Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

αλλαγές

Χτες το βράδυ δέχτηκα από την Google ένα mail που με ενημερώνει πως σε ένα μήνα η γνωστή μηχανή αναζήτησης αλλάζει την πολιτική απορρήτου της.
Μέσα σε ένα ατελείωτο κατεβατό με άπειρα link που δεν έχω τη διάθεση και το κουράγιο να ακολουθήσω σε όλη τους τη λεπτομέρεια ( αν και ξέρω ότι ΠΡΕΠΕΙ) , οφείλω λέει, να ενημερωθώ και να συμφωνήσω με τους νέους όρους λειτουργίας του διαδικτύου, μια που η google - έχοντας επιβάλει σχεδόν παντού την κυριαρχία της- έχει καταντήσει να ΕΙΝΑΙ το διαδίκτυο.
Δεν γνωρίζω τι στοιχεία θα μου ζητηθούν για να συνεχίσω να έχω τη διεύθυνση μου στο gmail., για να μην εξαφανιστεί το blog αυτό ή για να μπορώ να χρησιμοποιώ την google σε κάθε μου αναζήτηση, αλλά αυτό που κατάλαβα είναι πως ενώ μέχρι τώρα το διαδίκτυο έμοιαζε με μια μεγάλη παιδική χαρά, όπου ο καθένας μπορούσε ελεύθερα να μπει και να παίξει, τώρα θα έχει ελεγχόμενη είσοδο και το χειρότερο δε θα γνωρίζει ο χρήστης τον τρόπο που θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά του δεδομένα αλλά και τις συνέπειες μιας ολοένα πιο συστηματικής και διευρυνόμενης αστυνόμευσης κάθε του κίνησης.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το παρακάτω απόσπασμα από τις νέες πολιτικές απορρήτου ;

"Με την πάροδο του χρόνου, όταν χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες Google, μπορείτε να περιμένετε να δείτε καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης, διαφημίσεις και άλλο περιεχόμενο. Μια πιο συνεπής εμπειρία χρήστη στο Google μπορεί να σημαίνει ότι θα βλέπετε πιο ακριβείς προτάσεις ορθογραφίας, επειδή τις έχετε πληκτρολογήσει στο παρελθόν. Επίσης, μπορεί να σας πούμε ότι θα καθυστερήσετε για μια συνάντηση ανάλογα με την τοποθεσία σας, το ημερολόγιό σας και τις τοπικές συνθήκες κυκλοφορίας. Οι χρήστες του Google έχουν ακόμη αρκετά πράγματα να κάνουν και θέλουμε να μπορούμε να τους βοηθάμε πιο αποτελεσματικά"



Αν, πριν κάποιες δεκαετίες ο κόσμος εξεγείρονταν για το πολιτικό φακέλωμα που όσο απεχθές κι αν ήταν, αφορούσε στην τελική μόνο τις πολιτικές του πεποιθήσεις, σήμερα με όλη αυτήν την τεχνολογία μπορεί κάποιος να διαβάσει μέσα από την ηλεκτρονική σου παρουσία ΟΛΗ σου τη ζωή. Τις σκέψεις σου, τις αναζητήσεις σου, τους φόβους σου, τα όνειρά σου.
Κι αν ....ΑΝ λέμε... σε ένα σενάριο που ίσως σε κάποιους να φαίνεται αυτή τη στιγμή επιστημονικής φαντασίας, Αν,  σε έναν κόσμο που όσο αθώος και αφελής να είσαι , γνωρίζεις καλά πως δεν είναι αγγελικά πλασμένος, ΑΝ επιθυμήσει κάποιος -φορέας μιας από τις τόσες μορφές εξουσίας- να τα κατευθύνει όλα αυτά, πόσο δύσκολο θα είναι ;

Η ταινία The Net του 1995 με τη Sandra Bullock, τρομακτική τότε για τις δυνατότητες παραποίησης στοιχείων, μοιάζει σήμερα με αθώο παραμυθάκι μπροστά στις τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας κατευθυνόμενης συλλογικής  σκέψης και συνείδησης.

Με τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ ζούμε ήδη λίγο πολύ όπως μας επιβάλλουν οι μεγάλες πολυεθνικές, τα παγκόσμια συμφέροντα, η πολιτική και οικονομική ελίτ.
Αν το παιχνίδι προσωποποιηθεί ακόμη περισσότερο, όπως φαίνεται πως επιθυμούν κάποιοι, πόσο μη κατευθυνόμενο θα είναι ακόμη το μυαλό μας ;

12 σχόλια:

katabran είπε...

smile!
thiw is candid camera!

scarlett είπε...

μακαρι να ηταν,katabran

Τζων Μπόης είπε...

παλιά που δεν είχαμε ευρυζωνική δεν είχαμε κι αυτά τα προβλήματα.
Εδώ πάντως φροντίζουν να μας απαλλάξουν από αυτά τα άγχη...

scarlett είπε...

