Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

καλοκαιρινές γιορτές

Της αγια Μαρίνας σήμερα.Αν και ο καιρός μοιάζει σκέτο φθινόπωρο είναι μια από τις πιο καλοκαιρινές γιορτές. Λίγες μέρες μετά ,ακολουθεί του Προφήτη Ηλία. Και οι γιορτές και τα πανηγύρια του κυρίως καλοκαιριού συνεχίζονται μέχρι τον Δεκαενταύγουστο.
Κι αν δεν έχεις βρεθεί σε ελληνικό ξωκλήσι αυτές τις μέρες - ασχέτως της θρησκευτικότητάς σου -  δύσκολα αντιλαμβάνεσαι αυτό το κάτι αδιόρατο , το εντελώς μεταφυσικό, το αδύνατο να μεταφραστεί με λέξεις συναίσθημα μιας εσώτερης αρμονίας, όταν βρεθείς σε κάποιο από αυτά.
Μοιάζει με ειδωλολατρεία όπως λέει και ο Ελύτης η ύπαρξη αυτών των λεικών ξωκλησιών στα πιο απίθανα σημεία του τόπου μας.
Και δε χρειάζεται να είσαι Χριστιανός για να νιώσεις την αρμονική τους παρουσία ,ακριβώς εκεί όπου η ομορφιά του τοπίου σου κόβει την ανάσα κι όπου ο άνθρωπος απέχει.

Πάνε πολλά χρόνια που ανέβηκα στον προφήτη Ηλία της Σαντορίνης το βράδυ του εσπερινού. Η θέα των ακτών από τέτοιο ύψος απερίγραπτη,. Ο ναός της μονής μικρός και σκοτεινός φωτιζόταν μόνο από τα καντήλια και τα κεριά.
Ο κόσμος λιγοστός.
Κάποια στιγμή της λειτουργίας μέσα σε απόλυτα κατανυκτική ατμόσφαιρα, άρχισαν να περιστρέφουν με ραβδιά τους πολυελαίους ,με τις φλόγες των κεριών να τρεμοσβήνουνε .
Οι ήχοι από τις ψαλμωδίες, η μυρωδιά από τα θυμιατά, το χλωμό αντιφέγγισμα των κεριών την ώρα που ο ήλιος άρχισε να δύει.
Μυσταγωγία.

Νομίζω πως ο Θεός- ο όποιος Θεός- δεν κατοίκησε ποτέ τις πόλεις μας. Βρίσκει καταφύγιο σε τέτοιες αετοφωλιές, μακριά από την ασχήμια  να ορίζει -ακόμη-  την δική του αλήθεια.



6 σχόλια:

thinks είπε...

Πάρα πολύ όμορφο. Μου μιλάει στην καρδιά...

scarlett είπε...

Χαίρομαι, Δημήτρη

Σ'ευχαριστώ!

Jolly Roger είπε...

Απο γιορτες δεν ξερω. Αλλά παντοτε μου αρεσαν τα ερημικα εκκλησακια πανω σε κορφες με άπλα και θεα.

Ειναι (τα ξωκλησια πανω σε κορφες) προεκταση της ψυχης μας. Ο συνδετικος κρικος αναμεσα στην καθαρη φυση γυρω μας και την πνευματικότητα - οχι απαραιτητα της θρησκειας.

ΥΓ για το τραγουδι δεν χρειαζεται να πω τιποτα

fish eye είπε...

ειναι σαν φτιαγμενα απο την ιδια τη φυση αυτα τα μικρα εκκλησακια.. ή σαν προεκταση αυτης..

:)

scarlett είπε...

Όπως τα λες πειρατη.
Έχει κάτι το μεταφυσικό αυτή η ένωση της Θείου με την ανυπέρβλητη ομορφιά της φύσης

Το τραγούδι από τα πιο όμορφα , τα πιο ερωτικά που γράφτηκαν

scarlett είπε...

Γεια σου Στέλλα :)

Έτσι είναι. Υπέροχα δεμένα με τις πιο όμορφα απομονωμενες γωνιές του τόπου μας.
Σαν ο Θεός να θέλει να κρυφτεί ή σαν να πρέπει να ψάξεις για να τον βρεις