Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

C

Όσοι γεννηθήκαμε κατά  το δεύτερο μισό του 20ου  αιώνα και μετά , θεωρούμε ( παράλογα ) πολλές από τις σημερινές γνώσεις και τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού ως δεδομένα. Όπως συμβαίνει με κάθε κεφάλαιο που βρίσκουμε έτοιμο και δεν κοπιάσαμε να αποκτήσουμε , το θεωρούμε αφενός ως αυθύπαρκτο και αφετέρου ως ασήμαντο ή ανάξιο λόγου.
 Θεωρούμε ας πούμε ως δεδομένο το ότι με το πάτημα ενός διακόπτη θα έχουμε φως. Ή ότι με την ίδια ευκολία θα έχουμε όσο καθαρό ζεστό ή κρύο νερό θέλουμε. Ή θέρμανση. Θεωρούμε δεδομένα τα αεροπλάνα , όπως και τα αυτοκίνητα και τα τρένα. Γνωρίζουμε με ακρίβεια το σχήμα της γης, των ηπείρων και των ωκεανών. Διαβάζουμε χάρτες με κάθε λεπτομέρεια απεικονισμένη και η γνώση απαιτεί απο το τυχερό κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού, μόνο χρόνο και λίγα χρήματα για να φτάσει και να αποκτηθεί ,μέσω βιβλίων ή κι έτσι- διαδικτυακά.

Όλα δεδομένα.

Σ'ένα θαυμάσιο βιβλίο του Bill Bryson που το ταλαιπωρώ εδώ κι αρκετό καιρό, γιατί ο συγγραφέας έχει το ελάττωμα να πλατειάζει συχνά  ή να υπεραναλύει ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα της πατρίδας του Αγγλίας που μου είναι ψιλοαδιάφορα, ανακαλύπτω καθημερινά πόσο μη δεδομένα και καθόλου "παλιά" είναι σχεδόν όλα όσα καθημερινά με περιτριγυρίζουν όπως και όλο το κεφάλαιο των γνώσεών μου.

Γνωρίζατε ας πούμε ότι η ζωτική σημασία της βιταμίνης C και το πού αυτή περιέχεται είναι βασικά γνώσεις που αποκτήθηκαν μετά το 1930 ;
Ότι από το 1500 ως το 1850 που έγιναν τα πρώτα μεγάλα θαλάσσια ταξίδια πέθαναν γύρω στα 2 εκατομμύρια ναυτικοί από σκορβούτο δίχως κανείς να υποπτευθεί ότι αυτό μπορεί να οφειλόταν στη διατροφή ;
Υπέθεταν πως έφταιγε ο αέρας της θάλασσας ή οι δύσκολες συνθήκες του ταξιδιού, αλλά κανείς δεν υποπτευόταν ότι μπορεί να έφταιγε το φαγητό.
Μέχρι τότε επικρατούσε η αντίληψη πως οι ανάγκες μας σε φαγητό είχαν να κάνουν μόνο με την ποσότητα. Εφόσον έτρωγες αρκετά, ήσουν και υγιής και είχες και ενέργεια.
Μόλις το 1760 ένας σκωτσέζος γιατρός πειραματίστηκε με θέματα διατροφής και προσπάθησε να δει τι θα συμβεί αν κάποιος μπορεί να τρέφεται μόνο με τα εντελώς απαραίτητα, ψωμί και νερό ας πούμε. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα μια που πέθανε μετά από έξι μήνες από σκορβούτο. Κι άλλοι γιατροί και επιστήμονες άρχισαν πια να πειραματίζονται με την επίδραση που έχουν οι διάφορες τροφές πάνω μας ή μάλλον η έλλειψή τους, αλλά μόλις το 1929 αναγνωρίστηκαν  οι ουσίες που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως βιταμίνες κι έπρεπε να φτάσουμε στο κοντινό μας 1939 όταν ένας άλλος γιατρός - του Harvard αυτή τη φορά - ένας κύριος John Crandon, θέλησε να δει τι θα συμβεί αν αφαιρέσει την βιταμίνη C εντελώς από το διαιτολόγιό του. Αυτό που συνέβει ήταν ότι  κόντεψε να πεθάνει. Μόλις δε, άρχισε να την ξαναπροσλαμβάνει γύρισε στους ζωντανούς.

Ένα άλλο σημείο που βρήκα ενδιαφέρον πάνω στο θέμα των βιταμινών , είναι πως ενώ η βιταμίνη C είναι τόσο απαραίτητη για την επιβίωσή μας, μπορούμε να την προσλάβουμε μονάχα από εξωτερικές πηγές. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την παράγει αντίθετα με άλλες βιταμίνες  όπως την D ή την Κ2 που μπορεί να τις σχηματίσει.
Το αστείο στην υπόθεση είναι πως μόνο εμείς, το ανθρώπινο είδος και τα ινδικά χοιρίδια (τώρα τι συγγένεια είναι αυτή  ? ! ) δεν μπορούν να την σχηματίσουν. Τα άλλα ζώα μπορούν.

......

Αυτά και άλλα πολλά που έχουν σχέση με την καθημερινότητά μας κυρίως με τα σπίτια και με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, περιέχονται στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Bryson, At Home. A Short History of Private Life

8 σχόλια:

Το Φαουδι είπε...

