Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ρωτήματα χωρίς αύριο



Τον τελευταίο καιρό αγανακτισμένη και απογοητευμένη από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και από τα αδιέξοδα στα οποία μας έχει οδηγήσει, μου δημιουργήθηκε ο εξής προβληματισμός :

Ενώ οι επιστήμες και η Τεχνολογία έχουν με την εξέλιξη τους αλλάξει ριζικά τον τρόπο της ζωής μας, η πολιτική και η άσκηση της εξουσίας ασκείται παντού στον κόσμο όπως τα τελευταία 50 και 100 χρόνια. Καμία πρόοδος. Καμία εξέλιξη.
Κάποιοι εκπροσωπούν τον λαό (στις δημοκρατίες), κάποιοι νομοθετούν γι'αυτόν και κάποιοι (ελάχιστοι πάντα και ιδιαίτερα προνομιούχοι συνήθως ) αποφασίζουν γι'αυτόν.

Αν θεωρήσουμε πως στην πρώτη εκείνη αρχαία δημοκρατία της Αθήνας είχαν λόγο όλοι οι Αθηναίοι πολίτες, γιατί δεν μπορούμε σήμερα να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνολογία για να αποκτήσουμε μια νέα μορφή δημοκρατίας, όπου τον λόγο θα τον έχουν και πάλι όλοι ;

Θα ήθελα να μπορούσα να ψηφίσω για  τα σοβαρά θέματα της χώρας. Και θα ήθελα να ρωτούσαν την γνώμη μου για όλα τα μέτρα που παίρνονται από ανίδεους (μέχρι σήμερα)  σε θέματα επαγγελματικά της δουλειάς μου. Τουλάχιστον αν είναι να το τραβήξω το ζόρι, ας έχω συμμετάσχει  λίγο σ'αυτό

Γιατί μπορώ να κάνω την φορολογική μου δήλωση ηλεκτρονικά  (και μάλιστα αυτό το τελευταίο μου επιβάλεται), αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω αν συμφωνώ με την ψήφιση του α' ή β΄ νομοσχεδίου που αφορά τη χώρα μου και την ζωή μου ;

Ο τρόπος που δεν έχουμε εφαρμοσμένη δημοκρατία στην εποχή μας (ενώ θα μπορούσαμε), με κάνει να δυσπιστώ αν το πολίτευμά μας τελικά είναι δημοκρατικό

15 σχόλια:

katabran είπε...

scarlett η δημοκρατία είναι ιδέα...
υπάρχουν ιδέες φτιαγμένες από πηλό, από γυαλί, ή από αιώνιο χρυσάφι...
το υλικό εξαρτάται από το ποιο κεφάλι τις διαχειρίζεται...
καλησπέρα!

Marina είπε...

Δυστυχώς το πολίτευμα της Ελλάδος μόνο δημοκρατικό δεν είναι. Αγανακτείς που δεν μπορείς να ψηφίσεις ηλεκτρονικά και αγανακτώ που τα εκλογικά κέντρα είναι πάντα σε θέσεις απροσπέλαστες για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, μαμάδες με μωρά σε καροτσάκια. Τι σύστημα είναι αυτό που διαχωρίζει τους πολίτες του ακόμη και τις στιγμές της ψηφοφορίας;
Η πολιτική μας δεν αλλάζει πρόσωπο, παραμένει πιστή στην ιδέα της αγοραπωλησίας, οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να πολεμούν κάθε τι που θα τους βγάλει απο την άνωθεν πελατειακή τους σχέση, το αποτέλεσμα της οποίας το βλέπεις...δεν μπορούν να ξεζουμίσουν/απολύσουν άλλο τους "επενδυτές τους" δλδ αυτούς που τους πλήρωσαν...για να λάβουν περίοπτες δημόσιες θεσάρες..έως θεσούλες.
Ετσι δε προχωράει ο τομέας αυτός και με τις τωρινές καταστάσεις, πάει για διάλυση.

