει η στάθμη τους παντού και γρήγορα. Εδώ στην Romagna της Ιταλίας πάντως τα πάντα είναι δωρεάν, και για μένα ακόμα, σε ένα (τοπικό) σύστημα υγείας που λέγεται πως είναι το δεύτερο καλύτερο στην Ευρώπη.
Καλή Κυριακή!

Jolly Roger είπε...

Γκουχ, γκουχ, εχμμμμ, δεν ειναι *ακριβως* ετσι τα πραγματα.

Δεν ειναι δυνατον να περιγραφει το κρατος προνοιας μιας (οποιασδηποτε) χωρας μέσα σ' ενα ποστ. Πολυ λιγοτερο μεσα σ' ενα σχόλιο.
Ακομα πιο παραπλανητικο ειναι να συγκρινουμε τα συστηματα δυο τοσο διαφορετικων χωρων οπως η Γερμανια και η Ελλαδα. Αν δεν μπορεις ουτε καν να τα περιγραψεις (σε λιγοτερο απο 3 τομους), πως μπορεις να τα συγκρινεις;

Η scarlett δινει ενα πολυ μικρο, ενα ελαχιστο κομματι του συστηματος υγειας και στο λινκ δινεται ενα ελαχιστο κομματι του συστηματος εργασιας.

Δεν είναι λάθος αυτά που γράφονται στα 2 ποστ, απλά ειναι ενα πολυ μικρο κομμάτι της πραγματικότητας. Δεν μπορουμε να τα γενικευσουμε.

Παντως συμφωνω με την προβλεψη της scarlett. Τα πραγματα οσο πανε και χειροτερευουν. :-(

scarlett είπε...

Εισαι τυχερός, Δημήτρη!
Κι εγώ εξεπλάγην με τις αλλαγές που βρήκα στη Γερμανία μια που κι εδώ παλιότερα ήταν όλα σχεδόν δωρεάν. Αλλά η ενοποίηση κοστισε φαινεται πολύ κι έπρεπε να εξοικονομηθουν χρήματα. Γεγονός είναι πως αν θέλεις πια καλή ιατρική - νοσοκομειακή περίθαλψη θα πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη (όχι φυσικά με "φακελάκια" όπως στην Ελλάδα, τόσο δεν ξεπέσανε, αλλά με μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση)

scarlett είπε...

Jolly Roger, εξηγησου, τι δεν ειναι ακριβώς έτσι ???
Και γιατι πιστευεις οτι γενικευω. Μιλαω πολυ συγκεκριμενα
Δεν περιγράφω ένα ολοκληρο κρατος ούτε το συνολικο συστημα προνοίας του, το οποιο δεν με απασχολησε σε αυτο το ποστ .

Μιλάω με παραδειγματα. Ισχυουν. Ειναι ετσι.Και δεν ειναι καθολου ευχαριστα ή επουσιωδη για να τα παρακάμψει κανεις ελαφρα τη καρδία.
Αν δεν ειναι αληθινα όσα γραφω, μπορεις να με διαψευσεις. Κι επιτελους παψε να θιγεσαι καθε φορα που πιστευεις οτι σου προσβαλλουμε την πατριδα ή που θα ακουσεις κατι μη θετικο γι'αυτην.

Ειπαμε μιλαω συγκεκριμενα :
Αν εισαι δημοσια ασφαλισμένος και χρειαζεται να επισκεφτεις γιατρο ειδικοτητας θα περιμενεις το λιγοτερο 1-2 μηνες μεχρι να κλεισεις ραντεβου. Οτιδηποτε άλλο το πληρωνεις.

Για τα φαρμακα εγραψα τι ισχυει.
Καθε φαρμακο που μπορεις να προμηθευτεις ελευθερα στα φαρμακεια, ετσι λεει ο νομος, το πληρωνεις εξ'ολοκληρου, ασχετα αν σου το εγραψε γιατρος . Πρεπει να ανηκει στην κατηγορια εκεινων που απαιτουν ειδικη συνταγογραφηση για να πληρωσεις μια συμμετοχη.