Μ' αρέσει ο Bill Bryson. Είναι Αμερικανός, αλλά έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αγγλία. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, αλλά ακούγεται ενδιαφέρον. Τα ΄ταξιδιωτικά' του βιβλία πάντως είναι πανέξυπνα και πολύ διασκεδαστικά. Ειδικά το Notes from a small island, που αναφέρεται στις περιηγήσεις του στην Αγγλία. Περιγράφει τη χώρα και τους ανθρώπους της καταπληκτικά!

thinks είπε...

Πόσες γνώσεις και ανέσεις παίρνουμε σαν δεδομένες... Ενώ το μόνο που έχει ουσία είναι η ύπαρξη και η συνειδητοποίηση της κάθε στιγμής... Καλές γιορτές Scarlett!

scarlett είπε...

Φαούδι, καλησπέρα !

Εγω δεν τον ήξερα τον κύριο πριν την ανακάλυψη του συγκεκριμένου βιβλίου και ναι, έχεις δίκιο είναι Αμερικάνος που ζει όμως εδώ και αρκετά χρόνια στην Αγγλία, που την υπεραγαπαά καθώς φαίνεται :)

Πολύ ενδιαφέρον και το βιβλίο που μου προτείνεις , θα το έχω στα υπόψιν , μια που μου αρέσει κι εμένα το αφηγηματικό του στυλ

scarlett είπε...

Καλησπέρα Δημήτρη !

Το κακό είναι ότι πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα, εχουμε την τάση να τα υποτιμάμε :(

Καλές γιορτές να έχετε !

:)

katabran είπε...

προτείνω το βιβλίο "η πορτοκαλιά ή οι κύκλοι του χρόνου" του Κάρλος Φουέντες! θα πάθεις overdose βιταμίνης C!
καλό βράδυ!

scarlett είπε...

καλησπέρα katabran!
παω να μελετησω τις παρενεργειες της υπερβιταμινωσης πρωτα ;)

Jolly Roger είπε...

Ναι, ειναι εκπληκτικα αυτα που γραφεις. Δεν σταματησαν ομως αυτα τα παραδοξα στις αρχες του 20ου αιωνα.
Οι παραδοξολογιες σχετικα με την διατροφη μας συνεχιζονται και σημερα (οι ανθρωποι ειναι παντα ανθρωποι).

Π.χ. πολλοι ανθρωποι σημερα πιστευουν οτι το να σκοτωνεις ζωα και να τρως το κρεας τους ειναι υγειινο. Ποιος ξερει πως θα σχολιαζουν οι μπλογγερ του 2111 αυτην την αντιληψη;

Τουλαχιστον στον 18ο - 19ο αιωνα οι ερευνητες εκαναν πειραματα με τον εαυτο τους. Σημερα κανουν πειραματα σε ζωα και πιστευουν (εντελως αυθαιρετα και παραλογα) οτι τα αποτελεσματα των πειραματων αυτων εχουν την ιδια ισχυ και για τον ανθρωπο.

scarlett είπε...

Καλησπέρα πειρατή!

Η αλήθεια ειναι πως το 2111 μου φαίνεται πολύ μακρινό, σίγουρα προσωπικά δεν θα υπάρχω και δεν μπορω επισης να κανω καμια υποθεση για το τοτε blogging ή για τις διατροφικές συνήθειες του κόσμου.
Δεν ξέρω καν αν ο πολιτισμός μας θα εχει κανει βηματα προς τα μπρος ή αντιθετα προς τα πίσω.

Συμφωνω πως τα ζωα δεν πρεπει να χρησιμοποιουνται για πειραματοζωα, αλλα ως πειραματοζωα χρησιμοποιουνται και οι ιδιοι οι ανθρωποι. Οι ανθρωποι που έχουν το "σθενος" να βασανιζουν δε νομιζω πως κανουν διαχωρισμούς, υπαρχουν παντα καποια κατωτερης κατηγοριας εμβια όντα γι'αυτους.Ζωα-ανθρωποι δεν εχει και μεγαλη σημασια.
Στον "επιμονο κηπουρο" , που στηριζεται σε αληθινη ιστορία, ειναι να τρελαινεται κανεις με τα βρωμικα παιχνιδια των φαρμακοβιομηχανιων (κυριως με τους πληθυσμους του τριτου κοσμου) Αλλα και ο περιφημος Mengele δεν ηθελε ζωα για τα πειραματα του που στο κατω κατω μπορει να τον οδηγουσαν σε λαθος συμπερασματα οπως λες κι εσυ, προτιμουσε ανθρωπινο υλικο.
Κι αν αυτά ειναι παραδειγματα που καταγραφηκαν στην ιστορία και τα εμαθε όλος ο κοσμος, ειμαι βεβαιη πως υπαρχουν και πολλα άλλα που είτε δεν πηραν ποτε μεγαλη δημοσιοτητα ή δεν τυχαινει να τα πληροφορουμαστε

Ειναι πάντα συγκινητικο το πως υπερασπιζεσαι τα ζωα πειρατη, αλλα δεν ειναι οι μονες ζωες που καποιοι εκμεταλλευονται. Οποιοσδηποτε ειναι αδυναμος σ'αυτον τον πλανητη γινεται ευκολα θυμα .
Υπαρχουν τυχερα ζωα που γεννιουνται στη σωστη πλευρα του και υπαρχουν και τυχεροι ανθρωποι που γεννιουνται στη σωστη πλευρα του.
Για όλους τους άλλους (ανθρωπους και ζωα) πολλη κουβεντα γινεται...αλλα στο τελος κερδιζουν τα συμφεροντα