Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

η τελευταία σελίδα

το τρένο δε φτάνει. το τρένο δε μοιάζει ποτέ να φτάνει. διαβάζω σ' ένα περιοδικό, την τελευταία σελίδα.  μια αδιάφορη ρουμπρίκα. πήγε στην Ελλάδα διακοπές (η δημοσιογράφος), όλα πληρωμένα, οι Γερμανοί πάντα πάνε όλα πληρωμένα , δεν το περίμενε  αλλά πέρασε καλά, ακόμη και τώρα θυμάται και χαμογελά, έτσι λέει.
 κι εγώ κολλάω σε μία φράση, μία αδιάφορη κατά τ'άλλα φράση, στην αίθουσα παραλαβής των αποσκευών έπρεπε να περιμένω μία ολόκληρη ώρα,η βαλίτσα μου έφτασε τελευταία, καθόλου παράξενο που η χώρα αυτή χρεοκόπησε.

ναι, καθόλου παράξενο
παράξενο είναι που δε χρεοκόπησαν ακόμη όλες με αυτό το  (εντελώς προσωπικό) κριτήριο, σκέφτομαι μελαγχολικά
και θυμάμαι τη σοφή ρήση , κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα

τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ και δυστυχώς βιώνω στο πετσί μου την κακή και πολλές φορές απαράδεκτη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών. τις καθυστερήσεις. τα προβλήματα. την ανεπαρκέστατη μόρφωση σε υπεύθυνες θέσεις. την άγνοια.

όσα θεωρούνται δεδομένα (συχνά άδικα) στην Ελλάδα.
κι όσα όλοι οι εν Ελλάδι Έλληνες έχουν την αυταπάτη να νομίζουν πως λειτουργούν άψογα αλλού.
μελαγχολώ , καθώς ήρθα  χωρίς προκαταλήψεις, αλλά..
δεν μπορείς να αφήνεις συνεχώς να σου βρίζουνε το σπίτι

σίγουρα η σημερινή Ελλάδα της κρίσης, με τις  περικοπές μισθών, τις μετατάξεις σε θέσεις που οι υπάλληλοι δε γνωρίζουν το αντικείμενο, τις απολύσεις, την ανεργία, τις διαρκείς απειλές για ακόμη χειρότερες μέρες , τις συνακόλουθες διαμαρτυρίες και απεργίες και τη μελαγχολία ενός ανύπαρκτου μέλλοντος δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες που δεν γνωρίζουν ανάλογα προβλήματα και που η ζωή κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
υπολειτουργεί, ενώ σιγά σιγά διαλύεται
αλλά η Ελλάδα του '09 συγκρίνοντας την με τη Γερμανία του '11 δεν είχε και πολλά να ζηλέψει.μιλώ πάντα για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν στον πολίτη. δεν αναφέρομαι στη διαφθορά και στη φοροδιαφυγή που μας έφεραν εδώ που είμαστε.
............
μπορώ μόνο να σκεφτώ πως ανάμεσα στην οικονομικά χρεοκοπημένη Ελλάδα και στη χώρα που ο οδηγός του λεωφορείου δεν περιμένει το γεροντάκι που τρέχει με το μπαστούνι κουτσαίνοντας, και ξεκινά λίγα βήματα πριν αυτό φτάσει στην πόρτα, όταν το επόμενο δρομολόγιο είναι μετά από μισή ώρα...δε χρειάζεται καν να πω τι θεωρώ χρεοκοπία.
η καλοσύνη των ξένων δεν υπάρχει
ό,τι δεν θα σου προσφέρει το κράτος με τη μορφή κοινωνικών προγραμμάτων, ό,τι δεν μπορείς να πληρώσεις (ακόμη και τη σακούλα των 10 σεντς ή ένα ποτήρι νερό)  δεν θα σου το προσφέρει κανείς.
είναι και αυτό μια μορφή χρεοκοπίας.
νομίζω.

αλλά επειδή όλο στα ίδια γυρνάμε, κι επειδή οι σκέψεις αυτές δεν είναι για ανακύκλωση, προτιμώ να κλείσω με μουσική
αυτή είναι. για ανακύκλωση


MusicPlaylist
Create a MySpace Music Playlist at MixPod.com

11 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Η δημοσιογραφος ειναι Ηλιθια. Με Η κεφαλαίο. Γκαου-μπιου, βλαμμενη εντελως. Οπως και οσοι συμπατριωτες της σκεφτονται με τον ιδιο τροπο και ολοι οσοι θεωρουν την χωρα τους "ανωτερη".