Κι όσον αφορα την προληψη.Ακομη και μια απλη εξεταση αιματος τη δικαιουσαι μονο ανα δυο έτη. Να μην αναφερθω σε αλλες εξετασεις προληψης για τις οποιες γνωριζω πως στην Ελλαδα ΑΚΟΜΗ καλυπτονται, ενω εδω όχι.
Συμπερασμα δικο μου : για να εχεις μια καλή ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη, πρεπει να εχεις λεφτα.
Εδω, στην Ελλάδα, προφανως παντου.

Στεναχωριεμαι γιατι στην Ελλαδα τα λεφτα μας τα κλεβουνε ηδη, σε λιγο θα μας παρουνε και τις λιγες παροχες που εχουμε ΑΚΟΜΗ στην Υγεια.

Αν εχεις να ανττπαραθεσεις κατι πανω σε αυτα (το τονιζω πανω σε αυτα) ...ελευθερα.

Τζων Μπόης είπε...

Μια παρέμβαση.
Δεν γνωρίζω το σύστημα υγείας στη Γερμανία, αλλά δεν ξέρω (ή μάλλον ξέρω) κατά πόσο μπορεί να χειροτερεύσουν τα πράγματα στην Ελλάδα στον τομέα αυτό.
Υποτίθεται ότι έχουμε μια κάποια, υποτυπώδη δωρεάν υγεία, φτάνει να μην απεργεί ο γιατρός, οι νοσοκόμες και το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό (σεβαστή η απεργία, αλλά εγώ τώρα πεθαίνω κύριε, δεν μπορώ να περιμένω!), φτάνει να υπάρχουν επαρκή κρεβάτια στην εντατική, να υπάρχουν γενικώς κλίνες στα νοσοκομεία, να μην υπάρχει φακελάκι, να υπάρχει επαρκές υγειονομικό υλικό, να υπάρχει καθαριότητα, να έχεις πρόσβαση τουλάχιστον σε βασικές υπηρεσίες υεγίας ακόμα κι αν κατοικείς στο Αγαθονήσι (άνθρωποι μένουν κι εκεί!), να περιμένεις ότι η εξέταση σου θα πραγματοποιηθεί άμεσα κι όχι σε 6 μήνες που θα βλέπεις τα ραδίκια ανάποδα, να πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία τη συμμετοχή τους (διάβασα ότι κάποιο ταμείο πλήρωνε για την "βελτίωση" των προβληματικών στύσεων κάποιων αξιωματικών, αυτό ναι, είναι ένα σωστό ταμείο!), να υπάρχει ενδιαφέρον και φροντίδα, να υπάρχει σεβασμός προς τον πάσχοντα και πολλά άλλα.
Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δεν είναι δωρεάν και δεν είναι δωρεάν εδώ και χρόνια.
Πόσο μπορεί να χειροτερεύσουν τα πράγματα; Είναι αλήθεια ότι θα χειροτερεύσουν περισσότερο τα πράγματα, αλλά με την φτώχια προ των πυλών, ακόμα και αυτές οι προβληματικές υπηρεσίες θα είναι απρόσιτες στον κόσμο, ακόμα κι αν το κόστος τους παραμείνει στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα.
Μπορεί από τα παραδείγματα και τα links τα οποία παρατίθενται εδώ να μην μπορεί να εξαχθεί ένα γενικό συμπέρασμα, ούτε να γίνονται συγκρίσεις, αλλά οι κατοικούντες εις την Ψωροκώσταινα γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι, ίσως και χειρότερα.
Όσο δε για το χώρο της παιδείας, έχω μια άλλη άποψη, όποιος θέλει μαθαίνει, ακόμα κι αν του κλείσουν τα μάτια, ακόμα κι αν του βουλώσουν το στόμα, θα δυσκολευτεί πολύ είναι η αλήθεια και το σάπιο σύστημα (τουλάχιστον εδώ) θα του δώσει και μια καρπαζιά για να σκύψει και το κεφάλι χαμηλά, αλλά αν το θέλει κάποιος, αν το έχει βάλει στόχο ζωής θα τα καταφέρει, αυτό όμως δεν απαλλάσει καμία Πολιτεία από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της...

scarlett είπε...

