Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

τίποτ'άλλο

Όταν έρχεται κάποιος σήμερα στην Ελλάδα απ'έξω, κάποιος που την έχει ζήσει και την ξέρει , αυτό που νιώθει είναι ότι βρίσκεται σε μια χώρα που παραπαίει , που ψάχνει για μια χαμένη ταυτότητα σε αλλοτινές δεκαετίες, στο '50 και το '60 ή και πιο παλιά και που δεν ξέρει προς ποια κατεύθυνση είναι το μέλλον της .
Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και ο τύπος γεμίζουν από βιβλία που θέλουν να μας μάθουν την ιστορία του ναζισμού και του εμφυλίου, σαν αυτό να ήταν το κενό στη μόρφωση μας που μας οδήγησε στο σήμερα. Ή σαν αυτή η γνώση να μας οδηγήσει στην μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να πετύχουμε σαν κοινωνία και κράτος.  Παλιές μορφές της ελληνικής πολιτικής σκηνής απέκτησαν μια ετεροχρονισμένη σπουδαιότητα ανεξήγητη και μέσα σε όλα αυτά έχεις μια εντελώς γελοία και παράλογη εμμονή σε τελείως ξεπερασμένες δήθεν λαιφσταϊλίστικες εκπομπές, τα ιδιωτικά κανάλια έχουν μετατραπεί στο σύγχρονο δημόσιο της Ελλάδας όπου η οικογενειοκρατία καλά κρατεί. Αλήθεια ο κ. Κωστόπουλος μετά τη γυναίκα του θα διορίσει και τις κόρες του στο Μέγκα ;

Η ποιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα εξαντλείται στην ανατύπωση των αναγνωστικών του 1930....αλλά δεν είναι αρκετή και δεν μας οδηγεί προς τα μπρος , ενόσω τα παράσιτα συνεχίζουν να πουλάνε αέρα κοπανιστό και να αναπαράγουν το ψέμα που τους οδήγησε κι εκείνους κι εμάς στο σημερινό αδιέξοδο.

Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι μόνο μία Ελλάδα χωρίς ταυτότητα. Είναι και μία Ελλάδα με ψεύτικη ταυτότητα. Όλα τα τελευταία χρόνια ζούσε με πλαστά χαρτιά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
.....

Προχωράει το φθινόπωρο και φέτος. Ήρεμα κι ευγενικά. Μερικοί μου λένε "κοίτα τον ήλιο...έχουν οι άλλοι αυτόν τον ήλιο ?"
"μα δεν έχουμε τίποτ'άλλο", ψιθυρίζω.τίποτ'άλλο

4 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Αρχιζω αναποδα.
Ουτε τον ηλιο εχουμε. Γιατι τον ηλιο τον εχουμε μετατρεψει σε λιοπυρι. Η κυριαρχια του τσιμεντου, του αυθαιρετου πανωσηκωματος, του σκουπιδιου μας εχει αναγκασει να βλεπουμε τον ηλιο πισω απο χοντρα φιμε τζαμια και εξοπλισμενοι με κλιματιστικα.

Μη μου πεις για το κλιμα. Μεχρι το '80 στην Ελλαδα δεν υπηρχαν κλιματιστικα, ουτε φιμε τζαμια. Ο ιδιος ηλιος υπηρχε και τοτε. Αλλά ηταν φιλικος, επειδη το περιβαλλον μας ηταν πιο ανθρωπινο.

Στο υπολοιπο ποστ θιγεις το θεμα της (εθνικης κοινωνικης) ταυτοτητας. Ειναι το πιο σημαντικο πιστευω. Μονο αν ξερουμε ποιοι ειμαστε και τι θελουμε, θα μπορεσουμε να αναλυσουμε τα προβληματα που μας βασανιζουν.

Και μονο τοτε - ισως - καταφερουμε να δωσουμε και καποιες λυσεις.

Αλλα για να καταλαβουμε ποιοι ειμαστε, πρεπει να κουβεντιασουμε. Να τα βρουμε μεταξυ μας.
Και δυστυχως, κανενας στην Ελλαδα δεν θελει να κουβεντιασει.

Ολοι επιβαλλουν το συμφερον τους σε βαρος των αλλων - εκει που τους παιρνει.

Ελλλαδα. Η χωρα του "κοψε τον λαιμο σου". :-(

scarlett είπε...

Καλημέρα πειρατή!

Αυτήν την ώρα το σπίτι μου λούζεται από τις καλοδεχούμενες αχτίνες του ήλιου.
Μην επιμένεις στην διαφωνία για την διαφωνία ή από την επιθυμία να βλέπεις τα πάντα στην Ελλάδα αρνητικά. Στο ότι τα περισσότερα αυτή τη στιγμή είναι αρνητικά δεν διαφώνησα ποτέ.Αλλά δε φταίει ο ήλιος γι'αυτά.

Το πόσο ευεργετικός είναι δεν χρειάζεται να σου το πω εγώ το λένε επιστήμονες. Και δεν έχει σχέση με την τσιμεντένια μας Αθήνα. Άλλωστε όταν κάποιος ενοχλείται με οποιαδήποτε θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24- 25 βαθμούς, ενοχλείται από αυτήν τόσο στην πόλη όσο και στην εξοχή. Ακόμη και στην γερμανική εξοχή.

Δεν είναι κακό μερικές φορές να συμφωνούμε σε κάτι και να μην ψάχνουμε έναν λόγο για να διαφωνήσουμε.

thinks είπε...

Εγώ συμφωνώ και με τους δύο ισάξια. Και με το κείμενο.

scarlett είπε...

Καλημέρα Δημήτρη!

Να είσαι καλά, καλό Σ/Κ !