Κυριακή 27 Μαΐου 2012

η άλλη όψη

σκέφτομαι.... πόσο εύκολα διαμορφώνεις μια κοινή γνώμη όταν έχεις τα μέσα !

και πόσο αυτά δε λείπουνε καθόλου από την εποχή μας....

πριν εκατό - διακόσια χρόνια ,"αληθινό" ήταν ότι γινόταν γύρω σου και μπορούσες κάτα κάποιο τρόπο να εκτιμήσεις και να αξιολογήσεις.

η πληροφορία ενός κόσμου πολύ μακριά από σένα δεν σε ενδιέφερε και δεν υπήρχε

πόσο μακριά είμαστε σήμερα από κείνη την εποχή με τις πληροφορίες να μας βρίσκουν σχεδόν παντού !
το πόσο αξιόπιστες και σοβαρές είναι, αποτελεί όμως άλλο κεφάλαιο. συνήθως αδύνατο να ελέγξεις και να επιβεβαιώσεις.
κι έτσι επιλέγεις την "αλήθεια" που σου ταιριάζει. αυτήν που ικανοποιεί τη λογική, την κοσμοθεωρία και το δικό σου αίσθημα.
στο κάτω κάτω με κάποιον τρόπο πρέπει να δικαιολογήσεις, γιατί ο κόσμος γυρίζει έτσι κι όχι αλλιώς

δε φέρεις εσύ-εγώ την ευθύνη που θεωρούμε πως η οπτική γωνία από την οποία κάποιος μας δείχνει τον κόσμο είναι και αντιπροσωπευτική


το μόνο που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι το "γιατί" .

γιατί κάποιος προσπαθεί να μας δείξει μια άλφα πραγματικότητα, τη στιγμή που λίγο διαφορετικά να στρέψει τον προβολέα θα σου δείξει (ο ίδιος) την βήτα ;

.......

στην αρχαιότητα ήταν οι ρήτορες. που μπορούσαν να κάνουν το άσπρο- μαύρο. έτσι μάθαμε στο σχολείο.

σήμερα πολιτικοί και δημοσιογράφοι προπονούνται καθημερινά στο να μας δείξουν την πραγματικότητα που εκείνοι θέλουν να δούμε

...

αφορμή γι'αυτές τις σκέψεις το άρθρο του Spiegel, που φυσικά και μας συμφέρει να πιστέψουμε , για να απαλύνουμε λίγο το δικό μας πόνο, το δικό μας βάσανο, να δικαιολογήσουμε τα δικά μας μικρά ή μεγάλα κουσούρια, να πούμε ένα :" να, ρε, δες τους τους μαλάκες...ούτε να ζουν δεν ξέρουν"
..

και δε με πειράζει καθόλου να είναι έτσι τα πράγματα , κι όχι όπως νομίζω προσωπικά  βάσει μιας πραγματικότητας που αποτελεί καθημερινό βίωμα. στο κάτω κάτω δεν έχω στοιχεία, δεν έχω νούμερα, δεν έχω κάνει καμία περισπούδαστη έρευνα που να περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός λαού 80 εκατομμυρίων
…….

αλλά κάθε φορά που τους βλέπω την ώρα που είμαι στη δουλειά μου να ξαπλώνουν στα γρασίδια τώρα που έχει λιακάδες και να χαζεύουν με τις ώρες τα ποταμόπλοια και τα κανό να ανεβοκατεβαίνουν το ποτάμι, εγώ ζηλεύω

και τις Κυριακές που παίρνουν τα ποδήλατα με την οικογένεια τους και διαλέγουν ανάμεσα σε χίλιες διαδρομές ποιες λίμνες, ποια δάση , ποιο πάρκο θα επισκεφτούν σήμερα, πάλι ζηλεύω

και όταν πηγαίνω στο κοντινό τουριστικό θέρετρο στη Βαλτική και είναι αραγμένοι στα Strandkörbe παρά το δροσερό συνήθως βοριαδάκι, είναι και πάλι αξιοζήλευτη η ηρεμία τους και η χαλαρότητα τους

και όταν τους ακούω να κάνουν σχέδια για τις διακοπές τους…με τo ίδιο αίσθημα λαχτάρας και προσμονής  που το έκανα κι εγώ παλιότερα…εκεί πια…


κι είναι αυτά - η ηρεμία, η χαλαρότητα, το αίσθημα της ασφάλειας- που ζηλεύω. αυτά που εγώ έχω για πάντα χάσει.

