Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ας όψεται η πολιτική παρέμβαση

Τι γίνεται με τα φάρμακα βρε παιδιά ;
Από πέρσι , τις λιγοστές φορές που έχω αναζητήσει παλιά γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα ( μη φανταστείτε τίποτα σπουδαίο : ένα σιρόπι για το βήχα, ένα παυσίπονο, ένα αποσυμφορητικό σπρέι), η συνηθισμένη απάντηση που παίρνω είναι : υπάρχει εδώ και 3 μήνες έλλειψη στην αγορά ή έκλεισε η εταιρεία . Και καλά για το δεύτερο δεν μπορεί να γίνει τίποτα (αν και αυτό από μόνο του είναι επίσης ύποπτο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις για ποιο λόγο κλείνει μια επιχείρηση που έχει σταθερή και μόνιμη πελατεία), αλλά όταν ρωτώ γιατί υπάρχει έλλειψη στην αγορά,η απάντηση των φαρμακοποιών είναι, πως οι φαρμακοβιομηχανίες προτιμούν να τα πουλούν στο εξωτερικό λόγω της υψηλότερης τιμής που έχουν εκεί, κι επειδή η ελληνική πολιτική παρέμβαση κάνει εντελώς ασύμφορη την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα.
Να λες "μα εμένα αυτό το φάρμακο μου κάνει, δε με πειράζει να το πληρώσω πιο ακριβά" . Και να παίρνεις απάντηση πως επειδή η φαρμακευτική υποχρεούται από το νομό να το πουλάει 2 €, προτιμά να το πουλάει στο εξωτερικό ή να μην το βγάζει καθόλου.

Στο μεταξύ οι αντίστοιχες δραστικές ουσίες δεν υπάρχουν σε άλλα όμοια τους κι επιπλέον , όταν γνωρίζεις την καλή δράση που έχει ένα φάρμακο πάνω σου, δεν θέλεις να γίνεις πειραματόζωο .

Το ότι θα έκανα στο μέλλον ταξίδια στο εξωτερικό για να αγοράσω σπρέι για τη μύτη ή σιρόπι για τον βήχα....ε, αυτό δεν θα μπορούσα να το φανταστώ.

Υ. Γ. Αυτό που σήμερα αναζήτησα και πήρα για νιοστή φορά τις παραπάνω απαντήσεις ήταν το γνωστό hexalen. Ο δε φαρμακοποιός μού είπε πως μέχρι πριν από λίγες μέρες υπήρχε τρομερό πρόβλημα με τις ασπιρίνες.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Κοίτα στο online pharmacy και αν έχεις κανένα γιατρό φίλο, πες του να σου γράψει τις δραστικές ουσίες και παράγγειλε από κεί. Χέσε τους μαλάκες Έλληνες πιά.

scarlett είπε...

Online φαρμακεία, είδα ότι έχει πολλά και κυρίως προωθούν διάφορα συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά κλπ, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο μάλλον.
Πάντως σ'ευχαριστώ για τη συμβουλή.

Jolly Roger είπε...

Οι ελληνικες φαρμακοβιομηχανιες (δηλαδη η μια και μοναδικη και πασιγνωστη) βγαζουν γυρω στο 150%% κερδος, ακομα και αν στο πουλησουν εσενα το φαρμακο για 0,50 ευρω τιμη λιανικης.
Με 2 ευρω τιμη λιανικης βγαζουν γυρω στα 1200% κερδος (δεν ειναι τυπογραφικο λαθος).

Αυτο το περιθωριο κερδους δεν τους ειναι αρκετο και προτιμανε να μην πουλησουν το φαρμακο καθολου. Προτιμανε π.χ. να πουλησουν στα υπολοιπα βαλκανια και στις αραβικες χωρες.

Το φασιστομουτρο - που βγηκε απο τους υπονομους προκειμενου να τον κανει υπουργο Υγειας το άλλο φασιστομουτρο - αφου κατεστρεψε το συστημα υγειας διατυμπανιζει οτι με το πλαφον των 2 ευρω "μειωσε το κοστος για φαρμακα".
Προφανως @@ μειωση εκανε, αφου οι πολιτες που εχουν αναγκη θα πληρωσουν το φαρμακο οσο-οσο.

Η πιο απλη λυση θα ηταν να επιτρεψει σε οποιον θελει να πουλαει οποιο φαρμακο θελει, οπου θελει οπως θελει (κατω απο εναν αυστηρο ελεγχο ποιοτητας)
Καπιταλισμο δεν εχουμε γαμωτο; Γιατι ειδικα στον τομεα του φαρμακου με τα 1000 - 3000% περιθωριο κερδους δεν επιτρεπει τον ανταγωνισμο;

Η απαντηση ειναι γνωστη: προκειται για κολληταρια. Σιγα μην εβλαπτε τα συμφεροντα του φιλου του προκειμενου να εχεις εσυ φαρμακα σε προσιτη τιμη.

