Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

για περισσότερη σύνεση

κρατώ στα πόδια μου το λάπτοπ, ενώ απέναντι παίζει αδιάφορα η τηλεόραση τους Illuminati. στη μια γωνία του σαλονιού έχω ένα επιδαπέδιο φωτιστικό, ενώ ταυτόχρονα καίνε και τα σποτάκια της κουζίνας. αραιά και πού ανάβει το φωτάκι της αυτόνομης θέρμανσης, ώστε η θερμοκρασία του χώρου να είναι σταθερή.
πριν λίγο σιδέρωσα, έβαλα πλυντήριο, μαγείρεψα.
και φυσικά έκανα μπάνιο. με καθαρό, τρεχούμενο, ζεστό νερό.

δεν περιγράφω το σπίτι μου, ούτε τη μέρα μου. σκέφτομαι - το ερέθισμα μού το έδωσε ένα βιβλίο που διάβασα τελευταία- πως αν την ίδια προνομιούχα ζωή ήθελαν να την κάνουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη, απλά δεν θα έφταναν οι ενεργειακές πηγές της γης.
το να μιλάει κανείς για κρίση κάνοντας την παραπάνω απλή σκέψη ή συγκρίνοντας τη ζωή του σήμερα με αυτήν πριν από δύο αιώνες, είναι τουλάχιστον πολυτέλεια.
φυσικά και έχουμε κρίση... έχουμε μάθει  τόσο πολύ στην σπατάλη και στον καταναλωτισμό που τις θεωρούμε δεδομένες καταστάσεις. στο κάτω κάτω κανείς δεν αισθάνεται καλά όταν χάνει όσα είχε συνηθίσει

πριν δυο αιώνες ή και σήμερα σε χώρες του τρίτου κόσμου, ο κόσμος πέθαινε από το μολυσμένο νερό, ο μόνος τρόπος φωτισμού ήταν αυτός με κεριά , οι περισσότερες αρρώστιες έφερναν και τον θάνατο , τα παιδιά εργάζονταν από την ηλικία των πέντε χρόνων, ο μέσος όρος ζωής ήταν γύρω στα 20-30 χρόνια και η τροφή ελάχιστη και μονότονα ίδια.
πριν δύο αιώνες δεν υπήρχε σύστημα ύδρευσης, δεν υπήρχε ρεύμα, οι μετακινήσεις γινόταν μόνο με άμαξες που έσερναν ζώα ή με άλογα, οι εγχειρίσεις γίνονταν χωρίς αναισθησία και απολύμανση με πολλές πιθανότητες να πεθάνει ο ασθενής, οι τάξεις στις οποίες ήταν χωρισμένοι οι άνθρωποι ήταν αυστηρά καθορισμένες και όσοι ανήκαν στις κατώτερες από αυτές, δλδ οι περισσότεροι, είχαν δικαιώματα λιγότερα κι από αυτά των ζώων.
δε μιλάμε για 1000 χρόνια πριν. μιλάμε για 100-200 χρόνια πριν. δλδ για 4-5 γενιές μόλις νωρίτερα.
κάναμε πολλά βήματα να φτάσουμε εδώ που είμαστε και θα είναι κρίμα να μην το διαφυλάξουμε

το παρόν ποστ δε θέλει να υποτιμήσει τη σημερινή κρίση, στην οποία άλλωστε δεν αναφέρεται.
ο προβληματισμός μου μετά την ανάγνωση του βιβλίου επικεντρώθηκε στην τελευταία του φράση, η οποία επίσης δεν είναι άγνωστη στους περισσότερους από εμάς, απλά προτιμούμε να την προσπερνούμε με κάποια αδιαφορία.
ότι ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής εξαντλεί τόσο γρήγορα τα αποθέματα της γης, που όχι μόνο δεν επαρκούν για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, αλλά σύντομα δεν θα  είναι αρκετά ούτε για εμάς, τους λίγους και προνομιούχους που τα ξοδεύουμε αλόγιστα.

ίσως τελικά η κρίση να πρέπει να μας συνετίσει ακριβώς σε αυτόν τον τομέα πριν είναι αργά και βλέπουμε στις τιμές του σημερινού πετρελαίου να πουλιέται το νερό.

6 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Αν ολοι ζουσαμε οπως ο μεσος αμερικανος, θα χρειαζομασταν 12 πλανητες σαν την Γη.
Αν ολοι ζουσαμε σαν τον μεσο ευρωπαιο, θα χρειαζομασταν 4.5 πλανήτες.