(επειδή κάποιοι στην πατρίδα μου παίξανε την τύχη μου στα ζάρια...κι αυτοί οι κάποιοι ακόμη και τώρα την ύστατη στιγμή αντί  να δείξουν σοβαρότητα, μαλώνουνε σαν τα μικρά παιδιά για το αρχηγηλίκι και τα προνόμια)

...

πολύ θα ήθελα επίσης να είναι τόσο εργασιομανείς και τόσο τυπικοί όσο λέει η φήμη που τους συνοδεύει (ναι...για τους Γεμανούς μιλάω ακόμα). ίσως τότε να μη με στήνανε σε επαγγελματικά ραντεβού. ίσως να μη χρειαζόταν να παίρνω και να ξαναπαίρνω στις υπηρεσίες τους (δημόσιες και ιδιωτικές) για να βρω συγκεκριμένους υπαλλήλους και προϊσταμένους, που απουσιάζουν για λίγο ή για μερικές μέρες. ίσως να με ενημέρωναν εγκαίρως πότε απεργούν οι συγκοινωνίες τους και ίσως να προσέχανε περισσότερο τι σφραγίζουν και πώς

……

στη συνείδηση του κόσμου τα στερεότυπα δίνουν και παίρνουν, αλλά η πραγματικότητα είναι τελικά βιωματική . και όσο αληθινή είναι η εικόνα ενός χαλαρού και τεμπέλη Έλληνα που σκέφτεται μόνο πώς θα λουφάρει, άλλο τόσο αληθινή είναι η εικόνα ενός εργασιομανή και πάντα καλά οργανωμένου Γερμανού που δεν ξέρει να χαλαρώνει και να απολαμβάνει τη ζωή

(και τώρα είναι ώρα να πάω μια από τις τελευταίες βόλτες μου στην κοντινότερή μου παραλία που βλέπει στη Βαλτική, τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι γεμάτα και πάλι. αύριο έχουμε του Αγ Πνεύματος και η αργία, ειδικά όταν συνοδεύεται από καλό καιρό, δε μένει από κανέναν ανεκμετάλλευτη. οι σκαφάτοι θα έχουν βγάλει τα πλοία τους βόλτα, τα παιδιά θα παίζουν στην πειρατική παιδική χαρά και στο γιγάντιο τραμπολίνο,μερικά θα πετούν χαρταετούς, τα Strandkörbe θα είναι γεμάτα και οι πιο τολμηροί θα κάνουν ένα από τα πρώτα τους μπάνια.παντού θα ακούγονται ήχοι της τζαζ λόγω του τριήμερου φεστιβάλ, δίπλα μου θα περνούν χαρούμενα πρόσωπα, ήρεμα, που δε θα νοιάζονται τι θα φέρουν οι επόμενες εκλογές και το δίλημμα θα είναι "παγωτό από τον Ιταλιάνο ή από τον Niederegger ?")

.......
το τραγουδάκι ...απλά ωραίο

16 σχόλια:

Τζων Μπόης είπε...

Καλησπέρα Scarlett,

Είναι ενδιαφέρον ο τρόπoς με τoν οποίο ζουν οι λαοί με τους μύθους τους.
Είναι όμως και αφελές κατά τη γνώμη μου να ψάχνουμε στηρίγματα στο dna των λαών για να εξηγήσουμε τις συμπεριφορές τους.

Για τους εκτός Ελλάδος, οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, για εμάς εδώ, οι Έλληνες εργάζονται σκληρά.
Όμως οι μεν πρώτοι αγνοούν ή παραβλέπουν το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζομένους σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, ενώ οι μεν δεύτεροι πιστεύουν ότι μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός αξίζουν οι Έλληνες τη συμπάθεια των ξένων, παραβλέποντας ή αγνοώντας ποιοτικά κριτήρια, όπως είναι η ύπαρξη πολλών αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό, καθώς και το ότι μπορεί μεν να εργαζόμαστε πολλές ώρες, αλλά ουσιαστικά δεν παράγουμε και κάτι σπουδαίο, καθώς το οικονομικό μας μοντέλο είναι εντελώς στρεβλό και ο δημόσιος τομέας δημιουργεί αναχώματα σε οτιδήποτε ξεφεύγει από τη λογική του μουντζωρώνω χαρτιά και περιμένω να έρθει η ώρα για να σχολάσω.

