Τρίτη 29 Μαΐου 2012

έχετε διάθεση ;

Αυτό το ποστ θέλω να γίνει δικό σας.
Θέλω να μοιραστείτε μαζί μου εμπειρίες από αεροδρόμια, ίσως κι απο αεροπορικές εταιρίες

Αφορμή ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζα πριν λίγο καιρό στο μυαλό μου περιμένοντας την πτήση μου και αξιολογώντας ασυνείδητα το χώρο γύρω μου. Αναζήτησα στη μνήμη μου τα αεροδρόμια από τα οποία έχω περάσει. Προσπάθησα να βρω τα πιο αγαπημένα μου και τα πιο αδιάφορα.

Αλλά δε θέλω να γράψω για τις δικές μου εμπειρίες. Θέλω τις δικές σας εντυπώσεις , αν βέβαια επιθυμείτε να τις μοιραστείτε μαζί μου και με τους άλλους αναγνώστες.

Στο κάτω κάτω ακόμη και από τον ίδιο χώρο να έχουμε περάσει, όπως το ΕλΒεν ας πούμε, το τι παρατηρεί ο καθένας, το τι του αρέσει και τι τον απωθεί , είναι διαφορετικό

Θα ήθελα πολύ να μοιραστείτε μαζί μου ποιο είναι το αγαπημένο σας αεροδρόμιο. Ή ποια. Ποιο δε συμπαθείτε καθόλου. Ποιο σας πρόσφερε κάποια παράξενη ιδιαίτερη εμπειρία. Ποιο ήταν εντελώς ασυνήθιστο. Σε ποιο θα θέλατε να ξαναβρεθείτε. Ποιο έχει τα καλύτερα duty free

Κι αν δεν σας κάνει κόπο, μετρήστε από πόσα έχετε περάσει ακόμη και τράνσιτ

Κάποιοι έχετε περάσει από πολλά, το ξέρω το διαβάζω στα ποστ σας, κάποιοι από λιγότερα, κάποιοι από κανένα. Δεν έχει σημασία
Το μοίρασμα των εμπειριών είναι πάντα ένα μοίρασμα και είναι ωραίο να σου δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσεις κάτι που διαφορετικά δε θα έπεφτε ποτέ στην αντίληψή σου

Λοιπόν, τι λέτε ;

36 σχόλια:

Τζων Μπόης είπε...

Ωραία πρόσκληση, ταξιδιάρικη και φευγάτη :)

Στοκχόλμη, πριν από χρόνια. Στο γκισέ η ωραιότερη υπάλληλος αεροδρομίου που έχω δει.
Αυτές οι Σουηδέζες είναι χάρμα, σκέφτηκα! Μεγάλα τα Έργα Του!
Θα ήθελα να αραδιάζω βαλίτζες διαβατήρια, ταυτότητες, πιστοποιητικά γέννησης, γάμου, θανάτου, αναλύσεις αίματος, ούρων, τα πάντα (ναι, και τα ρούχα που φορούσα!) για να κερδίσω λίγο παραπάνω χρόνο μαζί της.
Με κοίταξε κι εκείνη βαθιά στα μάτια, το ένιωσα...εντάξει, είμαι μπούφος σε αυτά, αλλά εκείνον τον ηλεκτρισμό τον κατάλαβα...
Δίνοντας μου την κάρτα επιβίβασης πρόλαβα να δω το καρφιτσωμένο στο στήθος ταμπελάκι με το όνομα της...
...Seyhan...
...ήταν τουρκάλα!

Τελ Αβίβ, αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
Η πτήση από Αθήνα μεταμεσονύκτια, η άφιξη κάπου στις 4 το πρωί. Την εποχή εκείνη υπήρχε έξαρση με τους Παλαιστίνιους, αλλά για το παντεσπάνι μου θα πήγαινα και στη Βαγδάτη!
Λόγω της κατάστασης είχα αποφασίσει να μην βγω από το αεροδρόμιο μέχρι να χαράξει. Έκατσα σε κάτι καθίσματα δίπλα από ένα σιντριβάνι στη μέση του αεροδρομίου, το δεξί μάτι έκλεινε, το αριστερό κρατούσε τσίλιες. Ξαφνικά πετάγομαι από τη θέση μου λες και με χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα...αυτό είναι λέω, στη Μέση Ανατολή θα αφήσω το κορμί μου!Γυρνάω και βλέπω μια ομάδα νεαρών να χοροπηδάει πάνω στα καθίσματα και να ουρλιάζει "Αμπανιμπί α μπο ε μπεεεεεεεεε"!!! Ακολούθησε μεγάλο μουσικοχορευτικό σόου με τραγούδια που αγνοούσα και στο τέλος χόρεψαν και το Waterloo των ΑBBA, ήταν βλέπεις παραμονή της Eurovision, αλλά γιατί έπρεπε να της κάνουν αφιέρωμα στις 5 το πρωί; Μόλις χάραξε ο ήλιος, ένιωσα το στομάχι μου να γουργουρίζει, παίρνω ένα ζεστό φαλάφελ και βγαίνω έξω να βρω ταξί. Μπαίνοντας μέσα στο ταξί αμέσως κατάλαβα ότι το μουσικοχορευτικό θα συνεχιζόταν σε όλη τη διαδρομή μέχρι το ξενοδοχείο, αυτή τη φορά όμως όχι με Eurovision αλλά με Γλυκερία...
Γυφτοπούλα στο χαμάμ κι εγώ πληρώνω μπιρ ταμάμ!!!
Δεν είχαν βγει και τα ipod βλέπεις τότε!

...αφήνω στο τέλος την ολ τάιμ κλάσικ στιγμή!
Αποκλειστικά και μόνο στο El. Venizelos.
Να περιμένεις με αγωνία στην αίθουσα αφίξεων...
...η πόρτα ανοίγει...

katabran είπε...

βουδαπέσατη, ενδιάμεσος σταθμός για παρίσι, 12 ώρες τράσιτ, 1886!!!

scarlett είπε...

Σ'ευχαριστώ για την ανταπόκριση Τζων Μπόη !
Πολυ χαρηκα την αφηγηση σου (μου χρωστας τον αριθμο των αεροδρομιων απο τα οποια εχεις περασει :) )

Στην αρχη της αφηγησης σου για Στοκχολμη, κάτι δεν μου κολλούσε καλά. Οχι γιατι οι Σουηδεζες δεν ειναι κουκλαρες με το Κ κεφαλαιο, αλλά γι'αυτο το βαθύ βλέμμα στα ματια. Καπως στο μυαλο μου δεν τις εχω συνδεσει με αναλογα βλεμματα που απο μια γυναικα της Μεσογειου ή και της Λατινικης Αμερικης θεωρειται σχεδον αυτονοητο.

