Κυριακή 26 Μαΐου 2013

lost in translation

Ο Γ έζησε  κάποια χρόνια στο Μόναχο. Πολύ καιρό πριν. Δε μιλάει καλά τη γερμανική γλώσσα, αλλά ώρες ώρες τον ακούω να αναπολεί τη ζωή του εκεί με νοσταλγία.
Σε ένα δυο χρόνια βγαίνει στη σύνταξη.

- Τι λες για το Αμβούργο; Δεν είναι καλά εκεί ;
- Καλά είναι. Αν βγαίνεις οικονομικά , καλά είναι.
- Ας είναι και λίγο φτωχικά, δεν με πειράζει, μόνο να φύγω από εδώ από αυτήν τη μιζέρια. Έβαλα την άλλη φορά στο μπαλκόνι μου ένα πανί να μην βλέπω τους απέναντι. Μετά δεν άντεξα το έβγαλα. Παρατήρησα τις εικόνες γύρω. Βρόμικες πολυκατοικίες, στο απέναντι μπαλκόνι ένα σκουριασμένο ποδήλατο, παντού σκουπίδια, τα μηχανάκια πάνω στο πεζοδρόμιο....
Βγαίνεις έξω και δεν έχεις πού να περπατήσεις.Το Αμβούργο πρέπει να είναι ωραίο, έτσι δεν είναι ;
- Ναι είναι ωραίο, αλλά προτιμώ τη Στουτγκάρδη
- Δε μου αρέσει. Κάνει γούβα. Πολύ κλειστή.
- Μα είναι ωραίοι οι λόφοι με τα αμπελάκια.
- Πάντως εδώ δεν αντέχεται, Σε πιάνει η ψυχή σου.
- Είπαμε....αν βγαίνεις...
- Μπορώ και με τα λίγα εγώ. Δε χρειάζομαι ακριβό σπίτι. Να μη βλέπω αυτή τη μιζέρια στα πρόσωπα, να βγαίνω και να ανοίγουν τα μάτια μου.
Εσύ δεν το σκέφτεσαι ;
- Το σκέφτομαι.
- Έχει και τη θάλασσα.
- Ναι, έχει και ποτάμι,
- Είναι ωραίο το Αμβούργο, ε;
- Λίγο κρύο κάνει το χειμώνα.
- Δεν πειράζει
......

στη Γερμανία συχνά αισθανόμουν ανασφαλής, γιατί δεν μιλούσα τη γλώσσα όσο καλά θα ήθελα...τελικά όμως καταλαβαινόμασταν μια χαρά. κυρίως ήξερα τι ακριβώς έλεγε ο απέναντί μου και τι μπορεί να ζητούσε. εδώ όσο τέλεια και να μιλάς τη γλώσσα , συχνά είναι αδύνατον να συνεννοηθείς.

......
π.χ. ξέρει κανείς πώς θα υποβάλλει φέτος την φορολογική του δήλωση ;
σε εποχές που  θέλουμε να δείξουμε ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει και βαδίζουμε ολοταχώς προς την ανάπτυξη και την πρόοδο (sic !).... βγάζουμε πρώτα τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (με σκοπό να τις παρατείνουμε ) , στη συνέχεια  στέλνουμε τους ραγιάδες να σχηματίσουν ουρές για να αποκτήσουν εμπρόθεσμα κλειδάριθμους γιατί δεν μπορούσαμε να τους τους ζητήσουμε 1-2 μήνες νωρίτερα, έπειτα θυμόμαστε ότι θέλουμε να δηλωθούν και οι τόκοι των καταθέσεων , αλλα δεν ξέρουμε ακόμη από ποιο ποσό και πάνω (περίμενε ντε να το συζητήσουμε, έχουμε χρόνο...αφού είπαμε θα δώσουμε παράταση) και επιπλέον δεν ενημερώσαμε και τις τράπεζες για να τις στείλουν στους πελάτες τους για να σχηματιστούν κι εκεί εξίσου ωραίες ουρές και τελικά ανακαλύπτουμε ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών τους (τι, μόνο με δυο ουρές θα την βγάζανε οι συνταξιούχοι δλδ ;)

........

Γ πότε φεύγουμε για Αμβούργο ;



5 σχόλια:

thinks είπε...

Μόνο με λογιστικό γραφείο γίνεται η δουλειά. Έτσι δεν κάθεσαι ουρά αλλά απλά περιμένεις τα τηλέφωνα της λογίστριάς σου που σε πληροφορεί για τον καινούργιο νόμο που βγήκε. Ρωτάς "πότε βγήκε;" απαντάει "Δευτέρα που μας πέρασε". Ανταπαντάς "εντάξει. Περίμενε μια βδομάδα και θ' αλλάξει", και συνεχίζεις την δουλειά σου.

Τώρα υπάρχει και η ιστοσελίδα της εφορίας. Ένα χρόνο τώρα δεν έχω μπορέσει να βγάλω άκρη που να βρω τις πληροφορίες που θέλω για τον λογαριασμό μου, αλλά εγώ τι ξέρω! ένας απλός προγραμματιστής και σχεδιαστής ιστοσελίδων είμαι.

Είπα να πάω να τους δω να πιούμε κανένα φραπέ και έκλεισα ραντεβού στην ΔΟΥ. Την ημέρα του ραντεβού το άτομο που μου το έκλεισε ήταν διακοπές όλη την βδομάδα.

