Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

είστε Ελληνίδα ;

πριν μερικά χρόνια, αρκετά προ κρίσεως και της σημερινής έξαρσης της εγκληματικότητας, έψαχνα για σπίτι στην Αθήνα. θυμάμαι την ερώτηση που μου κάνανε κάποιοι ιδιοκτήτες στο τηλέφωνο πριν καν ακόμη δω το διαμέρισμα , αν είμαι Ελληνίδα. λες και η προφορά μου ή η ομιλία μου δεν ήταν αρκετά  διαπιστευτήρια.
μερικοί ρωτούσαν και για τη δουλειά μου, την οποία επίσης έπρεπε να εγκρίνουν για να μου νοικιάσουν 4 ντουβάρια μέσα στο καυσαέριο με θέα την απέναντι μπουγάδα.
 θυμάμαι την  Α.,  που νοίκιασε το διαμέρισμά της σ'έναν ευγενέστατο Έλληνα δικηγόρο, για να μην εισπράξει κανένα ενοίκιο πέρα  από το πρώτο μαζί με την εγγύηση για τα επόμενα 3 χρόνια. ήταν κι αυτή ενθουσιασμένη στην αρχή για το κελεπούρι που βρήκε, αν και η κόρη της, δικαστικός, την είχε προειδοποιήσει (για τον τρόπο που εκείνοι που γνωρίζουν τους νόμους, χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να τους παραβαίνουν ευκολότερα).

την ίδια ερώτηση (για το από πού είμαι ή ακόμη και για το επάγγελμά μου) δεν μου την έκανε κανένας στη χώρα που κάθε Έλληνας εδώ και δυο χρόνια λατρεύει να μισεί και να βρίζει ως υπαίτια για τη δική του δυστυχία, παρά το γεγονός ότι από την προφορά μου ήταν φανερό πως ήμουν ξένη.

αυτά θυμήθηκα αυθόρμητα διαβάζοντας σε ιστολόγια από αυτά που έχω εδώ δίπλα, για την ρατσιστική συμπεριφορά των ομοεθνών μου

όσες φορές έχω τολμήσει να υποστηρίξω με παραδείγματα πως είμαστε πολύ περισσότερο ρατσιστές από άλλους Ευρωπαίους , έπεσα πάνω σε τοίχους, που δε θέλανε να δουν την πιθανότητα μιας τέτοιας αλήθειας.




26 σχόλια:

saltapidas είπε...

θλιβερός ο ρατσισμός, όποιου είδους κι από όπου...
και θα συμφωνήσω απόλυτα, είμαστε πολύ περισσότερο ρατσιστές από αρκετούς ευρωπαϊκούς λαούς, δε ξέρω για όλους. νομίζω όμως πως ετούτο οφείλεται στη δικιά μας καθυστέρηση, πριν τη δεκαετία του '90 δεν υπήρχαν συστηματικοί μετανάστες στην ελλάδα. 10 χρόνια έπειτα, οι 2ης γενιάς μετανάστες αλβανοί αντιμετωπίζονται σχεδόν το ίδιο, κάτι που είναι πολύ ευτυχές. τη θέση τους πήραν φυσικά οι άραβες κλπ.
υποθέτω, δε θα σου ήταν το ίδιο εύκολη και ομαλή η μετάβαση στη γερμανία του '60, έτσι δεν είναι; αν όχι, τότε το λογικό είναι να συγκρίνουμε με την ελλάδα του 2040...

scarlett είπε...

κι εγώ έτσι το δικαιολογω Νεστορα, πως επειδη μεχρι πριν 20 χρονια ήμασταν μια μαλλον κλειστη κοινωνια, δυσκολευομαστε τοσο πολυ να αποδεχτουμε το ξενο και το διαφορετικο
(ακόμα)

εκει όμως που δε μπορω να συμφωνησω ειναι όταν ανθρωποι που δεν εχουν ζησει μια μερα εξω, εχουν αποψη για τις ξενες νοοτροπιες και συμπεριφορες

υγ. στον ρατσισμο μας , Νεστορα, δε μ'ενοχλει τοσο η ξενοφοβια που ειναι θεμα χρονου να ξεπεραστει, αν μας βοηθησουν και οι ξενοι σ'αυτο, όσο η μεγαλη ιδεα που εχουμε για τον εαυτο μας οτι ειμαστε καλυτεροι απο τους άλλους
(μη μου πεις οτι δεν την εχουμε!)