Στο Τελ Αβιβ πρεπει να ηταν πολυ ιδιαιτερες στιγμες. Απο αυτες που χαρασσονται μεσα σου, γιατι αποτελουν κατι πολυ διαφορετικο απο την καθημερινοτητα σου και τα συναισθηματα που αναπτυσσονται μεσα σ'αυτην.
Θέλω να πω :ο φόβος,η αγωνία η εκπληξη,η ανακουφιση σε λιγο χρονο δεν ειναι καθημερινα ...και αυτο το feeling του ξενου σε αγνωστο μερος

Για το Ελ Βεν δεν εχω να προσθεσω κατι παραπανω απ'το οτι η σκηνη που περιγραφεις ειναι απο τις πιο ομορφες κι οτι ηταν και για μενα το αγαπημενο μου αεροδρομιο μεχρι που κερδισε διπλα του μια θεση επισης αγαπημενου το Fuhlsbuettel μετα απο τοσα ανεβα κατεβα. :)

scarlett είπε...

katabran, σ'ευχαριστω !
να υποθεσω οτι η χρονια ηταν το 1986 ?

Jolly Roger είπε...

Ωραιο παιχνιδι σκεψης. Αρχιζω αναποδα.
Θυμαμαι συνολικα 38 αεροδρομια (ισως ξεχναω άλλα 2-3). Οχι τρανσιτ, στα τρανζιτ η μνημη μου με εχει εγκαταλειψει.
Ο αριθμος βεβαια δεν παιζει ρολο. Π.χ. το Φρανκφουρτη - Αθηνα ηταν καποτε για μενα ισοδυναμο με το Κολιατσου - Παγκρατι. Το ιδιο ισχυει και για το Μοναχο, που το εχω "χτισει" με τα χερακια μου ;-)

Με το (νεο) Μοναχο με συνδεει μια ιδιαιτερη σχεση, αφου χρησιμοποιουν δικη μου δουλεια στην καθημερινη τους λειτουργια. Οποιος παραλαμβανει την βαλιτσα του απο τον σωστο ιμαντα στο Μοναχο, το οφειλει (εν μερει εννοειται) σε δικο μου software.
Για οσους παραλαμβανουν τις αποσκευες τους απο λαθος ιμαντα, φταινε αποκλειστικα αλλοι. Εγω δεν φταιω ποτέ - εννοειται ;-)

Για τα υπολοιπα αεροδρομια

* Το πιο γιγαντιαιο (με τραινακια) : Αλαμπαμα

* Το πιο γιγαντιαιο (χωρις τραινακια και ξεποδαριαστικο) : Αμστερνταμ

* Το πιο βρωμικο: Ορλυ

* Το πιο απογοητευτικο (σε σχεση με αυτα που περιμενα) : Ντουμπαι

* Εκει οπου παντα βλεπω παρα πολλους ορθοδοξους εβραιους: Ζυριχη

Αναγκαια διευκρινηση: δεν με ενοχλει να βλεπω εβραιους. Αλλά η συγκεκριμενη σεχτα (μαυρα ολοσωμα ρασα, πλατυγυρα καπελα, ειδικες μπουκλες στο μαλι, απαραιτητα μουσι) μοιαζει να ειναι εντυπωσιακα συγκεντρωμενη στην Ζυριχη.

* Το πιο φτηνιαρικο και ετοιμοροπο: Schoenefeld (πρωην ανατολικο Βερολινο)

* Το πιο κοσμοπολιτικο: Λονδινο

* Το χειροτερο, το πιο απαραδεκτο (και με ρεκορ σε καθυστερησεις): Μιλανο

* Απο τα πιο φιλικα για τον επιβατη: Ελ. Βενιζελος (δυστυχως πανακριβο)

* Τα ωραιοτερα και πλουσιοτερα μαγαζια: Μοναχο (το νεο)

* Η μεγαλυτερη καβα ποτων: Μοσχα

* Η πιο ωραια θεα κατα την απογειωση / προσγειωση: Σητεια (Κρητη).
Ο αεροδιαδρομος ειναι μαλιστα κατηφορικος ! και νομιζεις οτι βρισκεσαι σε τραινακι στο λουναπαρκ.

* Το πιο ωραιο ξενοδοχειο (υπολογιζονται μονο αυτα που ειναι διπλα στο αεροδρομιο): Ελ. Βενιζελ και Φρανκφουρτη.

* Το πιο αντιπαθες (για προσωπικους λογους): Σικαγο

* Το πιο ανοργανωτο, το πιο αλαλουμ: το παλιο Ελληνικο

* Το πιο απροσωπο: ολα τα αμερικανικα

* Το πιο οργανωμενο: Στοκχολμη

Ωραιες εμπειριες δεν εχω απο κανενα αεροδρομιο. Τιποτα καλο για να διηγηθω. Ο Τζων Μποης με ξεπερναει εδω ;-)

scarlett είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ πειρατη!

Με διαφωτισες πολύ μια που τα περισσοτερα αεροδρομια που αναφερεις δεν τα γνωρίζω. Για μερικά μαλιστα με εξεπληξε ο σχολιασμός σου.
Παραδειγμα δεν περιμενα να ειναι τοσο μεγαλο του Αμστερνταμ ή τοσο κακό του Μιλάνου.
Του Λονδινου δεν το θυμαμαι...αν ηταν κοσμοπολιτικο ή οχι.

Αλλα μου αρεσε πολυ η περιγραφή σου γι'αυτο της Σητείας (που επισης δε γνωρίζω)

Πλακα ειχε το παλιο Ελληνικο. Εφτανες εσυ και μετα περιμενες 2-3 ωρες την αποσκευη :)

Τζων Μπόης είπε...

Scarlett καλημέρα!

Αριθμό αεροδρομίων δεν θυμάμαι, αλλά μάλλον είναι μικρότερος του αριθμού που ανέφερε ο Πειρατής.
Άλλωστε όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ζει εδώ και 3000 χρόνια, εγώ είμαι λίγο μικρότερος, άρα κάτι παραπάνω θα έχει δει από μένα :))

Το αεροδρόμιο του Μονάχου είναι όντως πολύ εξυπηρετικό και αυτοματοποιημένο (Πειρατή, έκανες καλή δουλειά) και με μεγάλη γκάμα καταστημάτων, αν και στο Μιλάνο υπάρχει άλλη φινέτσα και χλιδή...λεφτά να έχεις να ξοδεύεις :)
Στη Φρανκφούρτη πάλι πραγματοποιούνται συνέχεια εργασίες και προσωπικά μου φαίνεται χαοτικό, άσε που με τρομάζει κι εκείνο το turbo κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού.