Καλή βδομάδα :-)

ΥΓ. Ευτυχώς πολύς κόσμος δεν ξέρει Γαλλικά γι' αυτό και είναι δημοφιλής ο Μουστακί. Σκέψου να παίρνανε χαμπάρι ότι τα λόγια που έγραψε για τον Μέτοικο δεν λένε "Σαν σύννεφο απ' τον καιρό μονάχο μες τον ουρανό πήρα παιδί τους δρόμους", αλλά "Με την φάτσα μου του μετανάστη, του περιπλανώμενου Εβραίου Ελληνικής καταγωγής και τα μαλλιά μου στους τέσσερεις ανέμους".

scarlett είπε...

Γεια σου Δημητρη

προσωπικα δεν στηνομαι σε ουρες γιατι τα κανω ολα ηλεκτρονικα. Αρκει να ξερω τι πρεπει να κανω, γιατι φετος - οπως φαινεται- θελουν να υποβαλλουμε πρωτα τις φορολογικες δηλωσεις με σκοπό να βγαλουν αργοτερα τις οδηγιες συμπληρωσης τους, που φυσικα περιεχουν αλλαγες.
Στη γραμματικη λεγεται σχημα πρωθυστερο.. που στην ελληνικη δημοσια διοικηση βρισκει συχνότατη εφαρμογή.

Δε μιλώ για μενα στο ποστ...αλλα για τον ερμο τον συνταξιουχο που ενω δεν πηρε ακομη τη βεβαιωση αποδοχων του,, πρεπει να υποβαλλει την δηλωση του. Βλέπεις από τον Γεναρη μεχρι τελος Μαιου ηταν πολυ δυσκολο να τις βγαλουν αυτες τις βεβαιωσεις και να τους τις στειλουν και στο σπιτι για να μην τους ταλαιπωρουν.
Επισης ηταν ακομη πιο δυσκολο να ενημερωσουν εγκαίρως οσους δεν εχουν σχεση με την τεχνολογια πως φετος θα επρεπε ολοι να αποκτησουν κλειδαριθμο για να μπορεσουν να κανουν δηλωση.
Για τους τοκους των καταθεσεων να μη μιλησω....αλλωστε ουτε το ιδιο το Υπουργειο δεν εχει καταληξει!!!

Ολα της τελευταιας στιγμης, ολα ανοργανωτα, ολα με σκοπο να ταλαιπωρησουν τον φορολογουμενο πολιτη και στο τελος να του κοψουν και προστιμο γιατι δεν ηταν συνεπης.

Κατα πού πέφτει το Αμβούργο ειπαμε ;


thinks είπε...

Αααα, έχουμε ένα υπέροχο Αμβούργο εξήντα τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Φλωρεντίας, και ξέρω ένα εξ' ίσου θαυμάσιο εκατό χιλιόμετρα νότια της Βοστώνης, και φυσικά το Αμβούργο με την πλατεία Πικαντίλλυ! Υπάρχουν πολλά! Και όλα στην καρδιά μας. Οι απληροφόρητοι λένε ότι στο Αμβούργο το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο, αλλά όλοι γνωρίζουμε την πικρή αλήθεια, ότι δεν είναι πιο πράσινο αλλά απλά υπάρχει, μια που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, πράσινο κίτρινο, ή μπλε... Κι εγώ συχνά θαύμασα το πως στην Ελλάδα, στα χωριά, χωρίς ούτε μια λεπίδα γρασιδιού, γιαγιάδες και παππούδες θα πηγαίνουν αμέσως στα κομπιούτερ τους για να κατεβάσουν τον κλειδάριθμό τους. Οι οδηγίες είναι νεφελώδεις ως προς το πως να προσδιοριστεί το οφειλόμενο ποσό και πως να πληρωθεί --εκτός αν είναι ληξιπρόθεσμο: τότε είναι πολύ εύκολο γιατί του δίνεται ειδικός κωδικός αριθμός. Βρίσκω ότι αν περιμένω να γίνω ληξιπρόθεσμος, δηλαδή νορμάλ, τότε πιο εύκολα μπορώ να πληρώσω από την σελίδα της τράπεζάς μου, όπως φυσικά μπορούν και ο παππούς αλλά και η γιαγιά από το χωριό. Συγγνώμη! Βρίζονται έξω από τα μπαλκόνια και πάω να ακούσω! Άσε. Σταματήσανε. Στην Ελλάδα δεν είμαι παντρεμένος. Η εφορία επέμενε η σύζυγός μου, Ιταλίδα δημόσιος υπάλληλος, να κάνει δήλωση στην Ελλάδα και έτσι αναβάλαμε την ανακοίνωση του χαρμόσυνου γεγονότος επ' αόριστον. Εγώ από την άλλη μεριά τι να κάνω... με κυνηγάνε και στο Αμβούργο να είμαι...

scarlett είπε...

Αν δεν ζεις εδω, δεν εχεις δουλειες, συμφεροντα κλπ, βαφτιζεις την ολη κατασταση σουρεαλ...και δε σε νοιαζει.
Ολο το προβλημα ξεκινα όταν πρεπει να δικαιολογησεις την υπαρξη σου εδω !
Εκει... θελεις να την κανεις με χιλια.

thinks είπε...

Σουρεάλ... Είμαστε στο Φάληρο από το Πάσχα. Ειναι λυπηρό το ότι τόσο πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την εμπειρία του πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η σχέση ανθρώπου και κράτους...