Ακριβως επειδη στην Ελλαδα η Υγεια ήταν πάντα μια ακριβη υποθεση, Τζων Μποη, γι'αυτο στεναχωριεμαι αν χασουμε και τα λιγοστα "προνομια" που ακομη έχουμε, όπως φτηνα φαρμακα και δωρεαν εξετάσεις.

Κι επειδη ξερω πως σε όλα τα δυασαρεστα αντιγραφουμε τους ξενους (πχ συνταξη στα 85 κλπ)ειδικα τωρα που τους πουλησαμε και τη χωρα, μας βλεπω να μην εχουμε λεφτα ουτε για το ντεπονακι.

Για την Παιδεία συμφωνω και διαφωνω. Ναι μεν πιστευω πως τα καλά μυαλα δεν χανονται, αλλα να μην ξεχναμε πως μεχρι και σημερα οι σπουδες των παιδιων υποστηριζονται απο τα οικονομικα των γονιων τους. Αν αυτοι δεν μπορουν ?
Αυτος ήταν ο λογος που και ο πατερας μου δεν μπορεσε να σπουδασει, αλλά και εγω να περιοριστω στο ένα πτυχιο μου και όχι να ακουλουθησω μια δευτερη Σχολή.

Τζων Μπόης είπε...

Στο θέμα της παιδείας είναι κάπως έτσι, στη Γερμανία όμως οι σπουδές των παιδιών από ποιόν υποστηρίζονται?

...ποτέ δεν είναι αργά για ένα δεύτερο πτυχίο, γιατί θεωρείς ότι το θέμα εκλεισε; (μεταξύ μας τώρα...το τρίτο μου πτυχίο το πήρα στα 42, το δεύτερο το πλήρωσα κι αυτό εξ ολοκλήρου από την τσέπη μου, στο πρώτο είχα μια οικονομική αρωγή το ομολογώ, βέβαια το Πανεπιστήμιο ήταν δημόσιο).

όσο για την υγεία, όπως είπα, ακόμα κι αν το κόστος παραμείνει στα ίδια επίπεδα, οι υπηρεσίες υγειας θα είναι απρόσιτες, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα θα είναι ασήμαντο.

Δεν αντιγράφουμε ακριβώς τους ξένους, εδώ είμαστε απλά sui generis.

scarlett είπε...

Τζων Μποη, θιγεις θεμα με το ποιος υποστηριζει τις σπουδες στη Γερμανια :)
Όπως θα ξερεις, εδω η νεολαια εργαζεται από νεαρη ηλικια, αλλά αφ'ενός υπάρχουν δουλειες και αφ'ετερου ειναι κατι σαν θεσμός.

Καιρός και οι Ελληνες να καλλιεργησουν στα παιδια τους την ιδεα πως θα πρεπει να χρηματοδοτουν ενα μερος των σπουδων τους μονα τους.

Στο προσωπικο θεμα που με ρωτας, το θεμα ξανανοιξε περιεργως φετος οταν μια αγνωστη σε μενα φοιτητρια μου τηλεφωνησε εδω στα εξωτερικά να μου ζητησει να ανανεωσω την εγγραφη μου στη Σχολή για να μη με διαγραψει η Διαμαντοπουλου με το νεο νομο. Εγω νομιζα πως ημουν διεγραμμενη εδω και κατι χρονια :)

Καλά εσυ.... Τρια πτυχια!!!
Τιποτ'άλλο δεν εκανες στη ζωή σου ? ;)

Τζων Μπόης είπε...