Σε σχέση με τα αεροδρόμια νομίζω μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, ψηφίζω Κολωνία, Μιλάνο, Κων/πολη και Λιανοκλάδι, ο πιο σουρεάλ ο σταθμός Λαρίσης!

Scarlett, περιμένουμε και τις δικές σου εντυπώσεις...

υ.γ.: Πειρατή είπες για Ζυρίχη και θυμήθηκα ότι πλήρωσα 8 ευρώ για ένα μπριος με τυρί και ζαμπόν (δεν είχα δει την τιμή πιο πριν, καλά να πάθω) και δεν ήμουν πλέον σε θέση να παρατηρώ και τους Ορθόδοξους Εβραίους...
(Άσχετο, αλλά μια που τους ανέφερες, χτες το βράδυ έτυχε να δω σε dvd, το Eyes Wide Open (Einayim Petukhoth στα εβραϊκά), με αιρετικό θέμα, μια διαφορετική οπτική πάνω σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων)

Jolly Roger είπε...

Τζων, οι εργασιες στο αεροδρομιο της Φρανκφουρτης εχουν (επι τελους) τελειωσει. Ο σταθμος των τραινων εγινε επιτηδες ετσι για να χωρανε πολλες υπερταχειες ταυτοχρονα.

Οταν δουλευα για το αεροδρομιο της Φρανκφουρτης τους ρωτησα (ο αφελης τεχνοκρατης) "μα αφου η ευρυτερη περιοχη σας εχει Χ κατοικους, γιατι βαζετε προδιαγραφες για 5Χ επιβατες; Θα σας ερθει ακριβα η δουλεια που μου ζητατε".

Η απαντηση του υπευθυνου ηταν "θελουμε να κλεψουμε επιβατες απο το Παρισι (560 χλμ μακρυα) και το Αμστερνταμ (430 χλμ). Γι' αυτο προσαρμοζουμε τις πτησεις προς τις σπουδαιοτερες μητροπολεις ωστε να ταιριαζουν με τα δρομολογια των τραινων" !!

ΥΓ Ο σταθμος Λαρισης ειναι οντως οτι πιο σουρεαλ εχει υπαρξει στον κοσμο των μεταφορων. Ξερω γερμανους που εφτασαν εκει και αρνουνταν να κατεβουν απο το τραινο. Δεν μπορουσαν να πιστεψουν οτι "αυτο" ηταν ο main rail station μιας ευρωπαικης μητροπολης.
Αλλά εχουμε ξεφυγει απο το θεμα, η Scarlett λατρευει τα αεροπλανα και μισει τα τραινα. ;-)

scarlett είπε...

Καλημερα Τζων Μποη! Εισαι σιγουρος οτι ο αριθμος των αεροδρομιων σου ειναι μικροτερος απο αυτον του πειρατη ;

Απο το Μοναχο, οπου περναω παντα τρανσιτ, με διωχνουν τοσο γρηγορα που δεν μπορω να χαζεψω τα υπεροχα μαγαζια του :(
Ενω σε κατι άλλα μικρα χαζα, σαν της Στουτγκαρης, με αφηνουν να περιμενω με τις ώρες.

Σ'ευχαριστω Τζων Μπόη για την πρόσκληση στο παιχνίδι :)

Το πιο δικο μου γιγαντιαιο, του Χονγκ Κονγκ (ενα ολοκληρο νησι άλλωστε, που ισοπεδώθηκε) Φευγεις απο αυτο με υποθαλασσιο μετρο

Τα πιο φτηνα duty free, στην Ντοχα του Καταρ. Ακόμη κι αν δε θέλεις να ψωνισεις...ψωνιζεις

Ένα απο τα πιο συμπαθητικα και πιο ωραιο στολισμενο για Πασχα (καπου το '95), αυτο της Βιέννης

Το πιο απαισιο, βαρετο και καθολου εξυπηρετικο το Μακεδονια στη Θεσ/νικη (αλλου κανεις τσεκ ιν και αλλου δινεις τις αποσκευες)

Το πιο αυτοματοποιημενο απο αυτα που εχω επισκεφτει τελευταια, το Fuhlsbuettel (κανεις μονος σου τσεκ ιν, δινεις στα γρηγορα τη βαλιτσα, τσεκαρεις παλι μονος σου στο μηχανημα πριν την εισοδο στο αεροπλανο...κι επειδη όλοι περνουν απο τους ελεγχους το ιδιο γρηγορα με σενα, βρισκεις μετα κινηση στη φυσουνα ;) )

Το πιο απογοητευτικο, γι'αυτα που περιμενα, το JFK

Εφοσον συμπαθεις τους σιδηροδρομικους σταθμους , γιατι δεν ξεκινουμε ενα παρομοιο παιχνιδι και μ'αυτους ? Αν και όπως λεει και ο πειρατης αυτοι δεν μ'ενθουσιαζουν και τοσο...

:)

scarlett είπε...

Πειρατη , Καλημερα!

Στην αντιπαθεια μου για τα τρενα συνεβαλαν και οι εμπειριες μου με την DB :)

Τζων Μπόης είπε...

Scarlett, αυτοματοποίηση όπως στο Fuhlsbuettel, έχει ξεκινήσει και στο ΕΛ.ΒΕΝ.
Προσωπικά αντιπαθώ τόσο αυτοματισμό, δεν τα έχω και όσο καλά με τα κουμπιά και τις οθόνες, αν μπορούσε η/ο αεροσυνοδός να με πάει χεράκι χεράκι στο κάθισμά μου θα ήμουν πιο ευτυχής.
Γερνάω...αν και πάντα έτσι ήμουνα :))))

Πειρατή, όντως είχε μια λογική που έγινε έτσι ο σιδηροδρομικός σταθμός της Φρανκφούρτης, όμως ο αντίστοιχος στο Μιλάνο, ο οποίος είναι κομψοτέχνημα, αριθμεί κάπου 20 πλατφόρμες!

