Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

(ξένες) ματιές


-οι δρόμοι είναι γεμάτοι ηλικιωμένους με τροχήλατα πι. τα σέρνουν με  βροχή και με χιόνι, μπαίνουν στα λεωφορεία μαζί τους, ένας λαός που μπορεί να γερνά, αλλά δεν παύει  να κινείται.

- δίπλα στα φαρδιά πεζοδρόμια, υπάρχουν ποδηλατόδρομοι. πιο  πέρα οι δρόμοι.
στην αρχή στεκόμουν στο λάθος σημείο όταν ήμουν στη στάση.
 κανείς δεν μπλέκει στα χωράφια των άλλων.

- στη στάση συχνά μια γριούλα θα σου πιάσει την κουβέντα. θα σου μιλήσει για τον καιρό ή για το λεωφορείο που άργησε ή για τον φούρνο απέναντι. θα δείχνει ευχαριστημένη και αυτάρκης.

- όλα τα πληρώνεις. την παραμικρή εκδούλευση, τη σακούλα στο σούπερ μάρκετ,το χαρτί περιτυλίγματος για τα δώρα που θα αγοράσεις , το λογαρασμό σου στην τράπεζα ( ...δεν μιλάμε καν για δωρεάν πιστωτικές)

- οι παρουσιάστριες στην τηλεόραση και οι παρουσιαστές δείχνουν την ηλικία τους. δε μοιάζουν όλοι με κέρινες κούκλες που κόλλησαν στην ηλικία των 20 ή 30. έχουν ρυτίδες και σπασμένα πρόσωπα. δείχνουν φυσιολογικοί και κάνουν κι εσένα να μοιάζεις μπροστά στον καθρέφτη σου φυσιολογικός

- οι πωλήτριες στα σούπερ μάρκετ σε χαιρετίζουν πάντα. συχνά με χαμόγελο και σου λένε ευχαριστώ.  συνηθίζεις στην ευγένεια . την απαιτείς

-  ίσως να οφείλεται στη μακρόχρονη παρουσία ξένων στη χώρα , αν και περισσότερο πιστεύω  πως είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά της φυλής τους. τους αποδέχονται εύκολα (τους ξένους), τους θεωρούν κομμάτι δικό τους.

- τα ζευγαράκια δεν έχουν ηλικία. είναι σχεδόν πάντα πιασμένα από το χέρι. και συχνά εκδηλωτικά.

- επιθυμούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. ίσως από τσιγκουνιά... ίσως επειδή έτσι έχουν συνηθίσει , δεν χρησιμοποιούν συχνά επαγγελματίες για να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. κουβαλούν, μαστορεύουν, βάφουν, περιποιούνται τους τεράστιους κήπους τους

- . τα οικιακά δεν είναι γυναικεία απασχόληση. οι άντρες σφουγγαρίζουν και βάζουν μπουγάδα και τρίβουν τα πλακάκια. παρ'όλα αυτά οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν μετά το γάμο το επίθετο του συζύγου. ( είναι αστείο που θεωρούν τις Ελληνίδες πιο ανεξάρτητες επειδή διατηρούν το επίθετό τους μετά το γάμο. είπα να μην τους χαλάσω το μύθο τραγουδώντας τους τη Μαίρη Παναγιωταρά)

- τους αρέσει (ακόμη) να στέλνουν από παντού Postkarten, αυτές τις απλές τουριστικές κάρτες με το γραμματόσημο

-το κεντρικό δελτίο ειδήσεων κρατά ΠΑΝΤΑ ένα τέταρτο (μαζί με τον καιρό). είναι μόνο δελτίο ειδήσεων . σύντομο και περιεκτικό.