Υ.Γ. Αν ακολουθησεις την συμβουλη του ανωνυμου, να προσεξεις πολυ. Τα online φαρμακεια βαζουν οτι σκευασμα θελουν σε οτι ονομασια θελουν.

scarlett είπε...

Λίγο πολύ γνωστά όσα γράφεις πειρατή και αν επροκειτο για αλλου ειδους θεμα, δεν θα αγανακτουσα τοσο πολυ.
Αλλα το θεμα της υγειας παραειναι ευαισθητο, για να παιζει κανεις μαζι του.
Αργα αλλα σταθερα ματαβαλλομαστε στην πιο τριτοκοσμικη χωρα της Ε.Ε.

Τζων Μπόης είπε...

Πολύ με στεναγχωρεί που δεν βλέπεις το success story της χώρας, πολύ χαίρομαι όμως που έχουμε έστω και μερικά γεννόσημα βρε αδερφέ γιατί αν έρθει ο Αλέξης θα τα χάσουμε κι αυτά και μετά θα τα αγοράζουε από την Κούβα.
Από on line φαρμακείο δεν θα αγόραζα φάρμακα, έχω μάλιστα και μια υποψία - κι όχι βεβαιότητα - ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Τα on line φαρμακεία έχουν τη δυνατότητα να πωλούν προϊόντα καλλυντικής φροντίδας, ψαξ' το λίγο αυτό.

Καλημέρα !

scarlett είπε...

Το success story μαλλον το αντιλαμβανονται μονο αυτοι που εχουν προσωπικη success με το μνημονιο και δεν ειναι λιγοι (αλλωστε ακομη και στην Κατοχη ειχαμε μαυραγοριτες ...) Για όλους εμας τους υπόλοιπους το μονο ορατο ειναι ενα διαρκες βουλιαγμα , αλλά το χειρότερο κατα τη γνωμη μου, είναι οτι ο κοσμος το συνηθιζει .

Καλή σου μερα Τζων Μποη!

thinks είπε...

Είναι τι μικρό μέγεθος της αγοράς συνδυασμένο με ερασιτεχνισμούς των "επαγγελματιών" και των ανεύθυνων υπεύθυνων του τριτοκοσμικού μέρους του Δυτικού κόσμου που "θα ήθελε να είναι", αλλά δεν είναι.

Συνειδητοποιώ, καθώς σκέφτομαι την ανάρτησή σου ότι από χρόνια στο σπίτι μου έχω πάντα προϊόντα σε ποσότητες από τις χώρες από τις οποίες τα θέλω και από όπου τα φέρνω στις βαλίτσες και μπαγκάζια. Ελιές και παστουρμά από την Ελλάδα... τσάι από την Αγγλία... φάρμακα και υποκατάστατο της ζάχαρης από την Αμερική...

Από την Αμερική πάντα έφερνα ποσότητες σπρέι Άφριν για την μύτη, μέχρι που μου έκαναν μια δωρεάν επέμβαση στην Ιταλία το 2009 και από τότε δεν έχω χρειαστεί σπρέι και αυτά που είχα έληξαν. Έχω όμως πάντα ποσότητες Μότριν, το οποίο περιέχει ΙΒπρόφεν και κανένα άλλο φάρμακο ή γενόσημο με ΙΒπρόφεν δεν με πιάνει όπως αυτό...

Εδώ στην Ιταλία η μάρκα της Μεταφορμίνης μου για τον διαβήτη, που μου την δίνουν τζάμπα, αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι από το ένα μ'έκαψες γενόσημο στο άλλο, αλλά τουλάχιστον πάντα υπάρχει κάτι.

Αυτές τις "ελείψεις" μόνο στην Ελλάδα τις έχω ακούσει να λέγονται, αλλά υποθέτω ισχύουν σε πολύ χειρότερο βαθμό σε πολλά μέρη της Αφρικής και της Καφρίας...

Νά 'σαι καλά, και υπομονή...

scarlett είπε...

Ξέρεις Δημήτρη, από τότε που διαλύσανε τη δημόσια υγεία,δλδ εδω και 2-3χρονια, το να πηγαίνεις σε γιατρο ειναι εντελώς ασύμφορο.Οπότε όταν προκειται για κατι απλο ή για κατι που ξερω το φαρμακο που μου ταιριαζει παω κατευθειαν στο φαρμακειο. Κι οπως λες κι εσυ, μπορει δυο σκευασματα να ισχυριζονται πως εχουν την ιδια δραστικη, αλλα δεν εχουν και την ιδια επιδραση ή παρενεργειες.Ε, λοιπον απο περσι τις μισες φορες που ζηταω ενα συγκεκριμενο φαρμακο δεν υπαρχει.
Τι να πει κανεις ? Μας εχουν εντελως για πεταμα.
Καλο σου βραδυ, Δημητρη !