Για ένα περίεργο λόγο τα αεροδρόμια μας αποπνέουν - τουλάχιστον σ΄εμένα - μια χαρούμενη αίσθηση, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί αποπνέουν μια αδιόρατη μελαγχολία...παρόλα αυτά μου αρέσουν. Είναι φορές που προτίμησα να πάω κάπου αεροπορικώς και να συνεχίσω με τρένο, παρότι θα μπορούσα να πάω με αεροπλάνο...
Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί μου είναι πιο εύκολο να πιάσω κουβέντα με τους άλλους στο τρένο από ότι στο αεροπλάνο...βέβαια κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη Γερμανία, στην οποία πέφτει τρελή μούγκα, εδώ χτυπάει το κινητό και συνομιλώ συνωμοτικά μπας και τους ενοχλήσω ...για το Νότο μιλάω. Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιταλία το καταχάρηκα, δεν έβαλα γλώσσα μέσα μου, αλλά και οι διπλανοί μου είχαν φάει κι αυτοί γλιστρίδα :))))

Υ.Γ. : όλα αυτά βέβαια σε παρελθόντα χρόνο, εδώ σε λίγο καιρό θα κάνουμε ωτοστόπ ακόμα και σε ποδηλάτη :)

scarlett είπε...

Εγω παλι δε νιωθω καποιο ειδος μελαγχολιας στους σταθμους των τρενων, Τζων Μποη.
Απλα τους βρισκω πιο προχειρους, πιο βρωμικους, μη καταλληλους για μεγαλυτερες αναμονες.
Αν παρουμε τους ελληνικους ας πουμε, δεν εχεις ουτε πού να καθισεις .
Στους δε γερμανικους... μονιμως παγωνω...Ε, μα ειναι κλιμα αυτο ?
...


Αλλά όπως λες...όλα αυτα θα ειναι απο δω και περα αναμνησεις.
Παλια ειχα το ονειρο να ταξιδεψω σε ολον τον κοσμο...τωρα ξερω πώς ειναι (ενα εστω μικρο δειγμα του)....ξεδιψασα


Μονο στις Κυκλαδες να μη μου στερησει κανεις να πηγαινω. Τα καλοκαιρια. Σ'ενα απλό ενοικιαζομενο δωματιο

Τζων Μπόης είπε...

Μόνο που για να πας στο απλό ενοικιαζόμενο δωμάτιο στις Κυκλάδες πρέπει να πας - κατά πάσα πιθανότητα - ακτοπλοϊκώς.
Παραβλέπεις φαίνεται την ενδεχόμενο των απεργιών και της εκτίναξης της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων...αν πρέπει - για ευνόητους λόγους - να πάρεις μαζί και το αυτοκίνητο, τότε θες βοήθεια από εξωτερικό πακέτο στήριξης :)
Δεν το γλυτώνεις το Μνημόνιο τελικά!

scarlett είπε...

Μωρε το μνημονιο δεν το γλιτωνει κανεις μας!
Και με τα σημερινα δεδομενα ειναι πιο φτηνο να πας Λονδινο παρα Κυκλαδες.
Αλλά καποτε δεν ηταν ετσι. Ελπιζω πως η κριση (εκτος από τα τοσα δεινα που μας φερνει) να μας οδηγησει ξανα σ'αυτο το "καποτε"

ΥΓ Ερχονται πληροφοριες στ'αυτια μου Τζων Μποη, πως ο τουρισμος μας δεν παει καθολου καλα. Οι ξενοι μας αποφευγουν λογω απεργειων κλπ, οι ντοπιοι δεν εχουν λεφτα για διακοπες.
Καιρος δεν ειναι να αλλαξουν καποιοι τιμοκαταλαγοι ?

Τζων Μπόης είπε...

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με απόλυτη ακρίβεια την ανάλυση κόστους των παρερχομένων υπηρεσιών στα ξενοδοχεία της χώρας.
Οι ξενοδόχοι είναι πνιγμένοι στα δάνεια, πρέπει να προκύψουν χρηματικές ροές για να τα αποπληρώσουν.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ακόμα «λίπος» από τις καλές ημέρες.
Υπάρχει όμως και μια γενικότερα αδυναμία του Έλληνα να προηγηθεί των εξελίξεων και χαράξει μια στρατηγική, με άλλα λόγια υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας, οι οποίοι ακόμα πιστεύουν ότι ζούμε ένα, μεγάλο έστω, διάλλειμα κι ότι οι καλές ημέρες θα επιστρέψουν. Στον τουρισμό, αυτό μπορεί και να συμβεί βεβαίως, πιστεύω ότι αυτός ο κλάδος έχει μέλλον, όμως με λίγο καλύτερο σχεδιασμό, για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας έχω μεγάλες αμφιβολίες.
Από την άλλη, δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη σε αυτόν τον κλάδο.
Η εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικής κατά βάση χώρας με ενοχλεί.

thinks είπε...

Ω, τι ωραίο θέμα! Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Thinkworks σχετικά με την απονομή βραβείων σε αεροδρόμια!

- Το ποιο ανοργάνωτο, τραγελαφικό και με πλήρη ανάγκη κατεδάφισης αεροδρόμιο: Παρίσι, Ντε Γκωλ.

- Το αεροδρόμιο με τους λιγότερους λόγους ύπαρξης λόγω του ότι όλες οι σημαντικές εταιρείες το άφησαν: Αθήνα, Βενιζέλος

- Το αεροδρόμιο με τις πιο ρομαντικές ταξιδιάρικες αναμνήσεις: Αθήνα, Ελληνικό.

- Το πιο άρτια οργανωμένο αεροδρόμιο ιδίως για transfers προς τις ΗΠΑ: Άμστερνταμ.

- Το αεροδρόμιο με το καλύτερο Εμεντάλ στο duty Free: Ζυρίχη.

- Το πιο εύκολο και ωραίο αεροδρόμιο: Ντένβερ, Κολοράντο. Τιμητική μνεία: Ατλάντα, Τζώρτζια.

- Οι καλύτεροι και δυνατότεροι άνεμοι κατά την προσγείωση: Μύκονος

- Το πλέον χαώδες αλλά συνάμα οργανωμένο: Λονδίνο, Χήθροου

- Το πιο αγαπημένο: Κεφλαβίκ, Ισλανδία. Τιμητική αναφορά στα δωρεάν δείγματα καπνιστού σολωμού.

- Το πιο «κρύο»: Αρλάντα, Στοκχόλμη

- Ο ποιο μακρύς διάδρομος: Ακρωτήριο Κέννεντυ, Φλώριδα (δεν επιτρέπεται η προσγείωση με Cessna ιδιωτικό, αλλά επιτρέπεται η πτήση στα 100 πόδια)

- Ο πλέον βλαξ τελωνειακός: Κέρκυρα

- Ο πλέον αδιάφορος υπάλληλος check in: Μπολόνια

- “Home”: Boston, Logan

- Αδιάφορο: JFK, NYC

Ααα… και άλλα πολλά… τι ωραιότερο από αεροδρόμια,,,

scarlett είπε...

Συμφωνω απολυτα Τζων Μποη, πως ο τουρισμος δεν θα πρεπει να ειναι η κυρια και -οπως εχουμε καταντησει- η μονη πηγη εσοδων.