Τζων Μπόης είπε...

Μεγάλο θέμα ανοίγεις Scarlett.

Εκτός από τον ρατσιμσό που ανθεί, υπάρχουν και τα στερεότυπα.

Η δικαστικός, κόρη της Α. αναπαράγει το στερεότυπο ότι δικηγόρος = (ημι)απατεώνας.
- "Τι επάγγελμα κάνετε;"
- Δικηγόρος"

Ο άλλος "κουμπώνεται", μαζεύεται, σου λέει έμπλεξα, αυτός ξέρει τους νόμους, άρα θα με ξεγελάσει! Λες κι ο καθένας που ξέρει τη δουλειά του, θα χρησιμοποιήσει a priori τη γνώση του για να κοροϊδέψει κάποιον άλλον.
Δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση π.χ. των πεθερικών, τα οποία θα σκεφτούν ότι βρέθηκε ένας ευκατάσταστος επιστήμονας (λες και όλοι οι δικηγόροι είναι ευκατάστατοι) για την μοσχαναθρεμένη τους.

Άλλο στερεότυπο: Ο Δημόσιος υπάλληλος είναι ο πιο συνεπής μισθωτής! Για την μετά του Μνημονίου εποχή, τι είναι;
Πλέον ο συνεπέστερος μισθωτής είναι ο ενεχυροδανειστής!

scarlett είπε...

για τα στερεοτυπα δεν εχω τιποτα να αντιπαραθεσω , Τζων Μπόη.

υπάρχουν και τα γνωρίζουμε

εστίασα περισσοτερο στο θεμα του ρατσισμου, γιατι ειτε μου αρεσει ειτε οχι εχω ζησει και ζω σε δυο διαφορετικες κοινωνιες κι ομως οταν συζητω με συγγενεις και γνωστους στην Ελλάδα, η άποψη μου και η κριση μου είναι σα να μην υπαρχει μπροστα στις δικες τους αποκρυσταλλωμενες θεσεις

ειμαστε ανωτερη φυλη. τελείωσε

Τζων Μπόης είπε...

Επειδή είμαστε ανώτερη φυλή, δεν είμαστε και υπεύθυνοι για όσα μας βρήκαν, φταίνε οι άλλοι οι "κατώτεροι"...τώρα τι είδους δύναμη έχουν οι "κατώτεροι" που δεν έχουμε εμείς οι "ανώτεροι" και μας έχουν φέρει σε αυτά τα χάλια, ουδείς έχει την απάντηση.
Να δεις που όταν διώξουμε τους μετανάστες, θα είμαστε όλοι πια μια ευτυχισμένη οικογένεια!

(μεταξύ μας...την φοβάμαι τούτη την Κυριακή)

scarlett είπε...

δεν εισαι ο μονος (που φοβασαι)
και τη Κυριακη τη φοβαμαι και τη Δευτερα που θ'ακολουθησει...

αλλά για ν'αλλάξουμε θεμα και μια που πολλά γνωριζεις γι'αυτη τη χωρα στο κεντρο της Ευρωπης, σημερα ξερεις έχουμε Walpurgisnacht http://en.wikipedia.org/wiki/Walpurgis_Night,
είναι η νυχτα πριν την 1η του Μαη,που ουσιαστικα αποχαιρεταμε το χειμωνα
(οκ...δε καιμε φωτιες για να διωξουμε τις μαγισσες. τουλαχιστον οχι στη γειτονια μου :) )

Τζων Μπόης είπε...

Δεν ήξερα το όνομα της γιορτής, ήξερα όμως τη γιορτή, αλλά νομίζω καίνε φωτιές και μασκαρεύονται, σωστά;

Πάντως σε λίγες ημέρες έχετε και τη γιορτή για τα γενέθλια του λιμανιού, στο ΗΗ...
Τι καλά που περνάτε εκεί πάνω, εσείς που έχετε λεφτά!
Εμείς πάλι διασκεδάζουμε με πιο ταπεινά πράγματα, κάνουμε εκλογές.

scarlett είπε...