δε διαφωνω Τζων Μποη. κι αν απομονωθει ο καθενας στο αγροκτημα του και καλλιεργει λιγα λαχανικα και πηγαινει στο δασος για ξυλα, θα εχει ακομη λιγοτερα προβληματα.

όμως από τα άγχη, Τζων Μποη, νομιζω πως η γενια μας δεν θα απαλλαγει ποτε. παραεγινε περιπλοκη η ζωή τα τελευταια χρονια

Τζων Μπόης είπε...

και στο δάσος να πας για ξύλα πάλι άγχη θα έχεις...
η ζωή είναι μικρή και είναι πλέον θέμα και επιλογής δικής μας να ακολουθήσπουμε τον έναν δρόμο ή τον άλλο.
Ίσως και να μην είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει.
Ευχαρίστως ζω και χωρίς το google, περιμένω μάλιστα και τη μέρα που θα πετάξω το laptop από το παράθυρο :)

scarlett είπε...

κατσε να προλάβω να κοψω τα εισιτηρια της επιστροφής μου διαδικτυακα (πού να τρεχεις τωρα στα πρακτορεια ;) και μετα το πεταω κι εγω :)

thinks είπε...

Αυτό είναι ένα τρομερά σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί σε πολλά διαφορετικά μέρη σαν χταπόδι. Ετοιμάζω κι εγώ ανάρτηση γι αυτό. Να δούμε πως θα αντιδράσει ο κόσμος.
Καλό βράδυ!

scarlett είπε...

καλησπέρα Δημητρη !
περιμενω να διαβάσω και τις δικές σου σκέψεις και αποψεις.
για τον κοσμο που με μεγαλη αφελεια εχει δημοσιοποιησει ήδη όλη του την προσωπική ζωή στο facebook ,το οποιο φροντιζει να ενημερωνει για καθε του κινηση, δεν προκειται για τιποτα σπουδαιο.

για οσους ομως θελουμε την πληροφορια για την πληροφορια (οπως ανοιγαμε παλια μια εγκυκλοπαιδεια ή ένα βιβλίο), για οσους θελουμε να εχουμε απλα τη δυνατοτητα μιας ηλεκτρονικης επικοινωνιας όλη αυτη η αστυνομευση και η ανεξέλεγκτη χρησιμοποιηση των προσωπικων μας δεδομενων, δε γινεται να μη μας προβληματισει.

serenata είπε...

Και μένα μου ήρθε αυτό το κατεβατό...ούτε εγώ το διάβασα.
Αγχώθηκα όμως μήπως αλλάξει το blog μου που το έχω συνηθίσει και δε θέλω.
Την ταινία την είχα δει και γω.
Χειρότερο ήταν το War Games πολλά πολλά χρόνια πριν.
Ηταν κάτι παιδιά(ή παιδί δε θυμάμαι)που ήταν hackers και παραλίγο να προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο.
Οταν το είχα δει έλεγα τι παραμύθι είναι αυτό......
Βέβαια εκείνη την εποχή δεν ήξερα τι είναι το internet......
Δεν πέρασαν δυο χρόνια και κάτι πιτσιρίκια 'μπήκαν' στο Αγγλικό Πεντάγωνο!
Is life imitating art or art imitating life??

scarlett είπε...

Καλως ήλθες serenata!

Στη συγκεκριμενη περιπτωση νομίζω πως η Τεχνη δε μιμειται κάτι (ούτε το αντίστροφο).Η Τεχνολογία ήταν εκεί εδώ και χρόνια, μην κοιτάς που άργησε λίγο να φτάσει στη μεγάλη μάζα και το πώς θα τη διαχειριστεί κάποιος εξαρτάται μόνο από το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.
Η αγαπητή google αφού δημιούργησε πρώτα ένα είδος εθισμού στα διάφορα προϊόντα της, τωρα θελει να δρέψει τους καρπους της, πουλώντας τα προσωπικά μας δεδομένα σε ό,τι εταιρείες μπορούν να βγάλουν κέρδη από αυτά δινοντας της φυσικα πίσω ένα αντιτιμο.
Δεν μπορω να πω πως με ενθουσιάζει η ιδεα, όπως και ότι απαξ και μπαίνω σε υπολογιστή θα γνωρίζει το άγρυπνο μάτι του Μεγαλου Αδερφού, πού είμαι, τι κάνω και οτιδηποτε με αφορά.

Η αναγνωση των όρων πρεπει να γινει απ'όλους μας serenata, ώστε αν συμφωνήσουμε σε κάτι, τουλάχιστον να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε.

Χαμένο Επεισόδιο είπε...

Και κάπως έτσι το google και το διαδίκτυο συνδέονται τρομερά με το Hotel California και τον τίτλο (και ιδιαίτερα τον υπότιτλο) του blog σας. :-)

scarlett είπε...

...ε! κάτι είχαμε στο νου μας στα επισημα βαφτίσια :)

Καλώς ήλθατε, Χ.Ε. !