Το επιχείρημα της καλοκουρδισμένης γερμανικής μηχανής καταρίπτεται κι αυτό, το ξέρεις καλά φαντάζομαι.
Την προηγούμενη εβδομάδα σπατάλησα χρόνο και προσπάθεια για να βγάλω άκρη σε κάτι εξαιρετικά απλό κι αυτό γιατί οι πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες, αυτό που μπορούσε να κάνει μια μονάδα στο Βερολίνο δεν μπορούσε να το κάνει η ανάλογη μονάδα στο Μόναχο, το ωράριο τηρούνταν ευλαβικά και μετά τις 6 δεν υπήρχε ούτε την καθαρίστρια, ενώ και για να συννενοηθώ για κάτι ασήμαντο έπρεπε να αναλύσω σχεδόν τον κώδικα του dna μου. Αν για αυτό το πράγμα με ρωτούσε κάποιος ξένος στην Ελλάδα θα μπορούσα να του το είχα λύσει σε 10 λεπτά.
Όμως τη δική μου δουλειά θα την κατάπινε η γραφειοκρατία και η στρεβλή άποψη ότι οι Έλληνες βρίσκουν πάντα τρόπο να ξεγληστρούν από τις διαδικασίες και τους νόμους, η αντίστοιχη δουλειά όμως του Γερμανού για την οποία δαπανήθηκε μια ολόκληρη εβδομάδα, θα επιβραβευόταν ενδεχομένως και με bonus!

Είναι όπως τα λες. Πιστεύουμε την αλήθεια που θέλουμε και ότι μας βολεύει.
Πριν λίγες ημέρες, ένας Γερμανός (θα μπορούσε να ήταν Γάλλος, Αγγλος, οτιδήποτε) μου είπε με ευγένεια, κατά τα άλλα, ότι είναι καιρός κι εμείς οι Έλληνες να πληρώσουμε επιτέλους τους φόρους μας. Για εκείνον είμαστε όλοι φοροφυγάδες. Τι να απαντήσω; Αυτό ήθελε να πιστέψει, αυτό τον βόλευε για να εκλογισκεύσει όλα όσα δεν ήθελε ή δεν ήταν σε θέση να καταλάβει. Το απλό είναι και το βολικό, ότι χρειάζεται σκέψη είναι δύσκολο και ενδεχομένως μας βάζει στον κίνδυνο να ξεβολευτούμε από τους απόψεις μας. Τι να πω όμως και στον Έλληνα που πιστεύει ότι είναι ιστορική υποχρέωση των ξένων να τον βλέπουν πάντα με συμπάθεια;

Αυτό που στεναχωρεί είναι αυτή η απίστευτη κατασυκοφάντηση των Ελλήνων, αυτή η απίστευτα στρεβλή άποψη για τους ξένους επίσης, από εμάς εδώ.
Νομίζω ότι μετά το στάδιο του να κατηγορούμε τον κάθε ανόητο Έλληνα πολιτικό, ή την κάθε Bild, ξεπέφτουμε στο στάδιο της ερμηνείας μέσω του dna.
Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε στην Ευρώπη;

scarlett είπε...

δυστυχώς φοβάμαι πως έπεται συνέχεια σ'αυτην την πτώση, Τζων Μπόη

στην αρχή της κρίσης δεν άκουγες σχεδόν πουθενά αρνητικά σχόλια και κακόγουστα αστεία εις βάρος μας. τώρα που μετά από δύο χρόνια αποδείξαμε περίτρανα την ανκανοτητα να διαχειριστουμε την κριση, την αναποτελεσματικότητα των μετρων και την αναξιοπιστία μας, είναι δύσκολο να περιμενεις απο τους άλλους να εχουν την οποιαδηποτε θετικη άποψη.

μεμονωμενα ως άτομο, επειδη σε ξέρουν και γνωριζουν τον χαρακτηρα σου, μπορει. αλλα οχι σαν λαό.

Και η αλήθεια ειναι πως δεν μπορεις και να τους κατηγορησεις. Πάρε και δες τι διαβαζουμε εμεις οι Ελληνες στον (ελληνικο) τυπο καθε μερα. Πόση απογοητευση, ποσο θυμο και ποση θλιψη νιωθει ο καθενας μας.

και μετα σκέψου πως αυτα τα πραγματα πανω κατω διαβαζουν κι αυτοι για εμας. τι γνωμη να σχηματισουν ;

Jolly Roger είπε...

