Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

αυτοκριτική

Μια μέρα μου είπε ο Χ στην Ελλάδα είστε όλοι παράνομοι. Δεν το δέχτηκα φυσικά. Σκεφτόμουν πως τόσο εγώ όσο και οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω ζούμε τίμια. Δεν παραβαίνουμε τους νόμους, είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας, δεν μπορούσα να φέρω στο μυαλό μου τίποτα που να δικαιολογούσε την παραπάνω κατηγορία. Ήταν άδικη.
Δεν στάθηκα στην άλλη του παρατήρηση πως το κράτος το ίδιο σε ωθεί σε κάποια μορφή παρανομίας,στην οποία μπορεί να καταφύγει και ο πιο έντιμος εξ ημών απλά και μόνο για να επιβιώσει ή μην έχοντας άλλη επιλογή.
Εκ των υστέρων καταλαβαίνω την λανθασμένη οπτική μου. Παράνομος δεν είναι μόνο ο φονιάς και ο ληστής. Παράνομος είναι ο κάθε ένας που παρκάρει επί της Κηφισίας για να αγοράσει τσιγάρα. Παράνομος είναι κι εκείνος που έδωσε φακελάκι στο γιατρό για να χειρουργηθεί. Παράνομοι είμαστε όλοι μας που τα σπίτια μας δηλώνονται με λιγότερα τετραγωνικά στη ΔΕΗ, από αυτά που είναι στην πραγματικότητα.Παράνομη είναι και η Χ -ένα από τα πιο έντιμα πρόσωπα που γνωρίζω- γιατί στο σπίτι που έχτισε δήλωσε το ημιυπόγειο καθιστικό σαν αποθήκη. Παράνομη είναι και η Α που πρόσθεσε ένα μικρό υπόστεγο γιατί το σπίτι κινδυνεύει από υγρασία κι ενώ πήγε νομίμως να βγάλει την άδεια,  της είπανε πως δεν την δικαιούνταν.
Παράνομοι είναι όσοι επανασυνδέουν το ρεύμα μόνοι τους, όταν τους το έχει κόψει η ΔΕΗ.
Παράνομοι στην Ελλάδα γινόμαστε όλοι γιατί συχνά δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Και τελικά αυτή η παράκαμψη του νόμου, η κάποτε αναγκαία- πώς να αποφύγεις το φακελάκι αν δεν θέλεις να πεθάνεις εσύ ή ο δικός σου άνθρωπος;- οδηγεί σε μια εντελώς προσωποποιημένη εκτίμηση της πραγματικότητας όσον αφορά το νόμιμο και το μη.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει ένα καθολικό νόμιμο.
Ο τέως υπουργός συγκοινωνιών κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες και σίγουρα πιστεύει πως δεν είναι δα και καμιά σπουδαία παρανομία . Οι πολιτικοί κρύβουν εισοδήματα από την Εφορία και είναι κι αυτό δικαιολογημένο στο μυαλό τους.
Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου μπρος πίσω δεξιά αριστερά, ο καθένας φέρνει τους νόμους στα μέτρα του, ανάλογα με την συνείδησή του ή τις ανάγκες του.
Ζούγκλα ;
Δεν πιστεύω στις τέλειες κοινωνίες, ούτε στα απόλυτα λειτουργικά κράτη. Δεν υπάρχουν .
Αλλά στην Ελλάδα θα αμφισβητούσα το ίδιο το γεγονός ότι είμαστε  κράτος.
Αν κράτος είναι "η ανώτατη πολιτική εξουσία, η οποία οργανωμένη σε νομικό πρόσωπο, ασκείται σ'ένα σύνολο ανθρώπων εγκατεστημένων μόνιμα σε μια συγκεκριμένη χώρα" τότε δεν ξέρω σε ποιο σημείο του παραπάνω ορισμού θα μπορούσαμε να πούμε ότι τον πληρούμε.
Είμαστε μια άναρχη κοινωνία που προσπαθεί να επιβιώσει ή  να πιάσει την καλή, εκμεταλλευόμενη το κενό, την ασάφεια του νόμου  ή την έλλειψη ελέγχου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο.
....
Ίσως να είμαστε από τους πιο φιλοτομαριστές λαούς, ελλείψει ενός μπούσουλα που θα κατεύθυνε τη ζωή μας προς ένα γενικό καλό.
Το ξέρουμε αυτό το γενικό καλό ; Το οραματιστήκαμε ποτέ ;
Φοβάμαι πως όχι. Κι έτσι ο καθένας ακολουθεί το δικό του μοναχικό μονοπάτι που τελευταία όλο και συχνότερα αποκαλύπτεται αδιέξοδο.



8 σχόλια:

thinks είπε...

Πες τα χρυσόστομη! Ποιός θα συμφωνήσει; Μόνο κανένας Έλληνας του εξωτερικού...