Σε βρισκω πολυ καλα ενημερωμενο και νομιζω πως καιρος ειναι όλη αυτη τη γνωση να την αξιοποιησεις ;)

Πάντως οι δικές σας εκλογές μπορει και να ειναι λίγο πιο ακριβές από το να βγάλουμε εμείς μια βόλτα τα καραβια μας, που στο κατω κατω ανηκουν σε ιδιώτες τα περισσοτερα.
Πού τα είδες τα λεφτά;
Με ένα Wurst και μια μπύρα στο χέρι τη βγάζουμε!

(μεταξυ μας ...πιο πανηγυρτζηδικο λαό από τουτον δεν έχω δει. καθε τρεις και λιγο κατι διοργανωνουν. τον άλλο μηνα εχουμε την Kieler Woche.)

thinks είπε...

Αγαπητή μου Scarlett, μάλλον θα ξέρεις πόσο απόλυτα συμφωνώ μαζί σου. Ο ρατσισμός είναι συνυφασμένος στην ψυχοσύνθεση της Ελληνικής κοινωνίας σε βαθμό εξωφρενικό. Αλλά, αυτό που έχω δει εγώ, ιδίως μέσα από συζητήσεις στα μπλογκ, και αυτό που έχω αρχίσει να καταλαβαίνω, όχι σαν δικαιολογία αλλά σαν εξήγηση, είναι ότι ο μέσος Έλληνας στην Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα, τις γνώσεις, την πείρα να καταλάβει καν τι εννοούμε όταν λέμε ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα. Πραγματικά, ειλικρινείς άνθρωποι πιστεύουν ότι υπερβάλλουμε ή ότι κάνουμε λάθος, γιατί δεν μπορούν να δουν τι εννοούμε -είναι πέρα από "ρατσισμός": είναι μέρος της σκέψης και της ψυχοσύνθεσης.

Παρεμπιπτόντως, αυτός που σε ρώτησε καταγωγή κλπ., για να σου νοικιάσει διαμέρισμα, στις ΗΠΑ θα είχε παραβεί τον νόμο και θα μπορούσε να καταδικαστεί σε δικαστήριο. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο κύριος αυτός, τι θα αισθανόταν, αν η Ιρλανδέζα αφεντικίνα του στις ΗΠΑ του είχε πει με χαμόγελο "δεν είσαι λευκός, είσαι Έλληνας", πράγμα το οποίο ελέχθη σε εμένα. Τι θα έλεγε αν αντιστρέφονταν οι όροι... Βέβαια δεν έκανα τίποτα εναντίων της αφεντικίνας μου τότε, γιατί δεν υπήρχε σκοπός να κάνω κάτι -δεν το είχε εννοήσει καν σαν βρισιά ή ρατσιστική παρατήρηση -το πίστευε σαν αλήθεια. Τελικά, ο ρατσισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αμορφωσιά, κοινωνική και πνευματική, και, ως εκ τούτου μπορεί κανείς να την περιμένει σε γενναίες δώσεις στην Ελλάδα. Αλλά, και αλλού (Για να μην αρχίσω για τον Αμερικανικό νότο του ξανθού, γαλανομάτη χριστού).

Jolly Roger είπε...

Παντα (στα τελευταια 180 χρονια) ο ελληνας ηταν ρατσιστης.
Τα διαφορα αυγα που βγαινουν σημερα με δικο τους κομμα ηταν απλα καλυμμενα μεσα στα 2 μεγαλα κομματα. Συμφωνω με αυτο εδω.

Κανω και μια σημειωσουλα οτι ρατσισμος = σπησισμος .
O σπησισμος ειναι η "πεπολιτισμενη" και κοινωνικα αποδεκτη μορφη του ρατσισμου, μιας και αφορα το 98% της ελλ. κοινωνιας (και το 90% των άλλων δυτικων κοινωνιων).

scarlett είπε...