- οι γονείς δεν ενδιαφέρονται να σπουδάσουν τα παιδιά τους. ενδιαφέρονται να τα διώξουν το συντομότερο από το σπίτι. οι περισσότεροι νέοι που επισκέπτονται τα Πανεπιστήμια , το κάνουν με δικά τους έξοδα.
σπουδάζει μόνο όποιος θέλει. κι όποιος έχει τις ικανότητες

- wer haftet. το ακούς παντού τον πρώτο καιρό. μετά το συνηθίζεις. ένα διαρκές "ποιος φέρει την ευθύνη"

- η πρακτικότητα  νικά πάντα το στυλ και το καλό γούστο. η προσεγμένη εμφάνιση είναι κάτι που ελάχιστα ενδιαφέρει.

- οι ωραίες γυναίκες δεν έχουν περισσότερη τύχη. κανείς (σχεδόν) δεν τις προσέχει

18 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Ο B. Brecht ειχε πει πριν 60-70 χρονια "αν ενας γερμανος σκονταψει καπου και πεσει, το πρωτο πραγμα που ρωταει αφου σηκωθει ειναι: ποιος ευθυνεται γι' αυτο;"

Επιβεβαιωνεις λοιπον τον Brecht σε μια καταπως φαινεται διαχρονικη διαπιστωση ;-)

Τις ωραιες γυναικες τις προσεχουμε ολοι. Οι ορμονες ειναι ιδιες παντου.

Απλα υπαρχουν διαφορετικα κριτηρια στο τι ειναι ομορφο. Επισης διαφορετικες μεθοδοι για να εκδηλωνουμε τον θαυμασμο μας στις (πραγματικα) ωραιες γυναικες.

Εισαι επηρεασμενη απο τα ελληνικα κριτηρια ομορφιας, που ειναι πολυ της φτηνιαρικης μοστρας.

* * * *
Υ.Γ. Το ξερω οτι ειμαι μονομερης, το ξερω οτι ειμαι μεροληπτικος, το ξερω οτι ειμαι υποκειμενικος.
Εχοντας ομως να ζησω μια μικρη ζωη, θελω να την ζησω με τα δικα μου, υποκειμενικα κριτηρια.
Αντι λοιπον να ψαχνω για μια αντικειμενικοτητα, που δεν ξερω καν αν υπαρχει, διατυπωνω τα δικα μου κριτηρια.

Το δικο μου απολυτο κριτηριο ειναι η μεταχειριση των πιο αδυναμων μελων μιας κοινωνιας: ζωα, ηλικιωμενοι, αναπηροι, αστεγοι, μεταναστες.

Αν και ποτέ δεν ανηκα σε μια απο αυτες τις κατηγοριες, ενστικτωδως από τα 16 μου έκρινα / κρινω τους ανθρωπους (και τις κοινωνιες) με βαση αυτο το απολυτο κριτηριο. Την συμπεριφορά προς τον αδυναμο, τον ανυπερασπιστο.

Πολυ-πολυ αργοτερα ανακαλυψα οτι το ιδιο κριτηριο εχει διατυπωσει και ο Γκαντι.

Τζων Μπόης είπε...

Καλησπέρα σας,

Πειρατή, ο Μπρεχτ είχε πει επίσης, ότι πρώτα χορταίνεις και μετά αποκτάς ηθικούς κανόνες.
Μάλλον δεν επιβεβαιώνεται σε όλα του...

Scarlett, έχει δίκιο ο Πειρατής, τις ωραίες γυναίκες τις προσέχουν όλοι, απλά εδώ το "φωνάζουμε" γιατι μας αρέσει όλα να τα φωνάζουμε.

Όσο για την ευγένεια, έχω μια μικρή ένσταση...ευγένεια δεν είναι απλά μια "καλημέρα" σε όποιον άγνωστο συναντήσεις, στα δύσκολα φαίνεται ο ευγενικός άνθρωπος και στις εντάσεις του...
...μια χαρά είναι όλα όταν τους πάνε ρολόι, έτσι και κάπου σκαλώσει ο δείκτης, χαλάει η εικόνα τους και αυτό θα το έχεις διαπιστώσει...

Καλό σ.κ. από την μελαγχολική (και λόγω καιρού) Αθήνα

Νέστορας είπε...

