Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

υπάρχει η χρυσή τομή ?

Στο εξώφυλλο της τοπικής εφημερίδας φιγουράρει μεσήλικας με ελαφρώς ειρωνικό χαμόγελο επιδεικνύοντας τρεις  κλήσεις για παράνομη στάθμευση.
Εκ πρώτης δε φαίνεται  περίεργο το να πάρει κανείς κλήση για παράνομο παρκάρισμα (στο κάτω κάτω στη Γερμανία είμαστε). Το περίεργο είναι που ο κύριος έγινε πρωτοσέλιδο.
Η συνέχεια μπορεί να θεωρηθεί από αστεία έως λόγος να προβληματιστεί κανείς για τις διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες.

Ο εν λόγω κύριος λοιπόν, ανέλαβε ως ηλεκτρολόγος που είναι ,το χριστουγεννιάτικο φωτεινό στολισμό της πλατείας του Δημαρχείου.Χιλιάδες λαμπάκια που σχηματίζουν ένα τεράστιο αστέρι πάνω από τον ουρανό του Δημαρχείου. Κι επειδή για τη δουλειά του χρειάζεται όλα τα σχετικά υλικά και τον εξοπλισμό  που τα κουβαλά με το  φορτηγάκι του, το παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο, δίπλα στην πλατεία. Εκεί όμως το παρκάρισμα απαγορεύεται, με αποτέλεσμα κάθε φορά να παίρνει κι από μία κλήση. Μέχρι τώρα είναι τρεις και υπολογίζει μέχρι το τέλος της εργασίας του να πάρει τουλάχιστον άλλες τόσες
Όταν διαμαρτυρήθηκε στην τοπική αστυνομία, πήρε ως απάντηση πως κανείς δεν εξαιρείται από τις ποινές για παράνομο παρκάρισμα κι αν θέλει να μην χρεώνεται με κλήσεις , να μεταφέρει τον εξοπλισμό του τα πρωινά, τις ώρες που επιτρέπεται σε προμηθευτές και εμπόρους η προσωρινή στάθμευση , κι έπειτα να κάνει τη δουλειά του έχοντας παρκάρει κάπου νόμιμα.

Ο ίδιος προσπαθεί τώρα να μεταφέρει το χρέος των κλήσεων στο δήμο....

 Κι ενώ εμένα μου φαίνονται αστεία όλα αυτά , ταυτόχρονα μου δημιουργούν αντικρουόμενα αισθήματα. Από τη μια προερχόμενη από μια χώρα που η τήρηση των νόμων είναι μια πικρή ιστορία (ειδικά για το παράνομο παρκάρισμα ...τι να λέμε; εδώ για άλλα κι άλλα... ), θαυμάζω λοιπόν αυτήν  τους την επιμονή της μη εξαίρεσης. Τον νόμο που είναι πάνω απ'όλα. Τον τρόπο που μπορεί  κανείς να βασιστεί στην τήρησή του και που σου δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας και σιγουριάς.
Από την άλλη όμως, αυτή τους η ακαμψία , η ανθρωπίνως παράλογη σε κάποιες περιπτώσεις, με τρομάζει.

Ίσως τελικά η χρυσή τομή να είναι αδύνατο να υπάρξει.
(ή ίσως θα πρέπει να υπάρχει μέσα στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας ένα μικρό παραθυράκι που θα μας επιτρέπει να κρεμάμε τα στολίδια μας χωρίς παρατράγουδα ;)  )


 (ο ουρανός του Δημαρχείου από περσινή φωτό)

16 σχόλια:

Τζων Μπόης είπε...