Εξαιτίας του (κι επειδη δεν αναπτυχθηκε ποτε σωστα και σχεδιασμενα), χαλασαν μερικες απο τις ομορφοτερες τοποθεσιες της χωρας

Απο την άλλη η εικονα της Ελλαδας εξω, ακομη κι αν ειχαμε ανάπτυξη σε πολλους αλλους τομεις, πιστευω πως παντα θα ειναι κυριως τουριστικη.
Ειναι μια τοσο ωραια χωρα Τζων Μποη, τοσο σταθερη στα καλοκαιρια της...δεν μπορεις να την κρυψεις.
Το θεμα ειναι να την εκμεταλλευτεις σωστα

saltapidas είπε...

ωραίο θεματάκι! έλεγα να μη γράψω, μέχρι που διάβασα το σχόλιο του θινκς για το ντε γκολ και είπα να συνεισφέρω..

καταφθάνω λοιπόν στο εν λόγω 2 ώρες πριν την πτήση μου, εφοδιασμένος με διάθεση για καφέ και δουλειά. περνάω τον πρώτο έλεγχο, πηγαίνω προς τα μαγαζιά/καφέ κλπ, και... είναι όλα κλειστά, για άγνωστο λόγο.

κοιτώ τριγύρω, είμαι βασικά μόνος μου, ούτε κόσμος, ούτε σεκιούριτις, τίποτα. βαριέμαι να πάω προς τις πύλες από τόσο νωρίς, κάνω να γυρίσω πίσω κι ένας φρουρός μου απαγορεύει να κατέβω κάτω.

δε βαριέσαι, προχωρώ λίγο μπροστά και βρίσκω ένα παγκάκι να ξαποστάσω. ανοίγω τον υπολογιστή και ασυναίσθητα κοιτάω πίσω μου: ένα μεγάλο κομμάτι διάφανου πλαστικού με χωρίζει από 2 πυροτεχνουργούς που πραγματοποιούν ελεγχόμενη έκρηξη σε μια βαλίτσα.

με κοιτάνε. τους κοιτάω. συνεχίζουν. τρέχω.

2 λεπτά μετά, οι διάδρομοι πλημμυρίζουν με κόσμο, τα μαγαζιά ανοίγουν, οι πυροτεχνουργοί αποχωρούν, μια βαλίτσα γεμάτη άχρηστα πλέον ρούχα στέκει δίχως ιδιοκτήτη κι εγώ ψάχνω το κοντινότερο καφέ...

scarlett είπε...

Ω, Δημητρη, τι ωραια συμμετοχη ειναι αυτη!

Μα αφου το ξερω οτι εχετε ταξιδεψει στα περατα του κοσμου...
;)

(και κριμα, κριμα που δεν αφηνει κι αλλος κοσμος τις εντυπωσεις του:( )

Αλλα το Βενιζελος μη μου το κατηγορεις σε παρακαλώ...δε φταιει αυτο για την κριση, αγαπητε μου Δημητρη.

Για τα υπολοιπα σ'ευχαριστω πολυ για τη συνεισφορά. Ειναι ωραιο να μοιραζεσαι ολες αυτες τις εντυπωσεις !!!

Γιατι, οπως λες κι εσυ, τι ωραιοτερο απο τα αεροδρομια και τη δυνατοτητα και διαθεση για ταξιδι!

scarlett είπε...

Α, ρε Νεστορα....που περιμενεις τον Δημητρη για να σχολιασεις :)

Πάντως μου κανει εντυπωση που σε αφησαν να μπεις στο αεροδρομιο και να πλησιασεις τοσο πολυ τους πυροτεχνουργους

Σ'ευχαριστω για το μοιρασμα και της δικης σου εμπειρίας.
Κι αν θυμηθεις κι άλλα πραγματα με θεμα αεροδρομια, εδω ειμαστε:)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα! Προκαταβολικά ζητώ συγγνώμη για τη μεγάλη και άσχετη με το θέμα εισαγωγή. Διαβάζω καιρό τα blog "σας", αλλά είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω.
Το "σας" είναι ο Περαστικός, του οποίου το υπέροχο Blog ανακάλυψα πριν 2 χρόνια τυχαία και μέσω των σχολίων, τον Πειρατή, τη Scarlett, τον Τζων Μποη και το Δημήτρη.

Τα αεροδρόμια πάντα μου προκαλούσαν ευφορία και αίσθηση αισιοδοξίας, ακόμα και όταν αρκετά μικρότερος τα αεροπλάνα μου προκαλούσαν φόβο. Τώρα τόσο αεροδρόμια όσο και αεροπλάνα είναι από τα αγαπημένα μου θέματα ενασχόλησης και όταν έφτασε η στιγμή να επιλέξω θέμα της διπλωματικής εργασίας τα επέλεξα, εγκαταλείποντας το σιδηρόδρομο.

Τα αγαπημένα μου πια είναι του Μονάχου (το νέο, το παλιό δεν το πρόλαβα) και της Ζυρίχης. Ειδικά το δεύτερο είναι ότι πιο φιλικό στον επιβάτη έχω γνωρίσει.

Το πιο χαοτικό το Charles de Gaulle στο Παρίσι και διεκδικεί και τη θέση του πιο αδιάφορου μαζί με το Fiumicino της Ρώμης.

Χαοτικό αλλά ευχάριστο βρίσκω το Άμστερνταμ
Ενδιαφέρον, αλλά ακριβό αυτό των Βρυξελλών.

Συναισθηματικά δεμένος είμαι με το Ελευθέριος Βενιζέλος, αν και αυτό δεν «απειλεί» τα δυο πρώτα στ αγαπημένα μου. Θυμάμαι όταν το είχαμε επισκεφθεί στη διάρκεια της κατασκευής ακόμα με το σχολείο, αλλά και μια από τις καλύτερες εκπλήξεις που μου είχε κάνει η μητέρα μου, όταν τελειώνοντας το σχολείο μια μέρα του Μαρτίου του 2001, με πήγε κατευθείαν στη ξενάγηση που προσφερόταν τότε, λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας.
Αυτό που με εκνευρίζει είναι που ο έλεγχος είναι λίγο πριν τις πύλες επιβίβασης, αναγκάζοντας σε αναμονή στον πιο αδιάφορο ίσως χώρο του αεροδρομίου.