Ο ρατσισμός Δημητρη προερχεται κατα τη δικη μου γνωμη απο την ιδεα που εχει ο καθενας για τον εαυτο του. Όταν ενα ατομο πιστευει οτι ειναι ανωτερο (λόγω φυλής, χρώματος, μορφωσης κλπ) κι όχι απλα διαφορετικο απο τα άλλα, γινεται αυτοματα και ρατσιστης

Είναι η άποψη του Χιτλερ για την αρία φυλή, η άποψη των λευκών Αμερικάνων για τους μαύρους κλπ κλπ

Οι περισσοτεροι Έλληνες που βλεπουν στους ξενους μονο φτηνο παρανομο εργατικο δυναμικο ειναι ρατσιστες, αλλα δε θελουν να το παραδεχτουν

scarlett είπε...

Πειρατη,
εγω - σαν πιο απαισιοδοξη - δεν πιστευω σ'αυτο του Πιτσιρίκου :

"Το πρόβλημα φανερώνεται, οπότε μπορεί να αρχίσει η θεραπεία του"

Δεν πιστευω πως εχει φανερωθει οτιδηποτε στην Ελλαδα που δεν το ξεραμε .

Σ'ευχαριστω για τα λινκ

thinks είπε...

Αγαπητή μου Scarlett συμφωνώ απόλυτα, σε όλα, άλλωστε αυτά που έγραψα ήταν απλά δικές μου εκδοχές σαν μέρος της εξήγησης για τις πραγματικότητες για τις οποίες γράφεις. Απόλυτα, ο ρατσισμός είναι το να πιστεύει κανείς τους άλλους ως υποδεέστερους του ιδίου για οποιοδήποτε λόγο και οποιοδήποτε επίπεδο. Και στην Ελλάδα ο ρατσισμός καλπάζει...

scarlett είπε...

Δυστυχως Δημητρη (καλπαζει) κι επειδη δεν το καταλαβαινουν ειναι ακομη πιο δυσκολο να αλλαξουν την νοοτροπια τους

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που είναι ρατσιστές οι Έλληνες και όχι οι Γερμανοί.

Γιατί αν ήταν ρατσιστές οι Γερμανοί μπορεί να έφτιαχναν κανένα Άουσβιτς ή κανένα Νταχάου.

Όπως είχαν φτιάξει στις ταινίες πριν μερικές χιλιάδες χρόνια εκείνοι οι κακοί "δεν-θυμάμαι-πως-τους-έλεγαν".

scarlett είπε...

Ανωνυμε (αληθεια... γιατι παντα οταν καποιος εχει να εκφρασει μια αντιθετη, διαφορετικη ή αρνητικη αποψη πάνω σε ένα θεμα, το κανει ανωνυμα ?)

οι αποψεις σε αυτο τπ μπλογκ δε διεκδικησαν ποτε το αλαθητο. ηταν δε και παραμενουν παντα υποκειμενικες. προερχονται απο προσωπικα βιωματα και απο μια προσωπικη θεωρηση της ζωής.

αν κι εσεις εχετε ζησει τα τελευταια χρονια στο εξωτερικο , θα εχετε σιγουρα τη δικη σας θεση, την οποια πολυ ευχαριστως να ακουσω. απο την αλλη να υποθεσω οτι δεν υπηρξατε ποτε μεταναστης στην Ελλαδα (για να εχουμε και μια πληρη εικονα)?

το να συγκρινουμε λαους και τις συμπεριφορες τους ιστορικα δε νομιζω πως θα βοηθουσε γιατι τοτε θα επρεπε να θυμηθουμε όλους τους κατακτητικους πολεμους που καναμε επι αρχαιοτητας (ναι...δεν καναμε μονο Παρθενωνες. να σας θυμισω μεχρι που εφτασε ο Μ Αλεξανδρος ?) και κατα τη βυζαντικη περιοδο επισης και δε νομιζω πως φερομασταν και με το γαντι στους κατεκτημενους

Προσοχη! το παραπανω σχολιο δε δικαολογει με τιποτα την σαδιστικη βιαιτοτητα των Ναζι (των οποιων το ονομα δε θυμαστε)

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που αυτοί οι ναζί που λέτε, ευδοκίμησαν σε κάποιο απολίτιστο κράτος και όχι σε κανένα πολιτισμένο!...