Η Ηλιθιοτητα της συγκεκριμενης δεν αλλαζει το λυπηρο γεγονος οτι η Ελλαδα ειναι χρεωκοπημενη. Η Ελλαδα χρεωκοπησε επειδη οι ελληνες (α) βασανιζουν ζωα [*] και (β) εχουν εγκαταλειψει την Θαλασσα.

* * *
[*] εγραψα το ιδιο πριν μερικες βδομαδες στον αγαπητο Τζων και μου απαντησε "ειναι μικρο το ποσοστο, εξ αλλου και αλλου γινονται χειροτερα".
Το ποσοστο εκεινων που βασανιζουν ειναι οντως μικρο (0.1 - 0.5% ). Αλλα το ποσοστο εκεινων που ανεχονται την κακομεταχειριση των ζωων με το σκεπτικο οτι "δεν ειναι παρά ζωα, αυτη ειναι η φυση" ειναι 99.5%

Οταν ανεχεσαι τον βασανισμο του ζωου, επειδη ειναι ζωο, τοτε καποτε θα ερθει η σειρα σου. Για τους ελληνες, αυτη η ωρα εφτασε.

Οσο για το οτι αλλου γινονται χειροτερα, και αυτο ισχυει. Στην Τουρκια, την Ρουμανια, την Βουλγαρια, την Ρωσια, την Κινα, στο Αζερμπαιτζαν, την Ουκρανια και σε πολλες αλλες χωρες γινονται οντως χειροτερα. :-(
Σε ΟΛΕΣ τις χρεωκοπημενες - ειτε οικονομικα, ειτε ηθικα - χωρες γινονται χειροτερα. Κατι θα πρεπει να μας διδαξει αυτο.

Πρεπει να καταλαβουμε, οτι πρωτα αδειαζει η Ψυχη μας και μετα αδειαζει το πορτοφολι μας.

ΥΓ Ωραιες οι μουσικες σου !

scarlett είπε...

Αγαπημενε μου πειρατη, η ευαισθησία σου για οτιδηποτε αδυναμο ειναι συγκινητική.

Αν και νομιζω πως θα συμφωνησεις ότι για τη σημερινη χρεοκοπια φταινε κυβερνησεις, φταιει η κακοδιαχειριση, φταιει ενας καλοπερασακιας λαος που προδωσε μπροστα στην ευκολια τα ιδια του τα ονειρα και περασε απο νωρις στη συνταξη.

Όσον αφορα τα ζωα, η αληθεια ειναι οτι ποτε δεν παρθηκαν σοβαρα μετρα για να μην υπαρχουν αδεσποτα, αλλα δε νομιζω οτι ειναι πολλοι εκεινοι που τα βασανιζουν.

Γενικά το πώς φερεται κανεις σε ένα ζωο ειναι θεμα παιδείας αλλα και χαρακτηρα

Μου αρεσε το "πρωτα αδειαζει η Ψυχη μας και μετα αδειαζει το πορτοφολι μας"
Δυστυχως οι αδειες ψυχες δεν γεμιζουν απο τα γεματα πορτοφολια

Υ.Γ. Σ'ευχαριστώ

Τζων Μπόης είπε...