Αν βρεθείτε στη Ζυρίχη να πάτε οπωσδήποτε στη νέα Zuschauerterrasse! Αξίζει τον κόπο, αλλά και το διπλό έλεγχο αν είστε transit επιβάτες.
Χαίρομαι που έμαθα πως όταν παραλαμβάνω τη βαλίτσα μου στο Μόναχο, οφείλεται εν μέρει έστω στον Πειρατή· η πιο ευχάριστη μέχρι τώρα στιγμή εκεί ήταν όταν από τον ιμάντα παραλάμβανα το ποδήλατό μου και λεπτά αργότερα συναντούσα τη φίλη μου να με περιμένει.

Το διατύπωσε πάντως καλά ο Warhol αρκετά χρόνια πριν, αλλά ισχύει ακόμα
Airplanes and Airports have my favorite kind of food service, my favorite kinds of entertainment, my favorite graphics and colours, the best security checks, the best views, the best employees and the best optimism.
Ειδικά το best optimism

thinks είπε...

Αχ,Scarlett μου… όταν τον Οκτώβριο σταματήσει και η Delta τις πτήσεις, τότε, για πρώτη φορά σε πάνω από 50 χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον απ’ ευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας και Βόρειας Αμερικής. Πριν 30 χρόνια, η TWA έφερνε τα τζάμπο της για σέρβις στην Ολυμπιακή στο Ελληνικό. Το ότι το Βενιζέλος μαραίνεται δεν οφείλεται όμως στην κρίση. Την Ολυμπιακή και την θέση του αεροδρομίου της Αθήνας την κατέστρεψε από μόνο του χωρίς καμία βοήθεια το Ελληνικό κράτος. Θυμάμαι πριν 10 χρόνια σταμάτησαν οι απ’ ευθείας πτήσεις στην Βοστώνη γιατί οι Ρωμιοί κατέθεσαν ψεύτικα χαρτιά, ή κάτι τέτοιο, για ένα συγκεκριμένο αεροπλάνο Α340 που χρησιμοποιούσαν και έχασαν την άδεια προσγείωσης… Ο καιρός που τα τζάμπο από την Αμερική και την Ασία και όλο τον κόσμο σταματούσαν στην Αθήνα… πέρασε πια.

scarlett είπε...

Καλώς ήλθες landebahn, χαιρομαι πολυ που βρηκες το δρομο για τα μπλογκ μας και σ'ευχαριστω γι'αυτο σου το σχόλιο ! :)

(άθελα σου μου εβαλες και δουλεια με αυτα τα links σε μπλογκ πιλοτων που βρηκα στη σελιδα σου :) )

Οι πληροφοριες σου (ειδικα) για Μοναχο και Ζυριχη καταγραφονται.

Οσον αφορα τον Warhol , στην εποχη μας εχει αλλαξει καπως αυτο με το φαγητο τουλαχιστον μεσα στο αεροπλανο. Αλλα ειδικα το best views (εκτος του best optimism) δεν προκειται να αλλαξει ποτέ

:)

scarlett είπε...

Καλημερα Δημητρη!

Να γι'αυτο πρεπει να μιλαμε μεταξυ μας, για να μαθαινουμε. Φυσικα και δεν ηξερα οτι καταργουνται μια μια οι απευθειας πτησεις για Β.Αμερικη, αλλα και παλι δε φταιει το καημενο το Ελβεν που ειναι ενα ωραιοτατο αεροδρομιο (κατα τη γνωμη μου παντα) με ωραιοτατες προδιαγραφες.
Εσυ ο ιδιος επισημαινεις πως φταιει το ελληνικο κρατος (και οι αεροπορικες εταιρείες θα έλεγα εγω που εδω και αρκετα χρονια και για λογους που δεν μπορω να γνωριζω εχουν δημιουργησει μεγαλα κεντρα-βασεις απο τα οποια εξυπηρετουν όλον τον πλανητη)

katabran είπε...

ωχ ναι, 100 μόνο χρόνια έπεσα έξω βέβαια...
αλλά σου χω και ιούνη, σταθμός λαρίσης, αθήνα , ξεκίνησα ένα ταξίδι αλλά ξεκίνησα και να ζω τότε και ήταν 2010...

scarlett είπε...

αυτο το "ξεκινησα να ζω τότε" ειναι απο τα πιο ωραια πραγματα που μπορει να ακουσει, διαβασει κανεις

thinks είπε...

Βέβαια, το που σταματάνε οι εταιρείες εξαρτάται και από συμφωνίες, τιμές, διευκολύνσεις, που ο Ωνάσης ήξερε να κάνει –πριν κληρονομήσει την Ολυμπιακή το κράτος ως την κορωνίδα του δημόσιου βολέματος… Το Βενιζέλος είναι ωραίο, δε λέω, αλλά στην κατηγορία των μεταξωτών βρακιών. Ήξερες ότι είναι ιδιοκτησία και εκμετάλλευση Γερμανική;

Θυμάμαι στο Ελληνικό τρία τέσσερα τζάμπο μαζί…

scarlett είπε...

Μα αν ειναι ιδιοκτησια και εκμεταλλευση γερμανικη δικαιολογειται ακομη περισσοτερο να καθοριζουν αυτοι τους ορους του παιχνιδιου

Τωρα γιατι το εκμεταλλευονται οι Γερμανοι αυτο ειναι άλλη ιστορια...αλλα σε λιγο θα εκμεταλλευονται και ολη την Ελλαδα αφου οι κυβερνωντες μας φροντισαν να την πουλησουν...

Τζων Μπόης είπε...

Βρίσκετε το ΕΛ.ΒΕΝ. όμορφο;
Από αρχιτεκτονικής απόψεως είναι τουλάχιστον αδιάφορο, όπως είναι αδιάφορα και πολλά άλλα κτίρια τα οποία κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Έχετε δει πολλά "τολμηρά" νέα κτίρια στην Ελλάδα;
Και να πει κανείς ότι δεν δαπανήθηκαν χρήματα, ότι δεν υπήρχε οικοδομικός οργασμός; Αρχιτεκτονικά δεν έγιναν σπουδαία πράγματα και δεν μιλώ για εντυπωσιασμό του στυλ "Μουσείο Ακρόπολης" (προσωπικά το θεωρώ φρικτό).
Το κάναμε που το κάναμε το νέο αεροδρόμιο, γιατί χάθηκε και αυτή η ευκαιρία, μπαίνοντας κάποιος ξένος στη χώρα να αντικρύσει κάτι που θα έχει μια άποψη, θα αντανακλά μια πρώτη εικόνα για την χώρα, θα αντιλαμβάνεται ότι δεν βρέθηκε στην τάδε ή στην δίνα πόλη, αλλά ήρθε στην Αθήνα.