Και ευτυχώς που εξαφανίστηκαν και αυτοί οι ναζί που είπατε και οι ιδέες τους και όλα ... μέχρι που αναρωτιέται κανείς μήπως ήταν όνειρο;;;

Εννοώ ότι εξαφανίστηκαν από εκείνο το απολίτιστο κράτος που λέγαμε... που τώρα βέβαια είναι πια τελείως πολιτισμένο, άψογο και άριστο. Βοηθάει τους πάντες αφιλοκερδώς χωρίς να προσδοκά την παγκόσμια κυριαρχία και τον αφανισμό όλων των κατώτερων φυλών. Που και αυτές έχουν πλέον δικαίωμα να επιβιώσουν. Ακόμη και οι Σλάβοι. (χμμμμμ...)

Εδώ που τα λέμε, τι είναι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και κάποιες δεκάδες εκατομμύρια νεκροί; Ψιλοπράγματα. Περασμένα-ξεχασμένα. Ας μη τα σκαλίζουμε. Δεν βοηθάει. Πάντως είμαστε πλέον σίγουροι ότι δεν θα ξεκινήσει και τρίτο πόλεμο. Λόγω του πολιτισμού που απέκτησε! Βεβαίως, βεβαίως... Όπως είπε και ένας σοφός: "οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!"

Άλλωστε εμείς είμαστε αντικειμενικοί και κυρίως μας ενδιαφέρει ο τρομακτικός ρατσισμός των φρικτών Ελλήνων. Και βεβαίως οι σύγχρονοι είναι άχρηστοι: και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα σωστό Νταχάου. Ακόμη και αν βοηθούσε η τρόικα με τεχνογνωσία.

Όμως υποθετικά, ίσως οι αρχαίοι Έλληνες να είχαν καταλάβει εκείνο το απολίτιστο κράτος και να είχαν δολοφονήσει τον πληθυσμό σε κάποια γερμανικά χωριά, έτσι για παραδειγματισμό. Δεν ήταν άγιοι οι αρχαίοι. Άσε που οι Έλληνες είναι ρατσιστές σε αντίθεση με τους όλους τους ξένους που πήγαν σε Αφρική, Ασία, Αμερική ... για τουρισμό. Και για να τους δώσουν ειρήνη και δημοκρατία, αλίμονο! Ενώ αν ήταν Έλληνες ... φωτιά και τσεκούρι!

Αλλά ξεφύγαμε πάλι από το θέμα. Λοιπόν, ίσως οι Αρχαίοι Έλληνες όντως δολοφόνησαν πολλά γερμανικά χωριά. Ποιος ξέρει; Όλα είναι πιθανά. Ίσως και να συνέβη κάτι τέτοιο σε κάποιο παράλληλο σύμπαν... Ή μάλλον όχι "ίσως", αλλά "σίγουρα". Αφού είναι γνωστό ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές. Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν σίγουρα σφάζουν σε γερμανία, αφρική, μεξικό, βόρεια αμερική, αυστραλία, βιετνάμ κλπ ... Για όλα φταίνε οι κακοί Έλληνες, σα δε ντρέπονται!

Ευτυχώς που εμείς οι καλοί, φύγαμε και πήγαμε στον Παράδεισο, στον πραγματικό Πολιτισμό. Και μπορούμε τώρα να τους φτύνουμε από μακρυά. Όχι βέβαια όπως οι γενίτσαροι, καμιά σχέση! Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα, ενώ οι γενίτσαροι την μισούσαν και ήθελαν να την καταστρέψουν. Εμείς απλώς θα θέλαμε η Ελλάδα να μην έχει Έλληνες. Αυτούς τους φρικτούς, απολίτιστους, άξεστους Έλληνες... Που είναι και ρατσιστές. Ποιος ξέρει όμως, ίσως η Γερμανία στο μέλλον ... χμ, ίσως καταφέρει τους εξαφανίσει επιτέλους για να μην ντρεπόμαστε που είμαστε "Έλληνες".