και τελικά; αρκεί ο ρασιοναλισμός να προσφέρει όχι μόνο την επιθυμητή ποιότητα ζωής, αλλά την ίδια τη ζωή; αν η απάντηση δόθηκε στην αντικειμενική καταγραφή της ανάρτησης ομολογώ πως μου κρύφτηκε αρκετά...

καλό σκ Σκάρλετ!

Jolly Roger είπε...

Τζων Μποη, αγαπητε, καλησπερα σας. Περαστε να σας κερασουμε καφεδακι (κανω τον οικοδεσποτη σε ξενο σπιτι) ;-)

Για την ευγενεια εχεις δικιο φυσικα - φαινεται στα ζορικα, οχι στην απλη καλημερα.

Αυτο με το "πρωτα χορταινεις, μετα γινεσαι ηθικος" ειναι λιγακι μπερδεμενη περιπτωση. Καποιος λαος του νοτιου ακρου της Βαλκανικης, που ξερουμε πολυ καλα, το μονο που δεν ενιωσε τα τελευταια 40 χρονια ηταν πείνα. Κανονικα θα επρεπε να εχει πολυ ψηλη ηθικη. Ιδιως αν προσμετρησουμε και την τρισχιλιετη παραδοση και κουλτουρα της οποιας υποτιθεται οτι ειναι κληρονομος και συνεχιστης.

scarlett είπε...

A! πειρατη, μη μου προσβάλεις τις Ελληνιδες. Εμεις και σακι να βαλουμε, θα το κανουμε καλογουστα.
Μπορεί μερικές Ελληνιδες να ειναι της υπερβολής, αλλα οι Γερμανιδες ειναι ακριβως το αλλο ακρο.

Ο Μπρεχτ σα να ειχε δικιο στο αποφθεγμα που αναφερεις. Θυμαμαι που περσι λογω του βαρυ χειμωνα κρεμονταν απο πολλα σπίτια σταλακτιτες, και ειχε γινει θεμα ποιος θα ευθυνονταν αν επεφταν στα κεφαλια των περαστικων και τους τραυματιζαν :)

Για τις ωραιες γυναικες, μπορεις να δεις και την απαντηση στον Τζων Μπόη

scarlett είπε...

Τζων Μπόη, καλησπέρα!

Μιλάς ως Έλληνας. Κι εσύ και ο πειρατης προσεχετε τις ωραιες γυναικες επειδη ειστε Έλληνες (και δεν μιλάω για τον τρόπο που το εκδηλωνετε)
Έχει τυχει να δω πραγματικες καλλονες στο δρομο, που εδω, επειδη εχουν συνηθισει στα κρυα φορανε τα σορτσακια και τα μινι ακομη και με 15 βαθμους, και ο μονος ανθρωπος που τις προσεξε, ήμουν εγω :)

Όσο για την ευγενεια, συμφωνω με αυτο που λες. Αλλά δεν είχα στο νου αυτην την ευγενεια της ψυχής, την καλοσυνη, αν θελεις,την φιλευσπλαχνία. Αλλα την τελειως τυπικη που ομως ειναι επισης σημαντικη στην καθημερινοτητα που ζουμε. Γιατι πρέπει να ανεχομαι τα ξυνισμένα ή βαριεστημενα μουτρα της καθε υπαλληλου στο σουπερ μαρκετ, στην τραπεζα, στην εφορια ;

Καλό Σ/Κ από τον σχεδον παντα μελαγχολικο (λογω καιρου) Βορρα

scarlett είπε...

Νεστορα Καλησπέρα!

Δεν ειμαι σιγουρη οτι καταλαβα την ερωτηση σου, αλλα δεν νομιζω πως προκειται για ορθολογισμο. Ειναι μια άλλη κουλτουρα , μια άλλη ψυχοσυνθεση που δημιουργηθηκε σιγα σιγα με βαση άλλα κλιματικά,ιστορικα,πολιτικά, κοινωνικα κλπ δεδομενα.
Δεν μπορουμε να συγκρινουμε διαφορετικους λαους και να πούμε τι θα τους οδηγησει στην ευτυχία.
Ειναι διαφορετικο για τον καθενα.