υ.γ.: μαθαίνω ότι είναι πέραν της μίας οι αεροπορικές εταιρείες που εγκαταλείπουν την Αθήνα. Πέρσυ τέτοια εποχή και στο κέντρο της πόλης έβλεπα πάρα πολλούς τουρίστες, φέτος είναι ελάχιστοι και το ένα ξενοδοχείο κλείνει μετά το άλλο. Είναι αποκαρδιωτική η εικόνα της Αθήνας πλέον.

scarlett είπε...

A, Τζων Μποη θα σε μαλωσω!

Οχι γιατι δεν σου αρεσει το "Βενιζελος", αλλα για την αρνητικη σου διαθεση.

Προσωπικα θεωρω το "Βενιζελος" πολυ ωραιοτερο και καλυτερο και απο τα δυο του Βερολινου, απο του Ντυσσελντορφ,από της Φρανκφούρτης, απο της Ρωμης, απο της Κοπεγχαγης απο το JFK (αυτο κι αν ειναι απαισιο) και απο πολλα αλλα που δεν τα θυμαμαι (και το οτι δεν τα θυμαμαι κατι θα σημαινει, νομιζω).

Δε συμφωνω οτι θα επρεπε αρχιτεκτονικα να ειναι κατι ιδιαιτερο. Δεν ειναι μουσειο, δεν ειναι όπερα....μου αρκει να είναι λειτουργικο, εξυπηρετικό, φιλικό προς τον επιβάτη, να έχει ωραιους χωρους και κυριως να ειναι καθαρο και να λαμπει

Φυσικα αυτες ειναι οι δικες μου, προσωπικες απαιτησεις απο ενα αεροδρομιο.

Για το υστερογραφο σου θα πρεπει να αναγνωρισουμε πως φερουμε την ευθυνη σαν λαος. Οχι εσυ κι εγω προσωπικα, αλλα περσι καποιες συντεχνιες (πχ ταξιτζηδες) κανανε οτι μπορουσανε για να σαμποταρουνε τον τουρισμο μας. Ε, αν πεινασουνε τωρα , νομιζω πως ητανε προσωπικη τους επιλογη.

Η Καρεν, Γερμανιδα απο αυτες που ειναι ερωτευμενες με την Ελλαδα, επισκεπτοταν τη χωρα μας εδω και πολλα χρονια τουλαχιστον μια φορα το χρονο, μερικες φορες και δυο.
Φετος ειναι η πρωτη φορα που δεν θα κανει διακοπες στην Ελλάδα. Εχει τρια παιδια και φοβαται τις καθε λογης απεργιες μας. Μπορεις να της δωσεις αδικο;
Κοιτουσε, λεει με νοσταλγια τις περσινες φωτογραφιες απο Κερκυρα και λυπαται απεραντα που δεν θα μπορεσει φετος να επισκεφτει τη χωρα μας, αλλα δεν μπορει να το ρισκαρει

Τζων Μπόης είπε...

Αρνητική διάθεση; Μπα, μια άποψη εκφράζω πάνω σε κάτι που δεν μου αρέσει.
Δεν εννοώ βέβαια να θυμίζει μουσείο, να κρέμονται τσολιαδάκια ή να στηρίζεται σε κορινθιακούς κίονες, ούτε να υπάρχουν και αφίσες με τον Zorba the Greek.
Παντως, από τα αεροδρόμια που ανέφερες και που δεν σου αρέσουν, τα 4 στα 7 είναι γερμανικά! E...και το ΕΛ. ΒΕΝ, γερμανικό είναι :)
Από το JFK τι περιμένεις...είναι χαοτικό, είναι κόμβος, από της Αθήνας που είναι ένα μικρό περιφερειακό αεροδρόμιο και μάλιστα πρόσφατα κατασκευασμένο θα περίμενες να έχει μια άλλη άποψη.
Δυστυχώς το αεροδρόμιο αισθητικά ακολούθησε κι αυτό την άχρωμη εικόνα που εκπέμπει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ωραία τοπία, αλλά αυτά έτσι είναι σε αυτή τη γωνιά της γης, έχουμε ένα θαυμάσιο παρελθόν, αλλά αυτό έτσι το βρήκαμε, υπήρχε, εμείς όμως, οι νεοέλληνες τι αφήνουμε στο διάβα μας;
Μπαίνοντας στη χώρα αντικρίζεις έναν μακρόστενο διάδρομο, σαν μια γραμμή παραγωγής, ουδέτερα πράγματα, τα βλέπεις παντού, προσωπικά μου θυμίζει φάμπρικα.
Συνεχίζοντας στην πόλη θα δεις από αδιάφορα μέχρι και άσχημα πράγματα, τις ομορφιές πρέπει να τις ανακαλύψεις, δεν σου προσφέρονται απλόχερα σε αυτή την πόλη. Στη Βαλένθια της Ισπανίας για παράδειγμα υπάρχει έντονη αρχιτεκτονική τολμηρότητα, εδώ όχι. Το Ελ. Βενιζέλος το θυμάσαι γιατί το έχεις συνδέσει με δικές σου όμορφες στιγμές, γιατί εκεί συνήθως κάποιος θα σε περιμένει μετά από ένα ταξίδι, δεν το θυμάσαι γιατί σου έκανε εντύπωση ως αρχιτεκτόνημα.

Πολλά είπα, προσωπικά άλλωστε θα ήθελα όλα τα κτίρια να ήταν σαν εκείνα της Disneyland :)

Η Κάρεν έχει το δίκιο της. Τα κάναμε όπως τα κάναμε και δώσαμε και την ευκαιρία σε μερικούς να το εκμεταλλευτούν. Κάποιοι τουριστικοί πράκτορες εκμεταλλεύονται την κακή εικόνα της χώρας για να επιτύχουν ακόμα χαμηλότερες τιμές...οι πιο χαμηλές τιμές θα πρέπει να συμπιέσουν και τα κόστη παρακάτω, θα συμπιέσουν και τους μισθούς...το τουριστικό μας όμως προϊόν δεν θα γίνει ανταγωνιστικότερο επειδή θα γίνει πιο φτηνό...

Μαζέψτε με...λογοδιάρροια με έχει πιάσει :)

thinks είπε...

Βρε παιδιά, αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση τότε τι θα προτιμούσατε; τον πονοκέφαλο του αν θα δεχόταν ο Τσεκλένης να σχεδιάσει αεροδρόμιο που να ταιριάζει στο καινούργιο κίτρινο και κόκκινο που είχε προσθέσει στο μπλε της Ολυμπιακής, και μετά να το χτίσετε κι από πάνω, και να το λειτουργείτε... ή να πάρετε τις μίζες σας να τελειώνετε; και να το φτιάξουν εκείνοι που έχουν να δείνουν μίζες;

Το Βενιζέλος (call sign: LGAV) είναι εύκολο για τον ταξειδιώτη γιατί είναι πολύ απλό. Αλλά θα συμφωνήσω εν μέρη και με την Scarlett και με τον Τζων Μπόη...

scarlett είπε...