Ανώνυμος είπε...

@Jolly Roger "Παντα (στα τελευταια 180 χρονια) ο ελληνας ηταν ρατσιστης."


Έχεις δίκιο! Όμως για να πούμε και του στραβού το δίκιο, πριν από 180 ο Έλληνας ήταν ρατσιστής απλώς και μόνο επειδή δεν είχε λεφτά για να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στον Αμερικανικό Νότο για να δει τον Πολιτισμό της Αγάπης, του Σεβασμού, και του αληθινού Χριστιανισμού!

Γιατί όμως μόνο "180 χρόνια"; Και πριν από 580 και 1080 και 3080 χρόνια! (I see your 180 and I raise you 5000.)

scarlett είπε...

Αγαπητε-η Ανωνυμε-η, γιατι νομιζετε πως σ'αυτο το μπλογκ γινεται οποιαδηποτε προπαγανδα υπερ των ναζί ή των νεοναζι ?
(οι οποιοι παρεμπιπτοντως πηραν μολις ενα χλωμο , 1,5 % στις εκλογες του 2009 στη Γερμανια, αντιθετα με το δικο μας χτεσινο 7%, που θα επρεπε πολυ να μας ανησυχησει!)

Το κειμενο του ποστ αναφεροταν σε προσωπικες εμπειριες. Σας ρωτησα αν εχετε να αντιπαραθεσετε καποιες δικες κι αντι να απαντησετε, προτιματε να αναφερετε καποια ιστορικα στοιχεια, στα οποια κανεις δε διαφωνει.

Θα το θεσω διαφορετικα, κι αν θελετε απαντατε. Ας υποθεσουμε οτι δεν ειστε Ελληνιδα Ελληνας, αλλα ενας οποιοσδηποτε ατυχος μεταναστης που προσπαθει να φτιαξει σημερα καπου τη ζωή του κι αυτην της οικογενειας του.
Εχοντας μελετησει τις παροχες υγειας, παιδειας, τις υποδομες, αλλα και τη συμπεριφορα του ντοπιου πληθυσμου προς τους ξενους, ΣΗΜΕΡΑ εν ετει 2012, θα προτιμουσατε μια ζωή στην Ελλαδα ή στη Γερμανια (βαζω επιτηδες το διλημμα μονο αναμεσα σ'αυτες τις 2 χωρες μια που στην ιστορια αυτων των χωρων αναφερθηκατε κι εσεις)

ΥΓ Στο κειμενο μου, εξεφρασα το παραπονο, οτι μιλανε για πραγματα ανθρωποι που δεν τα γνωριζουν. Που δεν τα εχουν ζησει απο πρωτο χερι, ενω για μενα ειναι η καθημερινοτητα μου. Σας παρακαλω μην κανετε το ιδιο λαθος.
Αν εχετε στοιχεια μιληστε (αλλα και για τις δυο πλευρες)
Αν οχι, αφηστε σας παρακαλω την ιστορια, δεν ηταν αυτη το θεμα μας

scarlett είπε...

Κι οσον αφορα το σχολιο σας προς τον JR, εχετε δικιο... ο Ελληνας δεν ειναι ρατσιστης εδω και μονο 180 χρονια , η ιστορια μας οδηγει πολυ πιο πισω :

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AC%CF%81%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9

εφοσον διαβασετε το σχετικο λινκ, οριστε μου σας παρακαλω τι ειναι ρατσισμος

Jolly Roger είπε...

Ανωνυμη (δεν ξερω αν εισαι αντρας, η πολιτική ορθοτητα και οι καλοι μου τροποι μου επιβαλλουν να σου μιλαω σε θηλυκο προσωπο), πολυ ωραια τα λες, αλλά με καταμπερδεψες με τις θεωριες σου και τις ιστορικες σου αναδρομες στους αρχαιους.

Τι τα θελεις τα πολυπλοκα "αν οι ελληνες εκαναν ετουτο και αν οι γερμανοι εκαναν το άλλο ... " ;
Αν η γιαγια μου ειχε ροδες θα ηταν πατινι.