Καλησπερα, τα πρωτα 20 χρονια ειναι δυσκολα ;-) Εσυ ζεις κατι καθημερινα και ερχεται ο αλλος να σου παρουσιασει το ασπρο σαν μαυρο (επειδη εχει τις χιλιαδες προκαταληψεις και την δικη του πραγματικοτητα). Ε, καποια στιγμη θα το συνηθισεις, οπως το συνηθισα κι εγω. Απλα σου χρειαζονται μερικα χρονια ακομα.

Το οτι η Γερμανια ειναι ενα ματσο χάλια, το εχω πει και το εχω γραψει σε ποστ + σχόλια μερικες εκατονταδες φορες. Οποτε ας μην το επαναλαβω εδω.

Η ειδοποιός διαφορά μας με τους γερμανους δεν ειναι ουτε στην εργατικοτητα, ουτε στην εξυπναδα ουτε στην τιμιοτητα. Ουτε καν στην αποτελεσματικοτητα του δημοσιου τομεα (αν και υπερτερουν σαφως εκει).

Η ειδοποιός διαφορά μας ειναι στο κοινωνικο συμβολαιο. Οι γερμανοι εκαναν καποτε ενα συμβολαιο μεταξυ τους. Αυτο το συμβολαιο υπογραφτηκε με το ιδιο τους το αιμα μετά τον πολεμο. Και πληρωθηκε με το σχισιμο της χωρας, εχοντας σαν συνορο ναρκοπεδια και ηλεκτροφορους φραχτες.

Το συμβολαιο αυτο υποχρεωνει τον καθε πολίτη αυτης της χωρας απο τα πιο σοβαρα πραγματα (π.χ. μεγαλη αυτογνωσια στο θεμα του ρατσισμου) μεχρι τα πιο στοιχειωδη, οπως το να μην ριχνουν σκουπιδια στον δρομο και να μην περνανε με κοκκινο.

Ο καθε γερμανος πινει μαζι με το γαλα της μανας του μερικες απλες και απαραβατες "αληθειες".
Πρωτον το οτι υπαρχουν κανονες (καλοι ειτε κακοι, αδιαφορο) και οτι ολοι οφειλουν να τους σεβονται.
Δευτερον το οτι δεν πολυ-ελεγχεσαι, γιατι ολοι εχουν αμοιβαια εμπιστοσυνη. Αλλά αν προδωσεις αυτην την εμπιστοσυνη, θα σε ανασκολοπισουν - χωρις εξαιρεσεις ( δεν υπαρχει κανενας υπερανω του νομου).

Αντιθετα στην Ελλαδα, αυτο το κοινωνικο συμβολαιο ουδεποτε υπηρξε. Η Ελλαδα ειναι η χωρα του "κοψε τον λαιμο σου". Δεν μπορεις να εχεις εμπιστοσυνη ουτε στον αδερφο σου, ουτε στον γιατρο σου, ουτε στον αστυνομικο που (υποτιθεται) σε φυλαει.

Οπως ξερεις καλα, υπαρχουν στην Γερμανια παμπολλοι σκιτζηδες γιατροι. Ανικανοι, ηλιθιοι. Το να σε σφαξει ο γιατρος απο ανικανοτητα ειναι πολυ δυσαρεστο μεν, αλλά κατανοητο δε (δεν ειναι δυνατον να ειμαστε ολοι αστερια).
Στην Ελλαδα ο γιατρος θα σε σφαξει απο ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Ετσι, γιατι του καπνισε. Επειδη σε εχει γραμμενο/η στα τετοια του (ξερω ελληνες γιατρους που μπαινουν στο χειρουργειο με αναμμενο τσιγαρο).

Αυτη ειναι και η διαφορά που κάνει τον γερμανο χαλαρό και άνετο. Ο γερμανος ξερει οτι οι μηχανισμοι υπαρχουν και οτι ολοι οι συμπολιτες του θα τηρησουν τους κανονες (κοινωνικο συμβολαιο). Ξερει οτι υπαρχουν και ανικανοι, αλλά αυτο ειναι μεσα στα δεδομενα του συστηματος.
Ο λογος που ειναι απειρα πιο φιλικοι μεταξυ τους στις καθημερινες τους επαφες, ειναι οτι ξερουν οτι δεν εχουν να φοβηθουν τιποτα απο τον διπλανο τους.