Τζων Μποη, φλυαρησε όσο θελεις, τα μπλογκ ( ή τουλαχιστον αυτο) ειναι σαν τα τρενα. Ανοιχτα στο να πιανεις κουβεντα με τον διπλανο σου και να την αφησεις να σε οδηγησει όπου θελει αυτη... :)
Αμα ηταν να μετραμε χαρακτηρες θα πηγαιναμε στο twitter

Και εννοειται πως το Βενιζελος όπως και το Fuhlsbuettel τα συμπαθω κυριως λογω της οικειοτητας που νιωθω σε αυτα.
Κάτι που ομως δε συμβαινει με το Μακεδονια πχ, παρα το γεγονος οτι το εχω επισκεφτει επισης πολλες φορες

Για το ποσο ασχημη ειναι η συγχρονη αρχιτεκτονικη της Ελλαδας δεν χρειαζεται καν να συζητησουμε.
Πιστευω πως επεσε θυμα της προχειροτητας, του ευκολου κερδους, των συμφωνιων που για τα μεγαλα εργα γινονται παντα με συγκεκριμενα προσωπα, όχι οπωσδηποτε ταλαντουχα με όραμα και μεράκι.

scarlett είπε...

Εξαρταται ποιας χωρας κυβερνηση, Δημητρη....;)

Ανώνυμος είπε...

Dim dros. Εχω παει σε αρκετά αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο του ριο ντε Τζανέιρο απαράδεκτο. Μας αφήσανε να περιμένουμε 2 ώρες και μιση ορθιοι μετά απο ταξίδι 20 ωρων. Μαλιστα βαλανε κοκκινη βιζα σε φιλο γιατι διαμαρτυρία. Το αεροδρομιο του Μπουένος Άιρες αδιαφορο. Το αεροδρόμιο του Μοντεβιδέο πολυ φουτουριστικό κτίριο. Το αεροδρόμιο της Αβάνα στη κουβα παλαιομοδιτικο ,καταθλιπτικό. Το αεροδρομιο μπαραχας μαδριτη,εχει χρωματα, ψηλοταβανο αλλα πολλη καθυστερηση,αλλαγές γκισε. Της βαρκελωνης ,αδιαφορο με πολλη κοσμο. Της σεβιλλης παλιο ,ξεθωριάσμενο. Της λισσαβωνας αδιάφορο. Του πορτο ,μικρό κοντα στον ωκεανό. Το σαρλ ντε γκωλ, Παρίσι ενα χαος, ασχημο με διαφορους ρυθμους αρχιτεκτονικής. Της νικαιας ,μικρο ,ολο λιαρ τζετ και ολο προϊόντα πολυτέλειας στο ντιουτι φρι. Της λυων ,μικρό αλλα καλα οργανωμένο. Των Βρυξελλών αδιάφορο ,ολο σοκολατάκια. Του Άμστερνταμ ειχε χρωματα ,αρκετα μαγαζια, πολλες γκειτ. Του Εδιμβούργου μικρό και ψυχρο. Του Δουβλίνου επισης πολυ ψυχρο. Της Φρανκφούρτης τεράστιο, με πολυ περπάτημα. Του Μόναχο επισης μεγαλο αλλα οργανωμένο. Του βερολινου δεν θυμαμαι που προσγειώθηκαμε ,αλλα ειχε πινακιδες ,σημανση. Της Βαρσοβίας ηταν καταθλιπτικό. Της Αγίας Πετρούπολης παλιο ,σοβιετικού τύπου. Της κοπενχαγης κρυο, ψυχρο ,μεταλλο παντου. Της Ζυρίχης θέλει τραινακι,αλλαγες, ακριβο. Της πραγας αδιαφορο. Της Βουδαπέστης επίσης αδιάφορο . Του Βελιγραδίου καμμια προσοχη. Το Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη ηταν μεγαλο ,με μαγαζια αλλα δεν μου άρεσε ο ρυθμός του. Το αλλο της Κωνσταντινούπολης ,σαμπιχα γκοκτσεν, οχι τοσο μεγάλο όσο το Ατατούρκ αλλα εχει και μαγαζιά και κάποια σχεδίαση. Της Σμύρνης ,μικρο. Της Σόφιας ,μικρο ,κρυο. Του Βουκουρεστίου επισης αδιαφορο. Της ντοχα ,μεγάλο ,πομπωδες, χαοτικο, το αιρ κοντισιον σα ψυγείο. Το Ντουμπάι λευκο, καινούριο, Ανατολίτικο. Του μπαχρειν αδιάφορο. Της Ρώμης μεγάλο ,με αλλαγες πτήσεων ,καθυστέρηση, χαμος. Εχει ενα μέρος που έχει ξαπλώστρες αλλα πρέπει να ξέρεις. Το λινατε του Μιλάνου παλιο. Το μαλπενσα καινουργιο, εχει ροζ και γρι, δεν μου άρεσε. Της ναπολης μικρο και της κατανια μικρο. Της μαλτα αδιάφορο. Της τυνιδας ανατολιτικο. Του σαρμ ελ σειχ ψυχρο ,μεταλλικο. Του Καΐρου ειχε καινούριο και παλιο. Του Πεκίνου εχω πάει στο παλιο. Στη Σανγκάη πηγα στο καινούριο , με εντυπωσίασε το τραίνο. Το τσανγκι στη Σιγκαπούρη ,μεγαλο, περπάτημα, με πολυ μικρό χώρο για καπνιστές.Στο Μπαλί πολυ γραφειοκρατικό.Στην κουαλα λουμπουρ μεγαλο αλλα χωρις ταυτότητα. Στην Μπανγκόγκ πηγα στο παλιο. Στην σρι Λάνκα μικρό ,αδιάφορο σα σε νησι. Στο μπορισπολ, Κίεβο καινούριο ,μεταλλικο. Στις Μαλδίβες μικρό,αδιάφορο. Στην Βιέννη θυμάμαι λιγα πράγματα , φωτογραφίες απο χιονοδρομικά. Στην Κύπρο πολυ μικρό ,ζεστη ,χαλια, Λάρνακα. Στην μινορκα μικρό.

scarlett είπε...

Τωρα εχω πια μια πληρη εικονα ολων των αεροδρομιων του κοσμου :)

Ευχομαι πολλα ακομη ταξιδια σε ενδιαφεροντα μερη !

Ο κόσμος δεν τελειώνει ποτέ....