Έκανα!
ΧΑΧΑΧΑΧΑ

thinks είπε...

Πρέπει να παραδεχτώ ότι αν και πάντα ξεκίναγα κάθε νέα "πληροφορία" 'η "επαφή" με την Γερμανία πάνω σε λευκό πίνακα, η εντύπωσή μου για την Γερμανία παρέμεινε η χείριστη που μπορώ να έχω για έθνος, και, 17 χρόνια γάμου μέσα σε Γερμανική οικογένεια δεν βοήθησαν -παραδόξως δε, το 50% της Γερμανίας μέσα στον Αμερικανό γιό μου κατασπαράχτηκε -κατά φυσική επιλογή, από το 50% που ήταν Ελληνικό... Μόνο τα τελευταία χρόνια προστέθηκε ένα ερωτηματικό, για μένα, στην συνεχή εικόνα που επιβεβαίωνε, πάντα για μένα, η Γερμανία, και αυτό το ερωτηματικό προστέθηκε ακούγοντας Γερμανούς που επέλεξαν να ζήσουν εδώ γύρω από το χωριό μας, να μιλάνε χειρότερα από μένα για την Γερμανία -οπότε δεν μπορεί να είναι όλοι οι Γερμανοί τα ίδια μαύρα χάλια, και, χρονολογικά δεύτερον: γνώρισα (ηλεκτρονικά) κάτι μπλόγκερς που ζουν στην Γερμανία, άρα για να την διαλέξουν άνθρωποι που εκτιμώ δεν μπορεί να είναι τελείως μαύρη κι άραχνη... (πάντως, όταν ήταν ο γιός μου 17 και οδηγήσαμε από Ελβετία-Βερολίνο-Δανία, και εγώ του τα παρουσίαζα όμορφα και με χαρά που έβλεπε την Γερμανία της άλλης μισής του οικογένειας για πρώτη φορά, μετά από καμιά μέρα μουρμούρισε "δεν μπορώ να πιστέψω τις μπούρδες που με ταΐζανε 17 χρόνια")

Από την άλλη μεριά, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα με διαβήτη (ζάχαρο) στα 48, και κοίταξα να δω τι περίθαλψη έχω, βρήκα ότι τα ένσημα του ΙΚΑ από τα '80 δεν άξιζαν τίποτα, στι ΙΚΑ δεν μπορούσα να γραφτώ με τίποτα, περίθαλψη για μένα δεν υπήρχε, ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν με παίρνανε λόγω του διαβήτη, μέχρι μια πωλήτρια μου πρότινε να αγοράσω ιδιωτική ασφάλιση, να την πληρώσω χωρίς να την χρησιμοποιήσω για 2 χρόνια, και σε 2-3 να ...ξεκινήσω να πάσχω από διαβήτη όλως τυχαίως... οπότε και εγώ της είπα να πάει στη γωνία να δει αν έρχομαι και αποφάσισα πως μόνος μου είμαι και ότι πάθω θα το πληρώσω, και αποστήθισα τον μονόλογο του πρίγκιπα της Δανίας *στα Ελισαβετιανά Αγγλικά).

Ένα χρόνο αργότερα, απροσδόκητα αλλά και ειρωνικά για την Ελλάδα, είχα ως κάτοικος της Romagna, πλήρη δωρεάν κάλυψη υγείας, και, η κάρτα μου, ειναι έγκυρη σε όλη την ΕΕ, οπότε με την Ιταλική μου κάρτα έχω πλήρη κάλυψη όταν είμαι στην ...Ελλάδα.

Όσο για πτυχία, ένα διπλωματάκι έχω ο δόλιος και δεν το χρησιμοποίησα ποτέ... ότι έκανα και κάνω είμαι αυτοδίδακτος και ευτυχής. Όπως λέω πάντα: Δεν δούλεψα μέρα στην ζωή μου, και δεν θα σταματήσω να εργάζομαι μέχρι να πεθάνω!