Καλή σου μέρα Scarlett :-)

scarlett είπε...

Γεια σου Δημήτρη!

Η αλήθεια είναι πως για να κρίνεις μια κατάσταση βοηθάει το να μπορείς να την δεις από απόσταση και να έχεις και κάποιο κριτήριο σύγκρισης.
Αλλιώς νομίζεις πως όλος ο κόσμος γυρίζει με τον δικό σου ρυθμό και πως αυτό είναι και το μόνο φυσιολογικό

Τζων Μπόης είπε...

Θα διαφωνήσω εν μέρει.
Κάθε φορά που θα αποκαλυφθεί η κάθε λαμογιά του κάθε πολιτικού, εξισώνονται όλα με μια λογική τόσο ισοπεδωτική που στο τέλος μπορεί να ερμηνευτεί και ως ρατσιστική.
Αισθάνομαι ότι περιμένουμε σε μια γωνία για να σκάσει κάποιο σκάνδαλο και να αρχίσουμε να κατακεραυνώνουμε έναν ολόκληρο λαό, λες κι εδώ ζει μια ομάδα ημιάγριων ανθρώπων που ουδεμία σχέση έχει με τον υπόλοιπο κόσμο.
Φυσικά είναι παρανομία το παρκάρισμα στην Κηφισίας για τσιγάρα, παρανομία είναι και οι πλαστές πινακίδες σε όχημα. Μιλάμε όμως για το ίδιο πράγμα; Τα γεγονότα αυτά έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην κοινωνία και στην λειτουργία της;
Το γεγονός ότι το παρκάρισμα στην Κηφισίας μας φαίνεται αβάσταχτα παράνομο είναι γιατί αβάσταχτα παράνομα είναι κάποια άλλα περιστατικά, όπως αυτά που διαβάζουμε αυτές τις ημέρες (κι όχι μόνο αυτές).
Και μη μου πεις κανείς ότι ουδέποτε ως πεζός στο εξωτερικό (ξένος ή Έλληνας) πέρασε με κόκκινο από κάποιο δρόμο με φανάρι, γιατί δεν θα τον πιστέψω.
Παρανομία είναι κι αυτό, θα αποτελούσε όμως αντικείμενο κριτικής για έναν λαό, εάν δεν υπήρχαν φαινόμενα ανάλογα με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα; (που εδώ που τα λέμε συμβαίνουν κι αλλού, ας μην απαριθμήσω τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται συνέχεια στην Ευρώπη και στην Αμερική), απλά η ροή της καθημερινότητας μοιάζει βατή εκεί και τα μεγάλα σκάνδαλα φαντάζουν απομονωμένα από τη λειτουργία της κοινωνίας.
Σωστά τα λες ότι η παραβατικότητα είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μιας αποτελεσματικής Πολιτείας, δεν είναι μόνο αυτό βεβαίως.
Στις λεγόμενες προηγμένες χώρες που αποκαλύπτεται πλήθος σκανδάλων, σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχει κράτος και μάλιστα πιο αποτελεσματικό από το ελληνικό;
Η παραβατικότητα είναι στη φύση του ανθρώπου, αλλά κανένας νόμος και καμιά απαγορευτική διάταξη θα σε αποτρέψει από το να παρανομήσεις, είναι αποτέλεσμα ζύμωσης και εκπαίδευσης χρόνων όλο αυτό.
To κακό ή το καλό είναι ότι η Ελλάδα έχει μπει στο μικροσκόπιο, οι μικροπαρανομίες που έχω δει στο εξωτερικό είναι πολλές, ποιος θα κάτσει όμως να τις κάνει ζήτημα;
Βέβαια εσύ εδώ μιλάς για κράτος κι όχι για ράτσα, σωστά, κράτος δεν έχουμε κι ούτε θα έχουμε μάλλον, αυτά προς απάντηση όσων αφελών πιστεύουν ότι τα Μνημόνια θα μας βάλουν σε τάξη...ίσα ίσα, ενισχύουν την έμφυτη τάση του ανθρώπου να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες ακόμα και μέσω παραβατικότητας.
Είναι όμως μόνο αυτό το ανύπαρκτο κράτος που θα σε «αναγκάσει» να παρανομήσεις, επανασυνδέοντας το ρεύμα που σου κόψανε, επειδή αποδεδειγμένα δεν είχες χρήματα να πληρώσεις τη ΔΕΗ;

Καλησπέρα δεν είπα (φούντωσα ο άνθρωπος με το VW Tuareg!):)

scarlett είπε...