Αντιθετα ο ελληνας βρισκεται σε μια διαρκη διαμαχη και αντιζηλια με ολους τους διπλανους του. Ολοι ειναι (δυνητικα) εχθροι, δεν μπορει να εμπιστευτει ουτε τον αδερφο του.
Καχυποψια, εχθροτητα, που εν τελει καταληγει σε αγενεια και στο πασιγνωστο "ξερεις ποιος ειμαι εγω ρε".

Δεν υπαρχει κοινωνικο συμβολαιο, ο καθενας μονος του προσπαθει να μην τον γαμησουν οι υπολοιποι (επειδη αυτο δεν γινεται, προσπαθει να τον γαμησουν οσο γινεται λιγοτερο).
Αυτο ξεκιναει απο την ουρα στο φαναρι και φτανει μεχρι την διαφθορα των πολιτικών.

Δειξε μου ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ θετικό πραγμα στην Ελλάδα, πανω στο οποίο μπορουν ολοι να βασιστουν. Οτιδηποτε. Εννοω μια γενικοτητα. Δεν εννοω οτι εσυ προσωπικα μπορεις να βασιστεις στην αγαπη της μητερας σου. Αυτο ειναι ειδικο, οχι γενικο.
Αναζηταω ενα γενικο θετικο "συμβολαιο", μια παραδοχή που να αναγνωριζεται και να εφαρμοζεται απο το 99.9% των ελληνων.
Πιστευω οτι τετοιο πραγμα δεν εχουμε και αυτο ειναι η βασικη αιτια για το οτι ειμαστε εδω.
Αν προσεξες, η ελλειψη κοινωνικου συμβολαιου δεν εχει σχεση με την κριση.
Αλληλοεχθρα και η γενικη, κυριαρχη νοοτροπια του "κοψε τον λαιμο σου" υπηρχαν πολυ πριν την κριση (πιστευω μαλιστα οτι αυτα την εφεραν).

Jolly Roger είπε...

Τελειωνω αυτο το διπλοσεντονο με μια οικονομικη παρατηρηση. Οπως δειχνουν τα στατιστικα στοιχεια, το ελληνικο κρατος δεν ειχε (εχει) υπερβολικα εξοδα. Τα εξοδα μας ειναι πολυ κοντα στον μεσο ορο των υπολοιπων ευρωπαιων.
Μπορει να φαινεται παραξενο αυτο, αλλά οι αριθμοι ειναι αμειλικτοι.

Τα ελειμματα ΔΕΝ δημιουργηθηκαν επειδη το κρατος μας ξοδευε πολλα. Δημιουργηθηκαν επειδη δεν ειχε εσοδα !!
Ξερεις σιγουρα πως εχει εσοδα ενα κρατος: με την φορολογια.
Ε, τα νουμερα δειχνουν, οτι ολα αυτα τα χρονια οι ελληνες δεν πληρωνουν φορους.

Συνεπως εχει και λιγακι δικιο η κα Λαγκαρντ που μας λεει "πληρωστε πρωτα τους φορους σας και βλεπουμε".

Ανώνυμος είπε...

Αμάν αυτό το Spiegel! Όλο το άσπρο μαύρο κάνει! (Όπου άσπροι είναι οι Γερμανοί.)

Τζων Μπόης είπε...

Scarlett, η γνώμη που σχηματίζουν είναι λανθασμένη, όπως κι εμείς για αυτούς.
Με γενικότητες και με αφορισμούς δεν διαμορφώνεις άποψη.
Βολεύει στην παρούσα φάση να υπάρχει πόλωση.
Καμία Ευρώπη δεν θα παραδεχτεί ότι έκανε ή ότι συνεχίζει να κάνει λάθη και καμία Ελλάδα δεν θα δεχτεί τα δικά της αμαρτήματα.
Απλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπερτονίζονται τα λάθη του ανίσχυρου, η Ελλάδα αποτελεί πλέον το δημόσιο αποχωρητήριο όλης της Ευρώπης κι από πάνω ζητούν τα και ρέστα.
Οι Έλληνες πληρώνουν φόρους, όσοι πλέον έχουν και μπορούν, μη το γενικεύουμε.

scarlett είπε...