Καλησπέρα Scarlett,

Ωραία περιγράφεις την ηθική χρεοκοπία.
Όσο για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ίσως να μην διαφέρει και πολύ από ένα αντίστοιχο ενός Έλληνα αρθογράφου ο οποίος επισκέπτεται μια υποτίθεται πιο προηγμένη χώρα...το επιμύθιο μπορεί να είναι εξίσου δεικτικό ή και πικρό για την καθημερινή τους δυσκαμψία, έτσι όπως ωραιότατα το περιγράφεις κι εσύ, Scarlett.
Ο άνθρωπος ίσως έχει ανάγκη τις προκαταλήψεις του για να αισθάνεται την υπεροχή εκείνη που τον βοηθά να αντέχει τα καθημερινά δυσβάσταχτα φορτία του.
Όσο για τα περί χρεοκοπίας, δεν ξέρω πόση διαφορά έχει να βασανίζεις ένα ζώο από το να βασανίζεις έναν ανήμπορο γέροντα που περιμένει ένα λεωφορείο που φεύγει βιαστικά, δεν αισθάνομαι να έχει μεγάλη διαφορά η ανοχή απέναντι σε μια πράξη βίας προς ένα ζώο, σε σχέση με την ανοχή σε μια πράξη αναλγησίας προς ένα ανήμπορο άνθρωπο.
Εκτός κι αν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις βασανισμού, ανθρώπων ή ζώων, οι οποίες, συνεχίζω να πιστεύω, ότι είναι μεμονωμένες στην Ελλάδα και δεν χαρακτηρίζουν τον Έλληνα.
Ο φιλόζωος λοιπόν που δεν είναι φιλάνθρωπος είναι το ίδιο απεχθής με τον φιλάνθρωπο που δεν είναι φιλόζωος.
Κατ' αντιστοιχία, χρεοκοπία μπορεί να υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία, στο Τατζικιστάν ή στη Ζουαζιλάνδη...
...και η Ισλανδία χρεοκόπησε, λες να ήταν επειδή επιτρέπει (νομίζω)την φαλαινοθηρία; η Νορβηγία ή η Ιαπωνία άραγε γιατί παραμένουν σχετικά οικονομικά ανθηρές;
...και για να απαντήσω στον αγαπητό Πειρατή, άδειες ψυχές έχω συναντήσει και εκτός Ελλάδος, ευγενικές ψυχές, κόσμιες, εκλεπτισμένες στους τρόπους, αλλά απέραντα άδειες...ίσως λοιπόν και η δική τους οικονομική χρεοκοπία να κοντοζυγώνει.

υ.γ.: γιατί εγώ δεν ακούω μουσικές;

scarlett είπε...

πριν λιγο προσθεσα ενα τραγουδι, Τζων Μποη....ελπιζω τωρα να ακους.

στο σχολιο σου απαντω αμεσως

scarlett είπε...

Καλησπέρα Τζων Μποη

Οι απόψεις μας συμπίπτουν και στα περι ηθικης χρεοκοπιας και γενικως.

Κάποιες φορές είναι περίεργο να βρίσκεσαι στα "εχθρικά εδάφη" εν καιρώ πολέμου.
Προσπαθείς να είσαι όσο γίνεται αντικειμενικός. Ξέρεις τις αδυναμίες και τα προβλήματα του τόπου σου. Δεν τα υποστηρίζεις , δεν περηφανεύεσαι γι'αυτά, αλλά μεχρι του σημείου να επιτρέπεις στον κάθε αδαή να μιλά για πράγματα που ξέρεις ότι δεν ισχύουν, μέχρι του σημείου του να σε υποτιμά , η απόσταση είναι τεράστια.

Πίκρα νιωθει ο ξενιτεμενος , Τζων Μποη. Που τολμούν και μας πιάνουν στο στόμα τους με τον τροπο που καποιες φορες το κανουν (αφου βεβαια τους δωσαμε το δικαιωμα)

Λες παρακατω πολυ ωραια
"Ο φιλόζωος λοιπόν που δεν είναι φιλάνθρωπος είναι το ίδιο απεχθής με τον φιλάνθρωπο που δεν είναι φιλόζωος."
Και δεν θα μπορουσα να το πω καλυτερα.
Αυτο που στην Ελλαδα το λεμε ψυχοπονια, δεν ειναι μονο αγνωστο λημμα εδω,ειναι και αγνωστο συναισθημα.


Ελπιζω να ακουγονται πια οι μουσικες κι ελπιζω να ειναι ευχαριστο το ακουσμα τους

Τζων Μπόης είπε...

Εδώ και 1 χρόνο δύο φίλοι μου μετακόμισαν στη Γερμανία, λόγω της κατάστασης εδώ.
Η μία μου είπε: "Εδώ ζω πιο ανθρώπινα, έπαψα πλέον να νιώθω σαν σκιά".
Ο δεύτερος μου είπε: "Με βλέπουν με αποστροφή, νιώθω σαν σκιά εδώ".

Είναι φορές που πιστεύω ότι γίνεσαι δέκτης μηνυμάτων, όσο πιο πολύ μετατρέπεσαι σε καλό πομπό.
Σε όλα τα επιχειρήματα υπάρχουν και οι ανάλογες απαντήσεις...κότσια θέλει και πολλά στόματα κλείνουν.
Όλοι φιλοξενούμενοι είμαστε, όπου κι αν διαμένουμε, αν πληρώνεις τους φόρους σου και σέβεσαι το περιβάλλον σου, είσαι δυνατός.