Scarlett καλημέρα,

Δεν ξέρω αν είναι το καταλληλότερο παράδειγμα, αλλά χτες μιλούσα με μια εκπαιδευτικό, η οποία εργάζεται σε σχολείο για παιδιά με διανοητικά και κινητικά προβλήματα. Με εξέπληξε όταν μου είπε ότι τα παιδιά αυτά επικοινωνούν πολύ καλά μεταξύ τους με μια ιδιότυπη γλώσσα, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλα δικτυωμένα μέσω f/b, αλλά και μέσω άλλων κοινωνικών δικτύων και μάλιστα από το δημοτικό. Επίσης, τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν διάφορες άλλες δεξιότητες, οι οποίες μας εκπλήσσουν.
Αν λοιπόν ο Γερμανός είναι ο νορμάλ κι εμείς έχουμε ειδικές ανάγκες, τότε εμείς πρέπει να αναπτύξουμε διάφορες δεξιότητες για να προσαρμοστούμε στο αλλοπρόσαλλο περιβάλλον μας.
Ο Γερμανός έχει φτιάξει μια μηχανή η οποία είναι εκεί για να κινείται χωρίς να την λαδώνεις συχνά.
Αν τώρα πρέπει να συγκρίνω τις καταστάσεις, τότε θα πω ότι η εμπειρία δείχνει ότι το μοντέλο της καλολαδωμένης μηχανής λειτουργεί καλύτερα από το μοντέλο της πιο ευφάνταστης, αλλά της λιγότερο αποτελεσματικής.
Έχω εργαστεί και με Γερμανούς αλλά και με Έλληνες...και με τους δύο χτυπούσα το κεφάλι μου στον τοίχο. Όταν ο Γερμανός ανακάλυπτε μετά από κόπο ότι η ιδέα του δεν μπορούσε να βρει εφαρμογή, δεν προσπαθούσε να την τροποποιήσει, την άλλαζε εντελώς με κάποια νέα, ο Έλληνας ούτε το παιδεύει πολύ, ούτε την αλλάζει, απλά ξεχειλώνει μεταξύ εφαρμογής και απραξίας και στο τέλος δημιουργεί μπαλώματα και λύσεις Φρανκσεστάιν.
Χρυσή τομή;
Μπα, δεν υπάρχει. Όπως έλεγε κι ο μακαρίτης ο Μάο, αν ανοίξεις το παράθυρο θα μπουν κουνούπια.
Να το φάει το πρόστιμο ο ηλεκτρολόγος και να συμμορφωθεί με το νόμο, στο κάτω κάτω του δίνεται η δυνατότητα να παρκάρει τις ώρες ανεφοδιασμού των καταστημάτων (μήπως ο ηλεκτρολόγος είναι ελληνικής καταγωγής:).
Με βλέπεις απόλυτο, αλλά είμαι καμένος από τέτοιου είδους παρεκτροπές και...ευελιξίες.

thinks είπε...

Υπέροχο!

Από τη μία, έστω και ένα μικρό παραθυράκι είναι θεωρητικά το πρώτο από πολλά και μεγαλύτερα. Από την άλλη, το να μην επιτρέψουμε ούτε το πρώτο το μικρούλικο και "δικαιολογημένο" μας κρατά σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Το αιώνιο δείλημα του είδους των ανθρώπων και τηνς κοινωνικής του οργάνωσης.

Όταν άρχισα να διαβάζω το κείμενο δεν βρήκα τίποτα περίεργο με τις κλείσεις κει σκέφτηκα μάλιστα ότι ούτε ονειρευόμαστε τέτοια πειθαρχεία σε άλλες κοινωνίες. Και διαβάζοντας προς το τέλος αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να ανησυχώ για την άποψή μου :-)))

Καλή σου μέρα!

scarlett είπε...

Τζων Μπόη! τι κανεις εσυ ακομη στην Ελλαδα ; Ελα γρηγορα εδω να στρωσουμε τους Γερμανους γιατι το βλεπεις...εκτροχιαζονται επικινδυνα ;-)
Ακους εκει να θελουν παραβουν το νομο!!!
Γελασα με αυτο το: "μήπως ο ηλεκτρολόγος είναι ελληνικής καταγωγής ;"
Η αληθεια ειναι πως στη φωτο ειχε εντελως βορεια χαρακτηριστικα, αλλα να σου πω κατι που εχω παρατηρησει ; Εδω στο Schleswig Holstein (ενα απο τα πιο φτωχα κρατιδια και υπερχρεωμενο σε σημειο να κανουν χιουμορ γι'αυτο στις εφημεριδες συγκρινοντας το με την Ελλαδα) εχω παρατηρησει συχνα να "ξεφευγουν" οι Γερμανοι. Εργα που ξεκινουν και δεν τελειωνουν...ραντεβου που δεν τηρουνται...υπαλληλοι που δεν βρισκονται στις θεσεις τους. Μηπως τελικα οι ασθενεις οικονομιες πλαθουν και τους αναλογους χαρακτηρες;

Συμφωνω εννοειται μαζι σου όπως και με τον Μαο και τα κουνουπια του, πιστευω πως αν αρχισεις να ανεχεσαι την οποιαδηποτε παρανομια στο τελος θα χασεις τον ελεγχο ,αυτο που εννοουσα με τη χρυση τομη, ήταν ειδικα για την περιπτωση του ηλεκτρολογου να προβλεφθει μια αδεια ενδεχομενως απο τον ιδιο τον δημο, που θα του επιτρεπει το παρκαρισμα τις ωρες της εργασιας του. Ετσι και εκεινος δεν θα ειναι παρανομος και την δουλεια του θα κανει πιο ανετα.