πειρατη σ'ευχαριστω για το πολύ ωραιο σου σχόλιο, που δυστυχως μιλά για μια δυσαρεστη πραγματικοτητα.
κοινωνικο συμβολαιο στην Ελλαδα δεν υπηρξε, δεν υπαρχει.
όλα είναι φλου, όλα ειναι ενα "μπορει"
εξαρτομαστε πάντα απο την καλοσυνη καποιων , απο την ευαισθησια τους κι απο τη διαθεση τους να κανουν καλα τη δουλεια τους

για την Λαγκαρντ... συγχιστηκα με τη δηλωση της μ'αυτο το αφ'υψηλου υφος...απο την άλλη της το επετρεψε η πολιτικη μας ηγεσια αυτο το υφος, με όλα οσα εκανε και όλα οσα δεν..

scarlett είπε...

Ανωνυμος, η αλήθεια ειναι πως οι Γερμανοι ειναι ασπροι, οταν δεν πανε στο σολάριουμ...
ε, δεν εχουν τον ηλιο μας, τι να κανουμε....κι έχουν κι ελαττωματικο DNA

scarlett είπε...

Τζων Μπόη, η δική σου γνωμη ειναι μια χαρα, αλλα ποσοι εχουν τη δυνατοτητα να ξεφυγουν απο τα στερεοτυπα που τοσο απλοχερα προσφερονται, οταν δεν εχουν προσωπικα βιωματα που να τα αναιρουν ?

Για την πολωση αναμεσα στους πολιτικους και τις κυβερνησεις ευθυνονται οι εμπλεκομενοι...δεν εχω να προσθεσω τιποτα.

Για τη δημιουργια ομως των στερεοτυπων που αναφερουμε, παιζουν ενα πολυ βρωμικο παιχνιδι τα ΜΜΕ. Κι αυτο ειναι που πιο πολυ σιχαινομαι

Θα διαφωνησω με την τελευταια σου προταση, κανοντας σου μια ερωτηση: εσυ δεν ξερεις κανεναν γιατρο, δικηγορο, ελευθερο επαγγελματια που δεν κοβει αποδειξεις , οταν σου προσφερει τις υπηρεσιες του ?

Τζων Μπόης είπε...

ξέρω πολλούς...
ξέρω όμως πολύ περισσότερους που πληρώνουν τους φόρους τους στο ακέραιο, ένας εξ αυτών και ο γράφων (και όχι μόνον αυτός)

:)

scarlett είπε...

κι εγω ξέρω πιο πολλους που τους πληρωνουν Τζων Μποη, απο αυτους που φοροδιαφευγουν, αλλα οι δευτεροι χρωστανε πολυ περισσοτερα απο τους πρωτους

δε χτιστηκε η Εκαλη και η Βουλα απο μισθωτους του δημοσιου ή του ιδιωτικου, Τζων Μποη (να μην μιλησουμε για τις περιουσιες που αφορουν αλλες αξιες )

Τζων Μπόης είπε...

Καλημέρα!

...και πρέπει και οι νομοταγείς, οι φορολογικά ενήμεροι να πληρώνουν για εκείνους που φοροδιαφεύγουν; να λοιδορούνται και να κατασυκοφαντούνται κι από πάνω;

Γιατί η εικόνα της χώρας είναι εκείνοι κι όχι οι άλλοι;
Ποιος ενδιαφέρθηκε για τους σωστούς και ποιος τους παρουσίασε ως την εικόνα μιας Ελλάδας που λειτουργεί σωστά;

Τα χρωστούμενα είναι μάλλον περισσότερα από τα καταβληθέντα, όμως οι νομοταγείς είναι περισσότεροι από τα λαμόγια. Σε ένα κόσμο όμως που το χρήμα είναι η ύψιστη αξία, το πρώτο κριτήριο είναι μεγαλύτερης βαρύτητας από το δεύτερο.
Η εικόνα χαλάει όχι από τον αριθμό εκείνων που πληρώνουν αλλά από όσα μπαίνουν τελικά στα ταμεία.
Είναι το βασικό θέμα της ανάρτησής σου τελικά...."η άλλη όψη", η αλήθεια που κρύβεται, η πραγματικότητα που δεν θέλουμε να δούμε...
Υπάρχει και η φωτεινή Ελλάδα, ποιος την φώτισε προς τα έξω;

Ξέρεις πόση ανακούφιση παίρνει ο ξένος φορολογούμενος όταν υποστηρίζει ότι όλοι εδώ είμαστε λαμόγια;
Σιγά που θα κάτσει να παιδέψει το μυαλουδάκι του με σύνθετες έννοιες και γιατί να το κάνει άλλωστε, σάμπως το κάναμε ή το κάνουμε εμείς εδώ για λογαριασμό μας;

υ.γ.: η Εκάλη και η Βούλα, όπως ενδεχομένως να γνωρίζεις, διαθέτει αρκετούς μισθωτούς και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα :)

scarlett είπε...