Γεια σου Τζων Μποη

πάντως το ποστ δεν γραφτηκε με αφορμη το συγκεκριμενο περιστατικο με τον τεως υπουργο, που αναφερω μεν, αλλα οπως ειπα δεν ηταν αυτο η αφορμη.
Το ποστ και οι σκεψεις που αναπτυσσω σε αυτο, θα γραφονταν ακομη κι αν κανενα πολιτικο σκανδαλο δεν εβρισκε αυτες τις μερες το δρομο του προς τη δημοσιοτητα, ακριβως γιατι ειναι καθημερινες παρατηρησεις και προβληματισμοι μου .
Επισης δεν θεωρω στην Ελλαδα οτι κατι ειναι αβασταχτα παρανομο, γιατι απλουστατα οι περισσοτεροι εχουν μια σύγχυση του τι ειναι νομιμο.
Απλο παραδειγμα καθημερινο που βιωνω ; Στο γραφειο που δουλευω οι μισοι και παραπανω καπνιζουνε . Δεν νομιζω οτι κανενας απο αυτους θεωρει οτι κανει κατι παρανομο.

Συγχωρα με Τζων Μποη, αλλα στην Ελλαδα δεν ξερουμε τι θα πει νομος και τι θα πει η καθολικη ισχυς του.Επικρατει -οπου μας παιρνει- μια αντιληψη του"δε βαριεσαι" "και τι έγινε"και "μπορει να τη γλιτωσω"

Μου αναφερεις το τι συμβαινει σε αλλες χωρες και δεν διαφωνω καθολου οτι κι εκει υπαρχουν και λαμογια και παρανομοι. Η διαφορα ειναι εκει το ξερουν. Ξερουν τι θα πει νομος και οταν συλλαμβανονται συνηθως δεν προσπαθουν να βγουν κι απο πανω.
Θυμασαι την περιπτωση του Guttenberg που εξαφανιστηκε απο την πολιτικη σκηνη της Γερμανιας μονο και μονο επειση δεν ανεφερε τις πηγες του στην διδακτορικη του εργασια;
Στην Ελλαδα να μην σου πω οτι θα γινοταν και πρωθυπουργος!!!

Οσο για το φαναρι στο δρομο, φυσικα και καποιος θα βρεθει να περασει και με κοκκινο. Μονο που οταν πηγα καποια φορα να το κανω εγω και διπλα μου ηταν Γερμανιδα με το κοριτσακι της, μου ειπε αυστηροτατα "Ειναι κοκκινο" Και δεν περασα απεναντι κι ας ηταν ο δρομος αδειος. Οχι γιατι την φοβηθηκα, αλλα γιατι το παιδι πρεπει να μαθαινει το σωστο.

Αυτην την συγχυση μεταφερουμε στα παιδια καθημερινα Τζων Μποη και αναπαραγουμε διαρκως το κακο

Τζων Μπόης είπε...

Η Γερμανίδα έχει την αίσθηση του χρέους και της προσήλωσης σε κάτι που δεν είναι απαραίτητα αποτυπωμένο εγγράφως σε κάποιο νόμο, αυτό την έκανε να σου μιλήσει αυστηρά, δεν συμβαίνει αυτό με κάθε λαό, μην πας και πολύ μακριά από την Γερμανία, μέχρι τη Γαλλία πήγαινε και θα διαπιστώσεις άλλα πράγματα.
Κι όσο για την εξαφάνιση κάποιων από το πολιτικό ή οικονομικό γίγνεσθαι μιας προηγμένης χώρας λόγω σκανδάλου, δεν θα διαφωνίσω απόλυτα, αλλά ούτε και θα συμφωνήσω απόλυτα, αφού αναφέρεις τη Γερμανία, ρίξε μια ματιά εκεί, πάντως εμένα προς τα εκεί πήγε το μυαλό μου.
Κατά τα άλλα συμφωνούμε κι όσο για το τσιγάρο (κι αφού σήμερα κάνουμε το γύρο της Ευρώπης) έχω το παράδειγμα της Ισπανίας, κάνε μια βόλτα και προς εκεί και ίσως να μην βγεις σαν καπνιστή ρέγγα όπως στην Ελλάδα, αλλά μια κάπνα θα την νιώσεις.
Δεν δικαιολογώ πάντως τους Έλληνες με αυτά μου τα λόγια, μην τρελαθούμε.

scarlett είπε...

Ακριβώς...να μην τρελαθούμε Τζων Μποη.:)
Δεν υποστήριξα ότι αλλου τα πραγματα ειναι ιδανικα. Το αναφερω και στο ποστ.

Τζων Μπόης είπε...

Ομολογώ ότι μπήκα ως ταύρος στο υαλοπωλείο...ναι, το έχω ώρες ώρες

Ελπίζω να δείξεις επιείκια με το παρακάτω (επίκαιρο) άσμα

http://www.youtube.com/watch?v=vzbioUlB7iM

scarlett είπε...

Κι εγω το εχω ωρες ωρες :)
....
Αθάνατος Μαρκος!

(μα πού το βρήκες το άσμα;)