Δυστυχώς έχω τις αμφιβολίες μου για την αλλαγή της νοοτροπίας μας που υποτίθεται θα έρθει, είτε μείνουμε στο ευρώ, είτε πάμε στη δραχμή, στο ρούβλι, στο χαρτοπόλεμο..στην ανταλλαγή προϊόντων όπως οι άγριοι.
Ολα είναι δύσκολα, η γραφειοκρατία ογκωδέστατη, η αναίδεια αντίστοιχα.
Η Ελλάδα του σήμερα απέχει έτη φωτός απο την Ευρώπη

scarlett είπε...

δεν ειναι που διαφωνω μαζι σου katabran, ειναι που πιστευω πως όταν γεννηθηκε στο μυαλο καποιων αυτη η ιδεα , δεν ήταν μια αφηρημένη έννοια αλλά μπηκε με τις τοτε δυνατοτητες σε εφαρμογη.

από εκει και περα θα συμφωνησω.
η έννοια έμεινε ίσα ίσα για να θυμιζει αλλοτινες προθεσεις

scarlett είπε...

η Ελλάδα , Μαρίνα, απέχει έτη φωτός από την Ευρώπη, γιατι δεν άφησε ποτέ πίσω της τον ραγιαδισμό και οι πολιτικοι της για να μη στερηθουν τα προνόμια της θέσης τους και για να εξυπηρετησουν τα συμφεροντα που τους στηριζουν, δε θέλησαν ποτέ να δώσουν ισχύ στους νόμους.

δεν υπαρχει νόμος στην Ελλάδα που να μην έχει "νομιμους" παραβάτες.

άσχετα όμως απο την νοοτροπία μας ως φυλή και ασχετα απο τις μεχρι τωρα συνηθειες του κοσμου, πιστευω πως θα ηταν μια γερη γροθια στο στομαχι των πολιτικων, αν δεν αποφασιζαν αυτοι για την πορεια της Ελλαδας κι αν χανανε την ισχυ που τους δινει μεχρι σημερα η πελατειακη σχεση που καλλιεργουν με τους ψηφοφορους.

τελικα η ηλεκτρονικη ψηφοφορια, που δεν πολυαναλυσα στο μυαλο μου και που ανεφερα σ'αυτην την αναρτηση , ίσως να ειχε ως συνεπεια και την παραπανω σημαντικη εξελιξη.
..
μιλας για τα εκλογικα κεντρα που ειναι " πάντα σε θέσεις απροσπέλαστες για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, μαμάδες με μωρά σε καροτσάκια"
γιατι πας τοσο μακρια Μαρινα ? τα πεζοδρομια ειναι βατά για όλες αυτες τις κατηγοριες των πολιτων ?
ή μηπως τις σεβεται η πλειονοτητα των κατοχων ΙΧ ?
....
δεν υπαρχει δημοκρατια που δεν έχει σαφείς και ξεκαθαρους νομους που να τηρουνται απο όλους τους πολίτες. δεν υπαρχει δημοκρατια οταν οι παραβατες δεν τιμωρουνται.
ειμαστε μια απο τις πιο αναρχες χωρες του κοσμου γεματη περιπτωσεις που εξαιρουνται.
αυτο ας διορθωναμε.. και το μνημονιο θα ηταν παιχνιδακι!

Jolly Roger είπε...

Αφηνω κατα μερος την Ελλαδα και μιλαω γενικα, για ολα τα δυτικα κρατη.

Για αρχη, εχεις δικιο. Το πολιτευμα μας "περπαταει" ακομα με ορους προ 50ετιας. Θα μπορουσε να εκμοντερνιστει.
Η προταση που διατυπωνεις ειναι πολυ ενδιαφερουσα και εχει διατυπωθει και συζητηθει αρκετες φορες στην Ευρωπη (θυμαμαι κατι αναλογο πριν 15-20 χρονια).

