Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

χαμένες γωνίες

Κάπου είχα διαβάσει ότι μεγαλώνοντας χάνουμε τις γωνίες μας. Με κάποιον τρόπο στρογγυλεύουμε, μαλακώνουμε, παύουμε να είμαστε αιχμηροί.
Τις βρίσκεις αυτές τις αλήθειες στη λογοτεχνία αλλά -  όπως καθετί -τις παρατηρείς και τις αναστοχάζεσαι  μόνο όταν σε αφορούν.
.....
Τις συγκρούσεις βέβαια με την αιχμηρότητα των άλλων δεν τις αποφεύγεις. Είτε είσαι γεμάτος γωνίες, είτε λείος σαν βότσαλο.



4 σχόλια:

Τζων Μπόης είπε...

Καλημέρα Scarlett,

Συνήθως όσο μεγαλώνουμε αμβλύνονται οι γωνίες μας, αλλά δεν είναι η ηλικία που το κάνει, δεν είναι ότι απλά μεγαλώνουμε και γίνεται.
Μακάρι να ήταν τόσο απλό.
Έχει να κάνει με το βαθμό επεξεργασίας των εμπειριών μας. Συχνότατα βέβαια παρατηρείται και το αντίθετο φαινόμενο.
Δεν έχεις δει ανθρώπους που όσο μεγαλώνουν τόσο πιο αιχμηροί γίνονται;

Γιατί άραγε, σε αυτούς τα χρόνια που περνούν δεν επενεργούν θετικά πάνω τους;

Και κάτι τελευταίο. Το να είσαι αιχμηρός δεν είναι κατά ανάγκη κακό, πολλές φορές είναι και απαραίτητο, το να είσαι αγενής, άδικος και να μην παραδέχεσαι τα λάθη σου είναι προβληματικό. Και τονίζω το ρήμα «παραδέχεσαι» κι όχι μαθαίνεις», γατί από τα λάθη του δύσκολα κανείς μαθαίνει για να μην τα επαναλάβει, απλά μπορεί με την πάροδο των χρόνων να τα διαχειρίζεται καλύτερα, αλλά αυτό προφανώς είναι αντικείμενο άλλης ανάρτησης.

scarlett είπε...

Καλημερα Τζων Μποη

την αλλαγη αυτη που αναφερω δεν την κρινω ως θετικη ή αρνητικη, παρα μονο ως αλλαγη.
Το να σκληραινει καποιος με τα χρονια , δεν το εχω παρατηρησει προσωπικα σε ανθρωπους που γνωριζω, αλλα πιστευω πως οι ανθρωποι επηρεαζομαστε πολυ απο τα βιωματα μας.Οταν ζουμε καλα συνηθως δεν εχουμε λογο να ειμαστε αιχμηροι και το αντιθετο.
Ακομη αρκετοι ηλικιωμενοι αλλαζουν μετα απο αρρωστιες οσον αφορα τη συμπεριφορα.


Αυτο που πιο πολυ νιωθω προσωπικα σαν βιωμα, ειναι ενα μαλακωμα με τα χρονια, την υπομονη που αλλοτε μπορει να μην ειχα, την υποχωρηση εκει που δεν θα την εκανα.
Και θυμαμαι πως αυτα τα χαρακτηριστικα τα συναντησα πολλες φορες σε ηλικιωμενους ανθρωπους....ξερεις αυτο το συγκαταβατικο βλέμμα που κανενας νεος δεν θα επιδεικνυε.

Καλο Σ/Κ Τζων Μποη

fish eye είπε...

καλημερα σκαρλετ

σε αλλα θεματα γινομαστε πιο συγκαταβατικοι και πιο υπομονετικοι και σε αλλα λεμε -φτανει εως εδω, δεν εχω αλλες αντοχες- σε αλλα μαλακωνουμε και σε αλλα σκληραινουμε, θα ελεγα περισσοτερο σκληραινουμε, ολα βεβαια παντα εξαρτωνται απο την προσωπικοτητα μας και απο τα γεγονοτα των χρονων που εχουμε διανυσει

καλο σ/κ να εχεις

scarlett είπε...

Καλημερα Στελλα

ισως να σκηραινουμε λιγο παραπανω τωρα με την κριση, που δεν ειναι για κανεναν ευκολη...αλλα ασχετα απο αυτην αν φερεις στο νου σου ηλικωμενα προσωπα της ελληνικης επαρχιας, δεν εχουν κατι το πολυ συγκαταβατικο, ηρεμο, νηφαλιο ?

Ενα πολυ ομορφο Σ/Κ σου ευχομαι
(εδω ο καιρος ειναι χαρμα!)