Για τα παιδακια με τα προβληματα αλλα και τις ειδικες ικανοτητες που μου αναφερεις δεν εκπλησσομαι.
Δεν ειναι οι χαμηλης νοημοσυνης συμπολιτες μας που παρεκτρεπονται ,αλλα όσοι νομιζουν τον εαυτο τους πιο εξυπνο απο τους άλλους (και στην Ελλαδα εχουμε ενα γενναιο περισσευμα απο δαυτους)
Αλλωστε τα παραπανω παιδακια ζουνε μαλλον σε ένα ελεγχομενο περιβαλλον λόγω των αδυναμιων τους κι αυτο περιοριζει τις επιρροες που δεχονται

Το να μαθεις να ζεις συμφωνα με αρχες και νομους, ειναι κατι που αρχικα μαθαινεις στο σπιτι σου, μετά στο σχολειο κι επειτα εξω στην κοινωνια. Όταν σε όλους αυτους του χωρους βλεπεις πως όσα σου μαθαινουν καταπατουνται πχ ο μπαμπας μπαινει σε μονοδρομο ή υπερβαινει το οριο ταχυτητας, ο δασκαλος καπνιζει στο γραφειο ή στο προαυλιο, ο γιατρος δεν κοβει αποδειξη κλπ κλπ τοτε μαθαινεις κι εσυ να ζεις έτσι. Χυμα. Δεν εισαι ειδικων αναγκων, εισαι απλα χυμα.
Και οι νόμοι για τους χαζους που τους πιανουνε.

Καλή σου μερα, Τζων Μποη!

scarlett είπε...

Καλημερα Δημητρη,

καθολου δεν πρεπει να ανησυχεις! :)

Οι Γερμανοι εχουν νομους για την καθε μικρη μικροτατη πτυχη της ζωής τους. Κι ετσι εμαθαν να ζουν και όλα ειναι σε ταξη.Κι ειναι πολυ ευκολη η ζωή ετσι. Το μονο προβλημα ειναι οταν καποιες στιγμες συμβαινει κατι που δεν εχουν προβλεψει, πχ το παραδειγμα του ποστ. Τοτε ειναι ακαμπτοι ακριβως επειδη δεν εμαθαν να καταστρατηγουν αυθαιρετα τους κανονες.

Εμεις παλι στην Ελλαδα εχουμε μια εντελως παραλογη αντιληψη οτι οι νομοι είναι για να υπαρχουν στα βιβλία των Νομικων, αλλα στο μεγαλο τους συνολο δεν χρηζουν πρακτικης εφαρμογης. Βγαινει πχ μια απαγορευση για το καπνισμα και όλοι λενε "σιγα μην εφαρμοστει...".
Όσοι μπορουν να φοροδιαφευγουν το κανουν και κοροιδευουν τους υπολοιπους , χτιζουν όπου θελουν, παρκαρουν όπου θελουν...ασε να μην συνεχισω.
Τωρα που το σκεφτομαι ποιοι ακριβως νομοι τηρουνται απο ΟΛΟΥΣ στην Ελλαδα ?

Τζων Μπόης είπε...

Aχ Scarlett, μίλησαν τα ελληνικά σου γονίδια, εκεί στον παγωμένο και ακριτικό Γερμανικό Βορρά!

Το θέμα δεν είναι ο ηλεκτρολόγος να κάνει άνετα τη δουλειά του, το θέμα είναι να κάνει τη δουλειά του!
Το παν είναι η δουλειά κι όχι η άνεση.

Μα καλά, από το Schleswig Holstein γράφεις ή από την Καλαμάτα;

Πάντως εγώ δεν απελπίζομαι, πρωθυπουργός δεν έγινα, αλλά μπορεί να βρω την τύχη μου στην Καγκελαρία!

scarlett είπε...

Α, θα διαφωνησω αγαπητε μου!

Για να κανεις καλά τη δουλεια σου πρεπει να εχεις κι εναν βαθμο ανεσης. Κατσε να σου μεταφερω αλλου το γραφειο ,να σου στερησω απλετο φωτισμο, θερμανση αιρκοντισιον, εργονομικα καθισματα και δε συμμαζευεται... και τα ξαναλεμε ;-)

...

Στην Καγκελαρια, στην Καγκελαρια!

Τζων Μπόης είπε...

Είστε ρομαντική!

Εν έτει 2011, 2012, 2013 και μέχρι τελικής πτώσης, δουλεύω πάνω και στην τάβλα άμα λάχει.

scarlett είπε...

Ελπίζω αυτο το "ρομαντικη" να μην το διαπιστωσες, τωρα !
:)
Η ταβλα ειναι ολωνων το μελλον-αλλα αν φτασουμε να δουλευουμε για ένα ξεροκομματο , οπως και μολις πριν εναν αιωνα δλδ, το χασαμε το στοιχημα
...
Κοιτα να δεις τι θεματα ανοιγει ενας ηλεκτρολογος!

Jolly Roger είπε...