Καλημερα Τζων Μποη!

Δικαιος ο θυμος σου , δικαιη και η αγανακτηση σου.
Αλλα η εικόνα μας προς τα εξω δεν αλλαζει οσο το κρατος καθυστερει να παρει μετρα που θα φερουν αληθινα αποτελεσματα.

Αντι αυτα τα δυομισι χρονια να βάλει ένα φρένο στην κακοδιαχείριση, αντι να τα παρει με το ετσι θελω και με το νομο απο τους φοροδιαφευγοντες, προτιμησε να αδειασει τα κρατικα νοσοκομεια απο υλικο και προσωπικο και να φορολογησει το κοτετσι της γιαγιας στο χωριο.

Οπως σου ειπα και πιο πανω. Οι ξενοι διαβαζουν ο,τι διαβαζω κι εγω κι εσυ στα ΜΜΕ.
Υπαρχει και η φωτεινη Ελλαδα οπως γραφεις, αλλα για να αρχισει να προβαλλεται αυτη θα πρεπει να εχουμε κανει πρωτα ενα σοβαρο βημα για να βγουμε από το τέλμα στο οποιο εδω και καιρο βρισκομαστε

Jolly Roger είπε...

Αγαπητε Τζων, ελπιζω να μου συγχωρησεις την παρεμβαση στην κουβεντα. Πιστευω οτι συμφωνουμε πανω στο οτι ο καθε λαός διατηρει την δικη του πραγματικοτητα.
Οι ελληνες διατηρουν τις προκαταληψεις τους για τους γερμανους, οπως οι τελευταιοι διατηρουν τις προκαταληψεις τους για τους ελληνες. Αν το καλοσκεφτουμε, ειναι φυσιολογικο αυτο, εντελως ανθρωπινο (αν και μυριζει μικροαστισμο).

Απο οσο ξερω την scarlett, δεν εχει καμμια διαθεση να γινει ιεραποστολος. Δεν θελει δλδ να "διαφωτισει" ουτε τους ελληνες περι της γερμ. πλευρας ουτε τους γερμανους περι της ελληνικης.

Στο ποστ διαπιστωνει απλα μερικες (επιφανειακες εστω) διαφορές. Οπως π.χ. αυτη η χαλαροτητα του στυλ "που θα φαμε το παγωτο μας". Αυτη η χαλαροτητα λειπει απο τον τυπικο ελληνα. Οχι, δεν δικαιολογειται απο την κριση. Ο θυμος προς ολους, η καχυποψια, το διαρκες αγχος, το κοψε τον λαιμο σου και η επιθετικοτητα προς τον διπλανο προυπηρχαν κατα πολυ της κρισης.

Οσο για την αντικειμενικη πραγματικοτητα του ποιός λαός ειναι "καλυτερος", αυτη δεν υπαρχει κτγμ. Δεν υπαρχουν καν κριτηρια για το "καλυτερος". Οι λαοί λοιπόν δεν ειναι ενα προιόν, ωστε να μπορουμε μαρκετιστικα να εκθειαζουμε τα πλεονετηματα του και το USP του. Ουτε μπορουμε να κανουμε δημοσιες σχεσεις για εναν λαό, αποκρυπτοντας τις αδυναμιες του.

... τα στερεότυπα δίνουν και παίρνουν, αλλά η πραγματικότητα είναι τελικά βιωματική
γραφει η scarlett. Δεν υπαρχει λοιπόν κάποια απολυτη αληθεια, μονο προσωπικα βιωματα.

Που και αυτα τα βιωματα τα επιλεγουμε. Π.χ. καθε φορά που βρισκομαι στην Αθηνα βλεπω δεκαδες αδεσποτα ζωα που υποφερουν στους δρομους. Οταν μιλαω σε συμπολιτες μου, μου λενε "αδεσποτα; δεν εχουμε αδεσποτα, που τα ειδες; ".

Επιλεγουμε λοιπον ακομα και το τι θα δουμε κατηφοριζοντας την Ερμου.

Jolly Roger είπε...

Ενα τελευταιο για την "φωτεινη Ελλαδα".