Το προβλημα δεν ειναι τοσο η τεχνολογια. Η τεχνολογια υπαρχει, ολοι θα μπορουσαμε να ψηφιζουμε ηλεκτρονικα [*]. Το προβλημα ειναι η δημοκρατια οπως την αντιλαμβανομαστε στις δυτικες, κοινοβουλευτικες κοινωνιες.

Η Ελβετια ειναι μια πολυ κοντινη υλοποιηση της προτασης σου. Δεν ψηφιζουν (πληρως) ηλεκτρονικα, αλλα κλασσικα και με επιστολες. Εχουν αμεσοδημοκρατια.
Καθε ομαδα ενδιαφερομενων μπορει να συγκεντρωσει εναν αριθμο υπογραφων, και να απαιτησει δημοψηφισμα.
Το αποτελεσμα του δημοψηφισματος ειναι δεσμευτικο για την κυβερνηση.

Μπορει δλδ. η καθε κοινωνικη / επαγγελματικη ομαδα να ρυθμιζει τους νομους του κρατους οποτε θελει. Αν συγκεντρωσει την πλειοψηφια στο δημοψηφισμα, υπερνικαει την ισχυ της καθε κυβερνησης - η κυβερνηση ειναι υποχρεωμενη (απο το Συνταγμα) να υλοποιησει τις αποφασεις των δημοψηφισματων.

Το προβλημα της Ελβετιας ειναι, οτι μικρες και οργανωμενες ομαδες μπορουν να επιβαλλουν τις αποψεις τους στην μεγαλη, αδρανη μαζα.
Ο μεσος ανθρωπος δεν μπορει να ειναι διαρκως σε εγρηγορση, να ενημερωνεται, να ζυγιζει και να αναλυει ολες τις πτυχες ενος προβληματος.
Καποια στιγμη θα πει το "ωχ αδερφε". Εκει καραδοκουν οργανωμενες μειοψηφιες για να περασουν με δημοφηφισμα οτι βλακεια τους κατεβει.

Προσφατα υπερψηφιστηκε ενα δημοψηφισμα που απαγορευει το χτισιμο τζαμιων στην Ελβετια. Και μετα τρεχανε να το περιμαζεψουνε και να αποδειξουνε στον υπολοιπο ντουνια, οτι οι ελβετοι δεν ειναι ισλαμοφοβοι ρατσιτες.

Αν λοιπον κανουμε την διοικηση του κρατους ηλεκτρονικη, θα εχουμε διαρκως δημοψηφισματα οπως η ελβετια. Για αρχη δεν ειναι καθολου ασχημο. Αλλα καποια στιγμη, η καθε ομαδουλα θα μπορει να μας σερνει απο την μυτη.
Ακομα ομως κι αν πραγματοποιηθει αυτο το αρνητικο σεναριο, παλι καλυτερα θα ειμαστε απο την σημερινη κατασταση.

Αρα η προταση σου ειναι αξια υποστηριξης.

[*] Ας μην εχουμε και τοση εμπιστοσυνη στα συστηματα των υπολογιστων (το λεω εγω, ο πληροφορικαριος).
Εδω και 15 χρονια προσπαθει η γερμανικη τεχνολογια να θεσπισει τις ηλεκτρονικες ταυτοτητες. Και καθε φορα που το κρατος παρουσιαζει την νεα, σουπερ ηλεκτρονικη ταυτοτητα, οι χακερ την πλαστοποιουν μεσα σε 2-3 μερες.
Εχει αποδειχτει πιο ευκολο να χακεψεις τις ηλεκτρονικες ταυτοτητες παρα τις χαρτινες.

Τζων Μπόης είπε...