...μουσικές συνεχίζω να μην ακούω, αλλά μάλλον είναι δικό μου τεχνικό πρόβλημα που θα διορθωθεί...μόλις κάνω ακρόαση θα προβώ και στον ανάλογο σχολιασμό (σιγά που θα τη γλυτώσεις).

scarlett είπε...

Εγω δεν μετακομισα Τζων Μποη λογω της καταστασης εκει. Αλλωστε δεν υπηρχε καμια κατασταση εκει, οταν εφυγα. Μια χαρα ηταν όλα.
Ουτε και ειχα-εχω προβληματα δυσπροσαρμοστικοτητας. Και στοματα, αν απευθυνθουν σε μενα προσωπικα, μια χαρα τα κλεινω.
Μεχρι τωρα τα περισσοτερα στοματα που μου μιλησαν, εδειξαν εναν παραξενο ενθουσιαμο για την εξωτικη πατριδα μου ;)

Το πώς νιωθει κανεις όμως σε εναν νεο τοπο εχει να κανει και με το απο πού εφυγε και το πού πήγε. Τι ειχε, τι εχασε, τι βρηκε, τι περιμενε.
Εγω δυστυχως ανακαλυψα πως πρωτον όλα τα ομοσπονδα κρατιδια δεν ειναι το ιδιο και δευτερον η πτωση του τειχους τους πηγε πολυ μα πολυ πισω.

Με τις μουσικες να εισαι και λιγο επιεικης, μια που τις ανεβασα στις εκτελεσεις που τις βρηκα και οχι απο τον υπολογιστη μου όπως θα επιθυμουσα

Τζων Μπόης είπε...

Κρίνοντας από το γεγονός ότι είσαι Αιγόκερως, αντιλαμβάνομαι το ύφος των απαντήσεών σου σε τυχόν δεικτικά σχόλια :)

...ωραίο ξεκίνημα με Nina Simone!
Ε, ναι! Το έχεις!!!
Υπέροχη αίσθηση δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο (made in china, φυσικά).
Η ακρόαση συνδυάζεται με κόκκινο κρασί (βρήκα ένα αυστραλέζικο Shiraz στην κάβα, το τελευταίο ήταν, Μαλαματίνα από αύριο!), με παρμεζάνα (προσφορά ήταν, επειδή έληγε σήμερα, αλλιώς φέτα και καλά είναι) και ξύλα στο τζάκι από κάτι ελιές από την Ηλεία.
Εστέτ παγκοσμιοποίηση!

katabran είπε...

η γερμανοί αιματοκύλησαν δυο φορές τον κόσμο και πάνε για την τρίτη...
εκφράζομαι εν θερμώ, το γνωρίζω...
αν ήμουν στην υπηρεσία αποσκευών δε θα ΄παιρνε τη βαλίτσα της η μαλάκω ούτε το ... 2007!
(μεγάλη φύρα αυτή η συγκεκριμένη φάρα των δημοσιογράφων, ελλήνων και ξένων)
καλησπέρα!
υγ. η κρίση πράγματι θέλει μουσική κι όχι το γερμανό της

scarlett είπε...

Τζων Μπόη
Ε, ναι, με τα δεικτικα σχολια ενα αιγοκερακι θα πρασινισει θα κοκκινισει, θα χασει τον υπνο του...:)

Πάντως περνατε καλα εκει και χαιρομαι.Πάντα τετοια!

Καθε που γυριζω Ελλαδα πεφτω με τα μουτρα στη φετα (Λήμνου), στις ελιες (Καλαμων πάντα) και στο κασέρι. Ειναι τα πιο εστετικα που μου λειπουν εδώ .
Μολις παω εκει μου λειπουν οι ταρτες με μουρα
Βάσανο!

scarlett είπε...

katabran, καλησπέρα

καταλαβαίνω το θυμό σου, αλλα σ'αυτο το παιχνιδακι που τώρα οι άλλοι μας παίζουν, μας έμπλεξαν οι πολιτικοί μας, που ακόμη βρισκονται μεσα στη Βουλή. τα ιδια προσωπα εδω και τριαντα χρονια εκτος απο κεινα που απεβιωσαν.

οι ξενοι φυσικα και θα υποστηριξουν τα δικα τους συμφεροντα. εμεις κοιταξαμε ποτε τα δικά μας ?

η μουσικη ειναι πολυτιμη συντροφια