Δεν αμφισβητω ουτε στο ελαχιστο, οτι η φωτεινη Ελλαδα υπαρχει. Ειναι μαλιστα αξιοθαυμαστη. Πιστευω μαλιστα οτι οι φωτεινοι ελληνες ειναι ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΙ απο τον τυπικο,μεσο ευρωπαιο.

Το προβλημα μου βρισκεται στις προθέσεις :-)

Π.χ. ο καλός, τιμιος εληνας γιατρος που παρά τις αντιξοοτητες και την ελλειψη υποδομων θεραπευσε τον ασθενη χωρις φακελακι.
Π.χ. ο ελληνας επιστημονας - ιδιοφυια, που παρά την σάπια Παιδεια πηρε παγκοσμιες διακρισεις.
Π.χ. ο ελληνας δημιουργικος επιχειρηματιας που παρά τους διεφθαρμενους κρατικους μηχανισμους και τα 1000δες εμποδια καταφερε να φτιαξει ενα καταπληκτικο προιόν.

Ναι, υπαρχουν αυτα. Υπαρχουν μαλιστα πάρα πολλοι τετοιοι φωτεινοι ελληνες γιατροι / επιστημονες / επιχειρηματιες. Ο καθενας στον τομεα του πολλά καλυτερος απο τους ξενους.
Εκεινο που μου χαλαει εντελως την διαθεση ειναι η προθεση. Το "παρά".

Το προβλημα μου ειναι οτι παρουσιαζουμε την φωτεινη Ελλαδα σαν κατι εξαιρετικο. Εγω ομως θελω να βλεπω την φωτεινη Ελλαδα σαν κατι αυτονοητο, οχι σαν εξαιρεση.

Αυτη ειναι άλλη μια μεγαλη διαφορά μας με τους γερμανους. Στην Γερμανια, κανενας δεν θα χειροκροτησει τον διευθυντη της μερσεντες. Ο ανθρωπος κανει απλα την δουλεια του. Στην Ελλάδα, αν καποιος επιχειρηματιας καταφερει να εξαγει 5 τονους βιολογικο λαδι στην ΕΕ τον θεωρουμε ηρωα και τον υμνουμε στις εφημεριδες (στην πραγματικοτητα ΕΙΝΑΙ ηρωας, με τετοιο κρατος πισω του).

Στην ταμπακιερα:
Προτεινω να μην διαφωνουμε πια πανω στο οτι "υπαρχουν και πολλοι ελληνες που πληρωνουν τιμια τους φορους τους". Δεν χρειαζομαστε διαφωνια πανω στο αυτονοητο.

Ας διαφωνησουμε πανω στο "οσοι ελληνες (λιγοι ειτε πολλοι) δεν πληρωνουν φορους τιμωρηθηκαν σκληρα απο τον νομο".

Τζων Μπόης είπε...

Πειρατή δεν υπάρχουν αυτονόητα.
Καθημερινά κερδίζουμε τις μάχες της ζωής με αγώνα.
Ακόμα κι ο γιατρός που σώζει ζωές χωρίς φακελάκι είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, όχι γιατί δεν πήρε φακελάκι αλλά γιατί έσωσε μια ζωή.
Το ότι σώζει μια ζωή δεν είναι αυτονόητο.
Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε ένα θαυμάσιο κτίριο, είναι παράδειγμα προς μίμηση, όχι γιατί δεν έπεσε το κτίριο, αλλά γιατί δημιούργησε κάτι όμορφο και λειτουργικό. Η ομορφιά δεν είναι αυτονόητη.
Ο απλός υπάλληλος που σκέφτηκε μια καλή ιδέα και την έθεσε σε εφαρμογή είναι πάραδειγμα όχι γιατί έκανε σωστά τη δουλειά του, αλλά γιατί είχε την ιδέα, είχε την έμπνευση, είχε τη διάθεση να την εφαρμόσει. Η ύπαρξη ιδεών και η διάθεση για εφαρμογή τους δεν είναι αυτονόητα πράγματα.
Αυτονόητη είναι μόνο η προσπάθεια για επιβίωση και τίποτε άλλο.
Μην ξεχνάμε τις πραγματικές αξίες, αυτές είναι που θα μας πάνε μπροστά. Τα παιδιά όλου του κόσμου που αναζητούν πρότυπα, μπορούν να τα βρουν σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους.
Το θέμα είναι τι θέλουμε να προβάλλουμε και τι ακριβώς θέλουμε να δούμε, πόσο αντέχουμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους μύθους και τα στερεότυπά μας.