Scarlett, συγχώρησέ με για το σχόλιο-ανάρτηση, αλλά με ενέπνευσε η συζήτηση :-)

scarlett είπε...

Δημητρη, γι'αυτο τα έχουμε τα ιστολογια, για να ανταλλάσσουμε απόψεις (ή μαλλον και γι'αυτό...εκτος απο την ημερολογιακή τους χρηση).

Προσωπικά δεν αντιπαθω τη Γερμανια, ουτε τους Γερμανους. Πάντα τη θεωρουσα κατι σαν δευτερη πατριδα, χωρια που οι χαρακτηρες τους μου πανε μαλλον καπως περισσοτερο απο αυτους των Ελληνων.
Η ελληνική μαγκιά, το "χύμα" η αγένεια και ο ωχαδερφισμός είναι ό,τι χειρότερο για μένα.
Γι'αυτό νιώθω κι εκεί επίσης πάντα ξένη.
Ξένη στον τόπο μου.

Τα θέματα της υγείας είναι μια πικρή ιστορία στην Ελλάδα. Και πραγματικά μονο αν έχεις χρήματα επιβιώνεις εκεί.

Όσον αφορά τα πτυχία και τις δουλειές, το σημαντικό είναι να νιωθεις ευχαριστημενος εσυ με ό,τι κάνεις. Κι αυτο το έχεις πετύχει.
Πολλά νέα παιδιά σπουδάζουν μονο για χαρη των γονιων τους. Ε, αυτα ουτε ευτυχισμενα θα γινουν ποτε στη δουλεια τους ουτε και θα την κανουν καλά.
Κι αυτο το πληρωνουμε όλοι τελικα

thinks είπε...

Scarlett, σ' ευχαριστώ :-)

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο για το πόσα παιδιά σπουδάζουν κάτι και ζουν χωρίς εσωτερική εκπλήρωση του πραγματικού τους εαυτού, λόγω των γονέων τους...

Και για μένα δεν είναι τόσο θέμα αντιπάθειας όσο προσωπικού ενστίκτου και υποκειμενικών διαπιστώσεων -μάλιστα αισθάνομαι κοντύτερα στους Σουηδούς (που αν είναι και περισσότερο "του βορά" δεν έχουν όμως εκείνο το ψυχοπλακωτικό και ρομποτικό που αισθάνομαι με τους Γερμανούς), και φυσικά κοντύτερα στους Άγγλους. όπου και είχα "ξαναμεγαλώσει" από τα 17, και με την Αμερική ταυτίζομαι απόλυτα, ενώ αισθάνομαι κατά λέξη όπως εσύ με την Ελλάδα... για αυτό άλλωστε και έφυγα. Τρεις φορές.

Όσο για την υγεία στην Ελλάδα, εκτός του ότι έχασα και τους δύο γονείς μου 4 μήνες τον ένα από τον άλλο στα νοσοκομεία, το πιο αιχμηρό για μένα είναι να διαβάζω Έλληνες μπλόγκερς υποτιθέμενους γιατρούς να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι δεν δίνονται φακελάκια και ότι το σύστημα είναι από τα καλύτερα...

scarlett είπε...

ειναι τουλάχιστον αστείο να υποστηριξει κανεις οτι στην Ελλαδα εχουμε ενα σοβαρο Συστημα Υγειας...

καλους γιατρους εχουμε οπως και παντου στον κοσμο, το κακο ειναι πως αρκετοι απο αυτους (δεν λεω όλοι) για να κανουν τη δουλεια τους σωστα, πρεπει να παρουν οπωσδηποτε παρανομο χρημα.

αλλά αφου το επιτρεπουν....αφου το καλλιεργησαν οι ανυπαρκτοι θεσμοι μας...