Θα σου πω κατι που διαβασα προσφατα σε ενα περιοδικο και με εξεπληξε. Συμφωνα με μια ερευνα που διεξηγαγε, το 90% των Γερμανιδων ηταν ευχαριστημενο με τη ζωή του. Δεν ξερω με βαση ποια κριτηρια , ουτε και ποσο αντιπροσωπευτικο ηταν το δειγμα.
(Πάντως να εισαι βεβαιος πως ουτε οι μισθοι ειναι αυτοι που φανταζεται κανεις στην Ελλαδα, ουτε η ζωη εδω χωρις προβληματα) Αλλα ειμαι σχεδον βεβαιη πως αν γινοταν μια παρομοια ερευνα στην προ κρισεως Ελλαδα αναμεσα στις Ελληνιδες, αμφιβαλλω αν ενα 30% δηλωνε ευχαριστημενο απο τη ζωή του.

Καλό ΣΚ, Νεστορα !

Τζων Μπόης είπε...

Scarlett, μία μόνο απορία έχω ο Έλληνας:
Πως τελικά αναπαράγονται εκεί πάνω αν δεν προσέχουν αυτό που βλέπουν;
Στο ΟΝ το βάζουν με τηλεκοντρόλ;

...αμ τώρα εξηγούνται όλα που ακόμα δεν έχω πάρει λεξοτανίλ για τη χρεοκοπία μου!

scarlett είπε...

αχ! αγαπητε Τζων Μποη!

δε βλέπεις που μόλις ερχονται στην Ελλάδα ετουτες, παντρευονται τον πρωτο Ελληνα;
τυχαιο νομιζεις ;
πρωτη φορα κάποιος τις προσεχει!

οσο για την αναπαραγωγη...βιολογικη αναγκη...δε χρειαζεται ομορφια

αποριες που εχεις κι εσυ βραδιατικα! :)
παω τωρα να παρω το λεξοτανιλ μου, η χρεοκοπημενη

Νέστορας είπε...

αγαπητή σκάρλετ, η ερώτησή μου αφορούσε αυτό ακριβώς που κατάλαβες.

συμφωνώ φυσικά, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε διαφορετικούς λαούς. είναι λίγο περίεργα και αντιφατικά όλα αυτά όμως και μου αρέσει!

το 90% δε με εξέπληξε καθόλου ομολογώ. και συμφωνώ πάνω κάτω για το 30% στις ελληνίδες. αυτό που θα είχε πλάκα, θα ήταν η εξής ερώτηση: "θα προτιμούσατε να είχατε γεννηθεί στη γερμανία, ή σε κάποια άλλη χώρα;". ποια πιστεύεις οτι θα ήταν η απάντηση του 70% που είναι δυσαρεστημένο; προ κρίσεως πάντα.

κι έπειτα, αφορά στην ιδιοσυγκρασία ενός λαού πρωτίστως και του ανθρώπου σε δεύτερη φάση, το πως προτιμά να ζήσει, με ποιους όρους.

πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, η ανάρτησή σου υπήρξε πολύ καλή αφορμή να τα ξανασκεφτώ.

καλό απόγευμα!

υγ. i aggliki gramatoseira einai toso omorfi pou mou rhetai na grapsw se greeklish

scarlett είπε...

Χαιρομαι που σου αρεσε η αγγλικη γραμματοσειρα, Νεστορα και σ'ευχαριστω!
μου αρεσει πολυ να παιζω με όλες αυτες τις δυνατοτητες των γραφικων :)
(δυστυχως δεν υποστηριζουν ελληνικους χαρακτηρες)
...
για τις Ελληνιδες η αποψη μου ειναι μαλλον αρνητικη, μια που μου δινουν την εντυπωση οτι τους αρεσει να γκρινιαζουν και να ειναι παθητικες (πάντα κάτι τους φταιει...μπορει να ειναι τα οικονομικα τους, η δουλεια τους, ο συντροφος τους, η πεθερα τους...ποτε δεν φταινε οι ιδιες και σπανια κανουν κατι για να αλλαξουν κατι στη ζωή τους).