Σημερα, εδω και τωρα, υπαρχουν 800 εκ ανθρωποι (11%, ή αλλιώς ο ένας στους εννιά) που δεν εχουν προσβαση σε πόσιμο νερο.
Απο χθες μεχρι σημερα πέθαναν 3000 παιδιά, οπως καθε μερα αυτου του χρονου. Από απλη διάροια, επειδη δεν εχουν καθαρο νερο να πιουν και επειδη οι φαρμακοβιομηχανιες [*] αρνουνται να τους πουλησουν αντιδιαροϊκά φάρμακα σε προσιτες τιμες.

[*] Το ποσοστο κερδους της φαρμακοβιομηχανιας ειναι μεγαλυτερο απο το ποσοστο κερδους των εμπορων κοκαϊνης. Μπροστα στην φαρμακοβιομηχανια, οι εμποροι οπλων ειναι αγγελουδια στο νηπιαγωγειο. Για να σωθουν τα 3000 παιδια (ημερησιως παντα μιλαμε) οι φαρμακεμποροι θα μπορουσαν να πουλησουν "μονο" με 30% κερδος. Αλλά απαιτουν 3000% κερδος, κατι που κανει το κοστος διασωσης των παιδιων απαγορευτικο.
Αυτά, απο μια βιομηχανια με 2.5 - 5 δις ευρω καθαρου κερδους για καθε χρονο και για καθε εταιρεια (και υπαρχουν μερικες ντουζινες εταιρειες στον κοσμο).

Υ.Γ. Αν αυτες τις φρικωδιες τις κανουμε στους συνανθρωπους μας, φαντασου τι κανουμε στα ζωα.

katabran είπε...

ποιο βιβλίο διάβαζες;

καλησπέρα :)

scarlett είπε...

Τα ξερω για τις φαρμακοβιομηχανιες πειρατη
Εκει που εστιασα σ'αυτο το ποστ, ειναι πως η σημερινη μας προοδος- εστω στα μερη που υπάρχει- δεν ειναι ουτε τοσο παλια, αλλα ουτε και τοσο δεδομενη.
Ο πρωτος ηλεκτρικος λαμπτηρας (αρα και το ρευμα) αναψε μολις το 1880 και το πρωτα αυτοκινητα κυκλφορησαν ουσιαστικα στους δρομους στις αρχες του 20ου αιωνα....παρ'όλα αυτα σημερα ζουμε θεωρωντας αυτονοητη την υπαρξη τους και αδιαφορώντας για το "αδειασμα" της γης που προκαλουμε, χρησιμοποιώντας τα.

Οπως, απο τη μια μερα στην αλλη βρεθηκαμε να μετραμε τα εισοδηματα μας για να δουμε για τι φτανουν και για τι οχι, μπορει να βρεθουμε σε ακομη πιο δυσκολη θεση, οταν καταλαβουμε πως τα αποθεματα της γης τελειωσανε

scarlett είπε...

Καλησπέρα , katabran!

Το At Home. A Short History of Private Life
του Bill Bryson


Μια ιστορική αναδρομη της ζωης (και των αλλαγων που επηλθαν σ'αυτην με ολες τις εφευρεσεις τους τελευταιους δυο αιωνες) κυριως οπως αυτη εξελιχθηκε στην Αγγλια

thinks είπε...

Με πρόλαβες. Σκεφτόμουνα μια ανάρτηση που να λέει ότι η τύχη της Γης είναι γραμμένη στην Ιστορία του νησιού του Πάσχα...
(όπου οι κάτοικοι εξάντλησαν όλα τα δέντρα, ζώα, κλπ., του μικρού νησιού στην μέση του Ειρηνικού, και μετά ήρθε ο κανιβαλισμός σε ειδικές τελετές, πριν αποδεκατιστεί ο πληθυσμός και καταδικαστεί η παλιά θρησκεία, και ανατραπούν τα αγάλματά της. Μετά, τους ανακάλυψαν οι δουλέμποροι της Νοτίου Αμερικής).

scarlett είπε...

Α, μα η δική σου ιστορία, φαινεται πολυ πιο ενδιαφερουσα Δημητρη και ακομη και αν καταληγει στα ιδια συμπερασματα, ειναι διαφορετική :)

Τιποτα δε σε εμποδιζει να τη γραψεις
:)