Απλα πραγματακια και γρηγορα. Απαντησε μου με ενα ναι / οχι στα εξης.

(α) Θα χαιροσουν αν η κορη σου ερωτευονταν εναν πακιστανο (μουσουλμανο) και αποφασιζε να βαφτιστει μουσουλμανα προκειμενου να τον παντρευτει; Θα την υποστηριζες;

(β) Θα αποδεχοσουν να χτιστει ενα τζαμί 50 μετρα μακρυα απο το σπιτι σου, με εξοδα του ελληνικου κρατους; Ο μουεζινης και το λοιπο προσωπικο του τζαμιου θα ηταν δημοσιοι υπαλληλοι (του ελληνικου δημοσιου φυσικα). Εννοειται οτι το τζαμί απαλλάσσεται απο καθε είδους φορο προς το ελληνικο κρατος. Θα υπερψηφιζες μια τετοια προταση;

(γ) Θα δεχοσουν σαν νομιμο εκπροσωπο της Ελλαδας εναν μελαψό στο δερμα και μουσουλμανο στο θρησκευμα; Π.χ. αν τον ψηφιζε η πλειοψηφια σαν πρωθυπουργο, εσυ θα τον αποδεχοσουν; Θα χαιροσουν με την επιλογη;

Αν απαντας με ενα ξεκαθαρο και σταράτο ναι στα 3 πιο πανω ερωτηματα, τοτε μπορουμε να συνεχισουμε την κουβεντα περι ρατσισμου.

Αν απαντας αρνητικα, ειτε αν αρχισεις τις υπεκφυγες, τοτε θα εισαι μια ρατσιστρια και δεν αξιζεις να ασχοληθω μαζι σου.

Sheik είπε...

Παιδιά, από περιέργεια, σας έχει ποτέ τύχει στη Γερμανία κάποιος Γερμανός να σας κάνει παρατήρηση περί ρατσισμού;

Δηλαδή να σας πει κάτι σαν "Μα καλά γιατί είστε ρατσιστές εσείς οι Έλληνες; Δεν βλέπετε εμάς τους Γερμανούς που δεν είμαστε;".

Αν ναι, εσείς τι του απαντήσατε;

Sheik είπε...

Α, και το ανάποδο.

Έχετε πει εσείς ποτέ σε παρέα με Γερμανούς (μεγάλη παρέα αν είναι δυνατό):

"Τι καλά εδώ στην Γερμανία που δεν είστε ρατσιστές. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχει πολλούς ρατσιστές."

Δοκιμάστε το!

scarlett είπε...

Sheik, θετεις εκ νεου ερωτηματα , διχως να δωσεις απαντησεις ουτε σε μενα ουτε στον πειρατη.

Γιατι αποφευγεις τις απαντησεις ;

Παρ'όλα αυτα θα σου δωσω μια τελευταια απαντηση, αν θελεις τη δεχεσαι, αν οχι συνεχισε να εχεις την αποψη που ηδη εχεις.


Η νοοτροπια των ανθρωπων , η κουλτουρα και ο τροπος που σκεφτονται ειναι κατι που μαθαινεις σιγα σιγα ζωντας αναμεσα τους. Εχοντας ζησει τα 2/3 της ζωης μου στην Ελλαδα και το 1/3 στο εξωτερικο, εχω σχηματισει μια αλφα αποψη. Σωστη λαθος δεν ξερω αλλα ειναι μια αποψη που βασιζεται σε βιωματα (και στις δυο χωρες)
Αν εσυ επιμενεις πως η πραγματικοτητα ειναι διαφορετικη...δικαιωμα σου, αλλα μηπως θα επρεπε να στηριζεται κι αυτη σε καποια βιωματα και σε συγκρισεις και οχι σε θεωρητικολογιες ?

Αν επιμενεις σ'αυτον τον διαλογο, θα σε παρακαλουσα , περα απο τις εξαρσεις φιλελληνισμου, ειμαι ηδη 100% Ελληνιδα , να δωσεις και καμια απαντηση στα ερωτηματα που ηδη τεθηκαν

Ανώνυμος είπε...