δεν πιστευω να επελεγαν την ζωή σε μια άλλη χώρα,παρα τη δυσαρεσκεια τους και παρα τις δηλωσεις τους για το αντιθετο.
αν όμως ήταν αναγκασμενες να ζησουν καπου "εξω", πιστευω πως θα εγκλιματιζονταν, και θα αφηναν πισω τους πολλες άρρωστες ελληνικες συνηθειες.

"εξω" ξέρεις, δεν υπαρχουν δικαιολογιες. ουτε κι ολος αυτος ο κοινωνικος περιγυρος που εχεις μαθει να σε νταντευει

katabran είπε...

έτσι είναι και μαρέσει...
εδώ γεμίσαμε βαριεστημένους...
προχθές έδωσα 79 ευρώ για βιβλίακαι σιντί, και δε μου είπε ούτε φχαριστώ ο πωλητής(νεαρός 30άρης)
σύμπτωση;
δε με αφορά..
με αφορά αυτό που προσλαμβάνω...
καλό βράδυ Scarlett
http://www.youtube.com/watch?v=CKK-7dD53iQ&feature=related

scarlett είπε...

καλημερα katabran!

δεν πολυκαταλαβα τι σου αρεσει, πάντως όλο το κειμενο ήταν μια καταγραφη όσων με καποιο τροπο μου εκαναν εντυπωση , λογω της διαφορετικοτητας τους.
η αποτιμηση ειναι αλλου θετικη, αλλου αρνητικη, όπως συμβαινει παντου

ΥΓ το χαμογελο στην Ελλαδα σε δημοσιο ή ιδιωτικο τομεα, πολυ ακριβο ομως ! ;)
ευχαριστω για την μουσικη καταθεση!

Νέστορας είπε...

και τελικά, από περιέργεια, ποια κουλτούρα προτιμάς από τις δύο; (υποθετικά, επίσης δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις :) )

scarlett είπε...

δυσκολη απαντηση..
και ισως να μην μπορω να αποφυγω τις ενδιαμεσες καταστασεις :)

ειναι ωραιο να εχεις μια ρυθμισμενη ζωη, να μπορεις να βασιστεις σε αρχες και σε δικαιωματα που με τον νομο κατεχεις.
και ειναι ωραιο, κατι παραπανω απο ωραιο , να εχεις όλες αυτες τις ιδιοτητες, τις "καλες" του Ελληνα, που σε κανουν λιγο πιο ευαλωτο, λιγο πιο φιλοσοφημενο, λίγο πιο ευαίσθητο στ'ανθρωπινα

όπως ειδες, αδυνατο να αποφυγω την ενδιαμεση κατασταση :)

Νέστορας είπε...

ναι, δεν γίνεται να τις αποφύγεις...

η απάντησή σου συνοψίζεται στο "θέλω να είμαι μια ελληνίδα στη γερμανία", οπότε είσαι σε καλό δρόμο :)

καλή συνέχεια!

scarlett είπε...

να ταν τοσο απλο Νεστορα!

η απαντηση πηγαινει πιο πολυ προς το : θα 'θελα το ελληνικο κρατος να λειτουργει καλυτερα και να μην ωθει τους πολιτες του με τα φακελακια, την γραφειοκρατια, την μη καθολικη εφαρμογη των νομων και τοσα αλλα , στην παρανομια και τελικα στην περιφρονηση της εξουσιας και των θεσμων.

δε θα'θελα νά αλλαξω τιποτα στην κουλτουρα του Ελληνα, αυτη θα αλλαζε απο μονη της, αν ειχε ξαφνικα ενα κρατος που θα ειχε συγκεκριμενες απαιτησεις απο αυτον και θα του παρειχε για ανταλλαγμα ενα πληθος απο δικαιωματα, απο αυτα που ανεβαζουν την ποιοτητα της ζωης.

Νέστορας είπε...

αγαπητή σκάρλετ, νομίζω οτι πρώτα θα φτιαχτεί κάπου στον κόσμο μια ουτοπία και μετά το ελληνικό κράτος θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που λες...