Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

διαβάζοντας και γράφοντας ένα Σάββατο Νοεμβρίου

Πριν το χτύπημα στα γραφεία της A.V. , διαβάζω  το edito του Γεωργελέ και κουνώ συγκατανεύοντας το κεφάλι:
[....Πώς έφτασε αυτή η κοινωνία να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα, να φτιάχνει μια δική της, βολική, εύκολη αλλά ανύπαρκτη; Το καλλιεργεί πάνω από 20 χρόνια....
 Η αξία της εργασίας, της παραγωγής, του ταλέντου έγιναν ανύπαρκτες έννοιες, άχρηστες, υποτιμητικές, αρκούσε η αναγνωρισιμότητα....
... Η κυρίαρχη ιδεολογία, από τα άκρα δεξιά ως τα άκρα αριστερά, ένα μόνο πράγμα λέει: Να αντισταθούμε, να διατηρήσουμε όσα μπορούμε περισσότερα από την παλιά Ελλάδα που χρεοκόπησε. Πέντε χρόνια παράγουμε Αντίσταση αντί για νέες δουλειές. Πέντε χρόνια όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι λένε ένα πράγμα: «Να μην περάσει»....]
A.V.
Λίγο αργότερα ακούω στις Ειδήσεις για την επίθεση και τις ζημιές που προκάλεσε στα γραφεία,  η πώς την λένε ? "Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης" (!!!) (δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν μέλη της ομάδας είναι κάτοχοι των καινούργιων i-phone) , γιατί λέει η Athens υποστήριξε να μένουνε ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές και με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει  " στην καθεστωτική προπαγάνδα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την επιβολή νυχτερινής εργασίας στα εμπορικά καταστήματα" .

 Μου κάνει τόσο παιδαριώδες , τόσο αφελές , τόσο εκτός τόπου και χρόνου όλο το παραπάνω.

Η Ελλάδα βουλιάζει εδώ και 5 χρόνια, ξεπουλιέται μέρα με την ημέρα, οι άνθρωποι που την οδήγησαν στον γκρεμό συνεχίζουν να κυβερνούνε χαρίζοντας το Ελληνικό,ξεπουλώντας τον ΟΠΑΠ, μεθαύριο τον Αιγιαλό....
και οι μόνες αντιστάσεις που λαμβάνουν χώρα είναι αυτές που υπηρετούν τα μικροσυμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων , πολλές φορές ούτε κι αυτά, γιατί πες μου τι θα σε βλάψει να δουλέψεις και την Κυριακή αν το θέλεις ; Ποιος σου είπε ότι ο μαγαζάτορας πρέπει να έχει ωράριο δημοσίου υπαλλήλου ;Που αν είχες λίγο μυαλό θα καταλάβαινες πώς το μόνο ωράριο που ΔΕΝ τον συμφέρει είναι αυτό των υπολοίπων υπαλλήλων.
Χώρια που η Κυριακή είναι κανονική εργάσιμη μέρα για χιλιάδες άλλους εργαζόμενους.
Και το σπουδαιότερο, τι κερδίζεις με το να καταστρέψεις τα γραφεία μιας εφημερίδας ;Αλλού είναι ο πόλεμος ....κι αυτοί που σου φταίνε.

Πριν δυο χρόνια είχαμε τα φαρμακεία. Κινητοποιήσεις επί κινητοποιήσεων . Και τι έγινε τελικά ; Σήμερα βλέπεις να ανοίγουνε ακόμη και πολλά συνοικιακά τα Σάββατα, γιατί απλούστατα δουλεύουν. Ουρά σήμερα το πρωί στο μικρό της γειτονιάς μου,  όπου πήγα για ένα depon και βρέθηκα να περιμένω 15 λεπτά.


Κι έτσι με ένα  κρυωματάκι που εύχομαι να μη με βασανίσει όσο τα περσινά, λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, από τα μαλ...να τα τζάκια, πίνω το τσαγάκι μου, ακούω τις βροντές και ψιλοχαζεύω παλιές ξένες αγαπημένες ταινίες στην δορυφορική.

Όλα αυτά , ΑΦΟΥ δούλεψα από το σπίτι, Σάββατο, όπως θα δουλέψω κι αύριο Κυριακή, όπως έχω συνηθίσει να δουλεύω όλα τα σχεδόν 25 χρόνια,συχνά τρώγοντας σφαλιάρες αντί για αμοιβή.

Αλλά η δική μου ζωή -καριέρα κοντεύει να γίνει παρελθόν .....Κάθε φορά που μιλάμε με τον Χ για τον ταλαντούχο Ε ή τον ευφυή  Φ, για την πανέξυπνη Σ καταλήγουμε στην απογοητευτική διαπίστωση "ναι, αλλά στην Ελλάδα, τι μπορείς να κάνεις στην Ελλάδα ...?" 