Scarlett, η μετανάστευση είναι δύσκολη και αφύσικη επιλογή. Έτσι, είναι σημαντικό για τον μετανάστη να αποδείξει στον εαυτό του ότι διάλεξε σωστά.

Ιστορικά οι πιο παθιασμένοι "οπαδοί" είναι οι converts. Για παράδειγμα, οι Έλληνες που Τούρκεψαν πρωτοστάτησαν στο να εξυμνούν το μεγαλείο της Τουρκίας σε σχέση με την "οπισθοδρομικότητα" των Ελλήνων. Τα ίδια και παντού στον κόσμο με τους θρησκευτικούς converts ανά τους αιώνες. Τα ίδια και με τους πολιτικούς (οι ψυχρότεροι δεξιοί είναι πρώην αριστεροί).

Γι αυτό δεν είναι έκπληξη που σήμερα οι ξενιτεμένοι Έλληνες λένε και γράφουν τα χειρότερα λόγια για την Ελλάδα. Είναι φυσιολογική ψυχολογική άμυνα. Κάτι που έτσι κι αλλιώς το έχασαν, τη χώρα τους, όσο λιγότερο αξίζει τόσο το καλύτερο.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η Ελλάδα είναι σωστή. Είναι όντως μπουρδέλο! Κάθε πράγμα όμως έχει το όριό του. Είναι γελοίο να μιλάμε για "ρατσισμό" σε σχέση με τους ... Γερμανούς!!! Αλίμονο! Θα τρίζουν τα κόκαλα εκατομμυρίων θυμάτων! Κάποιοι από τους οποίους είναι και συγγενείς μου.

Και 1000 χρόνια από σήμερα, η Ιστορία θα έχει τους Γερμανούς ως αποτροπιαστικό παράδειγμα του ρατσισμού και θα λέει για τα Άουσβιτς και τα Νταχάου και τις εκτελέσεις σε όλη την Ευρώπη. Μερικά πράγματα δεν ξεπλένονται με τίποτα, και πολύ σωστά!

Από κει και πέρα, δεν έχει καμιά σημασία ποιον θα παντρευόταν η εγγονή μου ή εσύ σε υποθετικές περιστάσεις. Υπάρχουν Πακιστανοί Νομπελίστες που δεν θα καταδεχόταν να μου μιλήσουν, και Πακιστανοί που δεν θα τους πλησίαζα ούτε στα 100 μέτρα. Και δεν συγκρίνονται προβλήματα όπως αυτά που αναφέρεις με το Άουτσβιτς, είναι ντροπή. Τα εκατομμύρια νεκροί δεν είναι υποθέσεις, ούτε μεμονωμένα παραδείγματα, είναι ιστορική πραγματικότητα. Και είναι βέβαια άμεσα σχετική με το θέμα, το ρατσισμό. Δεν τους σκότωσαν για άλλους λόγους, αλλά λόγω υπέρτατου ρατσισμού!

Μα τι λέμε τώρα, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία οι Γερμανοί έχουν βάλει το όνομά τους στο χειρότερο παράδειγμα ρατσισμού που υπήρξε ποτέ!!!!! Με τεράστια απόσταση από τον δεύτερο.


(Σε πιο προσωπικό επίπεδο, να ξέρεις ότι τη στιγμή που οι Γερμανοί αρχίσουν να κατηγορούν άλλους λαούς για "ρατσιστές" θα σημαίνει ότι ξέχασαν πλέον τι έκαναν στους δύο Παγκόσμιους. Άρα θα είναι πολύ πιθανό να τα επαναλάβουν και για τρίτη φορά. Συνεπώς θα είναι καλό σημάδι για σένα για να πας πιο δυτικά!)

scarlett είπε...

Οταν θα εχετε ζησει μερικα χρονια στη Γερμανια και θα μιλατε και αψογα τη γλωσσα, ωστε να καταλαβαινετε τι γινεται γυρω σας, τοτε θα μπορεσουμε να ξανασυζητησουμε.

Αυτην την ωρα ειναι να σα να μου περιγραφετε τι γευση εχει ενα φαγητο που δε δοκιμασατε ποτε(ενω για μενα αποτελει καθημερινο πιατο).