Scarlett,

Δεν έχουμε δημοκρατία εδώ, είναι ξεκάθαρο.
Εδώ σκέφτονται τα σαίνια να επιβάλλουν και την κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του Μνημονίου 2, δηλαδή και μέσα στη Βουλή η διαδικασία δεν είναι δημοκρατική, αποφασίζει ο Αρχηγός-Πατερούλης.
Κατάντια επιεικώς.
Δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν όσοι ψηφίσουν το Μνημόνιο 2 την Κυριακή να ξέρουν καλύτερα από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που δεν το θέλει. Τι ποσοστό του του πληθυσμού αντιστοιχεί σε αυτούς και τι στους υπόλοιπους;
Για να περάσουν αυτά τα μέτρα, χρειάζεται έλλειμμα δημοκρατίας, παραπάνηση και εκφοβισμός.

Η πρότασή σου πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά προϋποθέτει μια Βουλή με ελάχιστους βουλευτές.
Στην αμεσοδημοκρατία δεν πιστεύω γιατί απλά δεν λειτουργεί σε χώρες όπως η Ελλάδα, δεν είμαστε Ελβετία και δεν πρόκειται να γίνουμε.

Τι τα θες, πάμε κατά διαόλου, να ήταν μόνο η οικονομική κρίση, εδώ το πρόβλημα είναι και θεσμικό.

scarlett είπε...

Καλημερα πειρατη!

Κοιτα να δεις που η ιδεα μου εχει ήδη βρει εφαρμογη στην Ελβετια!

Δεν την φοβαμαι την αδρανεια που αναφερεις, γιατι ειναι δειγμα ικανοποιημενων απο τη ζωη τους πολιτών. Ας ειχαν σοβαρα προβληματα να επιλυσουν σαν εμας καλη ωρα, και θα εβλεπες πότε θα αφηναν τη βολη τους και θα πηγαιναν να ψηφισουν.
Ενω εμεις και να θελουμε δεν μπορουμε.
Για μας, για τη ζωή και για τον θανατο μας, αποφασιζουν οι ελαχιστοι.
(Και οι πιο ακαταλληλοι.)

Θεωρω πως όλες οι καλοζωισμενες δυτικες δημοκρατιες βρισκονται σε μια κατασταση αδρανειας.Όταν η ζωή σου ειναι ικανοποιητικη και δεν αντιμετωπιζει ιδιαιτερα προβληματα, επαναπαυεσαι. Και αφηνεις την διακυβερνηση σ'αυτους που ασχολουνται επαγγελματικα με αυτην.
Ειναι και ενας λογος που η ελληνικη κοινωνια τα τελευταια χρονια ήταν βαθια απολιτικη.
Περνουσαμε καλά.
Κι αν ειχαμε αξιους κυβερνητες και διαχειριστες δε θα ηταν και υποχρεωτικα κακο αυτό.

Τη δυνατοτητα όμως να επηρεαζεις σε μια δημοκρατια καταστασεις μοιραιες που αλλαζουν όλη τη ζωή σου, θα έπρεπε να την έχεις.
...
Για τους χακερ δεν ανησυχω καθολου. (Τι σας εχουμε εσας τους πληροφορικαριους) ? Αν θελεις να κανεις νοθεία στο εκλογικο αποτελεσμα, την κανεις και στα φακελακια με το σταυρο. Κατι που επανειλημμενα εχει γινει.

scarlett είπε...

Καλημερα Τζων Μποη!

Καιρος λοιπον να γινουν ριζικες αλλαγες στην Ελλάδα.
Όπως λες, το προβλημα ειναι θεσμικό και συμφωνω μαζι σου.
Όταν οι θεσμοι κοντραρονται με το κοινο αίσθημα, πρεπει να αλλαζουν , να εκσυγχρονιζονται.

Μπορει κι εγω μαζι σου να μην πιστευω πως οι Ελληνες θα γινουν Ελβετοι, αλλα θελω να πιστευω πως μπορουν να γινουν πιο υπευθυνοι Ελληνες.

Τους νομους μονο να σεβομασταν, θα εβλεπες ποσο θα άλλαζε το προφιλ της κοινωνιας μας

thinks είπε...