Η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Ή θα μείνεις και θα γίνεις κομμάτι όλης αυτής της μετριότητας, της απαξίωσης, της παραίτησης ... ή θα μείνεις και θα φας πολλές πολλές σφαλιάρες και ίσως ...ίσως κάπως κάτι να καταφέρεις (γίνονται και θαύματα) ....ή αν δεν θέλεις να περιμένεις το θαύμα , φεύγεις και αναζητάς κάπου μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Κάπου που να επιτρέπονται τα όνειρα.

Για το τέλος ένα τραγούδι που μου αρέσει πολύ τελευταία, από ένα κορίτσι που τουλάχιστον αυτό κάνει το κέφι του.






4 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Περαστικα για το κρυωματακι.

Για τους αναρχικους που καινε, τα γραφει πολυ ωραια ο πιτσιρικος.

Οπως σωστα λεει, σημερα αυτοαποκαλουνται αναρχικοι οποιοι καινε το μαγαζι του γειτονα για να δουλεψει το δικο τους.

Συμπτωσουλα: και η ορθοδοξη εκκλησια ειναι εναντιον του ανοιγματος της Κυριακης γιατι φοβαται μηπως μεινουν αδεια τα δικα της μαγαζια.

Κανενας δεν ενδιαφερεται για λογικα επιχειρηματα, για το δικαιο και το δημιουργικο. Ολοι εχουν αποδοθει σε εναν αγωνα επιβιωσης. Το ποιός θα στριψει το λαρυγγι του διπλανου του, πριν του το στριψει αυτος.

Για τον σημερινο ελληνα δεν υπαρχει καμμια άλλη ασχολια απο το να ριχνει μπετά και να πουλαει σουβλακια [*]. Ε, οταν οι συνθηκες (λεγε με Μερκελ) δεν σου επιτρεπουν πια ουτε να ριξεις μπετα ουτε να πουλησεις σουβλακια, θα σκοτωσεις τον γειτονα σου στην τελευταια σου προπαθεια να μεινεις εσυ ζωντανος.

[*] Υπαρχουν και οι ασχολιες "διοριζομαι στο δημοσιο", υπαλληλος σε τραπεζα, μεσιτης συμβολαιων κινητης τηλεφωνιας, ρουμς του λετ, καραβανάς, μπατσος και σεκιουριτας. Ολες τους ειναι πολυ δημιουργικες και παραγωγικες ασχολιες. Γι' αυτο και μας τις εχει κοψει η Μερκελ, μηπως και τυχον ξεπερασουμε τους γερμανους σε παραγωγικοτητα με τετοια επαγγελματα.

scarlett είπε...

Θα διαφωνήσω σε ένα μόνο σημείο σε όσα γράφεις πειράτη. Ο Έλληνας δεν έγινε "εαυτούλης" με την κρίση, ήταν και πριν από αυτήν.
Γι'αυτο και έχτιζε όπου ήθελε, κοίταγε πώς θα βολέψει τον ίδιο ή το παιδί του στο δημόσιο ή σε καμιά τράπεζα, πάρκαρε όπου γούσταρε, σου έκλεβε τη σειρά κλπ.
Η μόνη διαφορά ήταν ότι πριν νοιαζόταν για το πώς θα αποκτήσει έστω και παράνομα τα επιπλέον, ενώ σήμερα (μερικοί όχι όλοι) παλεύουν με τούς ίδιους τρόπους για τα βασικά.

Καλή σου μέρα και ευχαριστώ για τα Περαστικά!

Τζων Μπόης είπε...

Περαστικά κι από εδώ!
Όποιοι πιστεύουν ότι τα Μηνμόνια θα μας αλλάξουν προς το καλύτερο και θα μας κάνουν να επανέλθουμε στο αυτονόητο και στο λογικό (τι σχετικές έννοιες όλες αυτές βέβαια) πλανώνται πλάνην οικτρά!
Η Κρίση και τα Μηνμόνια οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Βέβαια, αφού το Σύστημα κατάφερε να διατηρήσει τα κεκτημένα του μετά από όλη αυτή την λαίλαπα, είναι απορίας άξιον και αντικείμενο κοινωνιολογικής ανάλυσης!
Δεν τρέμω τις Μηνομονιακές ημέρες πλέον, τρέμω τις επερχόμενες αντιμνημονιακές!
Τρέχω να ψεκαστώ τώρα! :))

scarlett είπε...

Εγω πάντως τις τρέμω όλες και τις μνημομιακες και τις αντι-...μ'αυτους που μας κυβερνάνε και μ'αυτους που συμβαίνει να ειναι συμπολιτες μου.

Ευχαριστώ για τις ευχές!