Δεν υπαρχει "χρυση τομη". Ειτε ολοι οι νομοι τηρουνται απο ολους τους πολιτες, ειτε ισχυει ο νομος της ζουγκλας.
Δεν υπαρχει κατι ενδιαμεσο. Αν εφαρμοζει ο καθε ενας οποιον νομο θελει, οποτε θελει, πολυ γρηγορα καταληγουμε να στριβουμε ο ενας το λαρυγγι του αλλου (οπως γινεται ηδη).

Ο συγκεκριμενος ηλεκτρολογος επεσε θυμα του outsourcing. Αν ηταν υπαλληλος του δημου, θα υπηρχε "ανωτερη αναγκη" και θα μπορουσε να παρκαρει οπου θελει (κατα την διαρκεια της δουλειας του παντα) χωρις κλησεις.
Αλλα δεν θεωρειται δημοτικος υπαλληλος, θεωρειται ιδιωτης επιχειρηματιας. Στο τιμολογιο που θα κοψει στον δημο, θα βαλει και τα εξοδα των κλησεων (ειτε τα εξοδα της μεταφορας υλικου απο το πλησιεστερο παρκιγκ μεχρι την πλατεια).

Ο δημος θα τα πληρωσει, για να μαθει την επομενη φορα να ξαναεφαμοζει νεοφιλελευθερες ιδεες οπως το outsourcing. ;-)

scarlett είπε...

σ'ευχαριστω πειρατη για την ενημερωση.

αλιμονο αν οι Γερμανοι δεν ειχανε λυσεις για θεματα τοσο απλα.

απλά το θέμα πηρε δημοσιοτητα στον τοπικο τύπο λογω της επικαιροτητας της χριστουγεννιατικης διακοσμησης.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή έρχονται και Χριστούγεννα απ ότι κατάλαβα...
(αποφεύγω διακριτικά το θέμα της -υπαρκτής- πιθανότητας εφαρμογής των νόμων, τσούζει και θυμώνει)

scarlett είπε...

Γλυκια travellirious,ναι έρχονται Χριστουγεννα. Εξω κανει κρυο, σε λιγο καιρο θα δουμε το πρωτο χιονι,ο χριστουγεννιατικος διακοσμος εχει προχωρησει και τα ξυλινα σπιτακια για το Weinachtsmarkt εχουν μισοστηθει.

Θα ηθελα να σου πω "ελα να περπατησουμε αναμεσα στα σπιτακια" (τοσο με λυπησε αυτη η πρωτη σου φραση....γιατι υπαρχει μια ζωή περα απο αυτην που θελουν να επιβαλουν τα μμε και οι πολιτικοι στην Ελλαδα. )

Ανώνυμος είπε...

Αχ πες μου να περπατήσουμε στα σπιτάκια! Τι ωραία ιδέα, γλυκάθηκα! Νομίζω ένα απ όλα θα έχει σίγουρα ζαχαρωτά και θα σε κεράσω ένα, δώρο για την πρόσκληση!

ΥΓ: Και η ζωή αυτή η άλλη υπάρχει και το ξέρουμε πολύ καλά και αυτό μάλλον είναι και το θέμα μου: ότι το να επιμένεις να τη ζεις αυτή την άλλη ζωή εδώ κάτω έχει συχνά τα ζόρια του. Αλλά δε βαριέσαι, αντέχουμε.

scarlett είπε...

Μονο ενα εχει ζαχαρωτα ;Και ζαχαρωτα και άλλες λιχουδιες και χειροποιητα στολιδια και παιχνιδια...η χαρα του παιδιου!

Αν τα καταφερω (συνηθως εχει υπερβολικα πολυ κοσμο) θα έχω φωτογραφικο ρεπορταζ.

Την ξερω δυστυχως την ζορικη κατασταση που περιγραφεις. Ειναι πολύ δυσκολη απο μονη της, αλλα δε μου το βγαζεις από το μυαλό travellirious, οτι την επιδεινωνουν τα μμε. Καθημερινα δεχεστε μια γενναια επιθεση με καταθλιπτικα σεναρια απο την πλευρα τους

katabran είπε...

παντως εχω δει τους γερμανους να σταματουν στο πορτοκαλι φαναρι και φυσικα στο κοκκινο, αλλα αν ειναι πρασινο και κεινη την ωρα περναει το δρομο μια κουτση γρια ας πουμε, την εχουν φαει λαχανο...
ειναι επιδη εφαρμοζουν τους νομους τους βεβαια...
εμεις εδω, ειμαστε ειδικη περιπτωση , το εχουμε ξαναπει πως ειμαστε αλλος πλανητης, το εχουμε ξαναπει, δεν το εχουμε;
καλημερουδια!

scarlett είπε...

ναι, τα ξαναειπαμε , katabran.
να μην επαναλαμβανομαστε, ας αποδεχτουμε τη μοιρα μας που δεν αλλαζει


Καλή σου μερα!