Η Αθηναϊκή Δημοκρατία είχε μπορέσει να λειτουργεί γιατί εκείνοι που Κρατούσαν τον Δήμο είχαν τον χρόνο και την άνεση να τον "κρατήσουν" μια και την δουλειά την έκαναν οι σκλάβοι που ήταν πιο πολλοί από τους πολίτες. Σήμερα πάλι το ίδιο γίνεται μόνο που εμείς είμαστε οι σκλάβοι. Τι το περίεργο βλέπεις;
:-)

scarlett είπε...

Δεν ειναι ακριβώς το ιδιο
,Δημητρη.
Υποτιθεται οτι εδω και αιωνες αφησαμε πισω μας τη δουλεία.
Οκ, μας κυβερνουν οι πολυεθνικες και οι τραπεζες, αλλα αυτοι ειναι απροσωποι αφεντες στους οποιους αν θελουμε δειχνουμε υποτελεια.

Όχι. Σκλαβοι δε νομιζω πως ειμαστε. Προβατακια... ναι

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Aν και σπάνια σχολιάζω θα σας ζητούσα αν μπορείτε να βρείτε το Einzelheiten, Essays του Hans Magnus Enzensberger. Στην Ελλάδα εκδόθηκε με τον τίτλο "Πολιτική και Πολιτισμός". Να μην ανησυχείτε και να μην στενοχωρείστε:)

scarlett είπε...

Εννοείτε και τους δύο τόμους
Band 1: Bewusstseins-Industrie
Band 2: Poesie und Politik
ή έχετε έναν από τους δύο στο νου σας ?

Ευχαριστω που σχολιάσατε και για την ευγενική ενθαρρυνση :)

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Α, πολύ ωραία.Βλέπω πως γνωρίζετε τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων για το άν τα αξιακά τους συστήματα είναι όντως αξιακά. Εννοώ το Einzelheiten, Mittelmab und Wahn, Zickzack.

Σείς όμως κάνετε προφανές με τα ερωτηματικά σας πως κομίζετε μια αναζήτηση για κάτι άλλο.Είναι πολύ όμορφο να έχετε Ελληνίδα ψυχή και καρδιά.

Σταματώ εδώ γιατί θα μας παρεξηγήσουν και οι αναγνώστες σας.

scarlett είπε...

Λυπαμαι που θα πρέπει να σας απαγοητεύσω αγαπητέ Χοιροβοσκέ. Υπερεκτιμήσατε δυστυχώς τις γνώσεις μου.
Τον κύριο Enzensberger, δεν τον γνωριζα πριν εσείς μου τον υποδείξετε και η ερώτησή μου αναφερόταν στους δύο τόμους με τους οποίους κυκλοφορούν οι Einzelheiten.
Σας ευχαριστώ για την πρότασή σας, απλά τα βιβλιοπωλεία εδώ σπάνια έχουν παλιότερες εκδόσεις και καθώς το δικό μας είναι και κάπως επαρχιακό, εργα σαν το παραπανω θέλουν παραγγελία.

Όσο για την Ελληνίδα ψυχή πριν την κρίση την κουβαλούσα κάπως αδιάφορα πάνω μου, δε χρειαζόταν να την υπερασπίσω ούτε και με οποιοδήποτε τρόπο να την υπερπροβάλλω σαν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Όταν όμως σου ταπεινώνουν το "σπίτι", αγανακτείς , θυμώνεις και υπεραμύνεσαι με πάθος για την ταυτότητα σου. Οχι επειδη ειναι ανωτερη από αυτην άλλων λαών. Αλλά επειδή είναι η "ταυτότητα" σου.

Τους αναγνωστες μου μην τους φοβαστε, μπορει να ειναι λιγοι, αλλα είναι ξεχωριστοι:)

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Στείλτε μου τότε μια μέηλ διευθυνσή σας στο δικο μου.xoirovoskos at gmail.com