Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

δρόμοι του Αιγαίου

Όταν περάσαμε μπροστά από τη Σέριφο, θυμήθηκα το παρακάτω, αλλά δεν είχα το βιβλίο για να γίνει εκεί η αντιπαραβολή, μπροστά στο θαύμα.
Τώρα λοιπόν που κρατώ το Εν λευκώ στα χέρια μου, μπορώ να νοσταλγήσω σωστά.

"Μπροστά στη ράχη της Σέριφος, όταν ανεβαίνει ο ήλιος, τα πυροβόλα όλων των μεγάλων κοσμοθεωριών παθαίνουν αφλογιστία. Ο νους ξεπερνιέται από μερικά κύματα και λίγες πέτρες- κάτι παράλογο ίσως, παρ'όλα αυτά ικανό να φέρνει τον άνθρωπο στις πραγματικές του διαστάσεις. Επειδή, τι άλλο θα του ήτανε πιο χρήσιμο για να ζήσει; Αν του αρέσει να ξεκινά λάθος, είναι γιατί δε θέλει ν'ακούσει. Ερήμην του το Αιγαίο λέει και ξαναλέει, εδώ και χιλιάδες χρόνια, με το στόμα του φλοίσβου, σ'ένα μήκος ακτών απέραντο: αυτός είσαι! Και το επαναλαμβάνει το σχήμα του φύλλου της συκιάς επάνω στον ουρανό, το συλλαμβάνει και κλείνει τη γροθιά του το ρόδι ώσπου να σκάσει, το κανοναρχάνε τα τζιτζίκια ώσπου να γίνουν διάφανα....".

(από την εισαγωγή του Εν λευκώ του Οδ. Ελύτη)

2 σχόλια:

fish eye είπε...

οταν εγω τοτε περασα μπροστα απο τη Σεριφο, ηθελα να φωναξω σταματηστε το καραβι θελω να κατεβω.. δεν το εκανα ομως ορκιστηκα να την επισκεφτω μετα, αφου ειχα τελειωσει με τον αρχικο μου προορισμο..

το εσωτερικο της, αυτο που τελικα εζησα μεσα της καμμια σχεση δεν ειχε μ αυτο που φανταστηκα :)

τι σημασια ομως εχει;

καλο καλοκαιρι scarlett, να περνας ομορφα!

scarlett είπε...

Καλησπέρα Στέλλα
Το συγκεκριμένο απόσπασμα για μένα δεν συνδέεται υποχρεώτικα με ένα νησι. Θα μπορούσε το νησι να είναι η Κύθνος, η Φολέγανδρος, η Αμοργος...
Είναι η απλότητα της ομορφιάς του Αιγαίου.Και έτυχε πραγματικά να περάσουμε έξω απο τη Σέριφο.

Φέτος μοιάζει σαν κάποιοι να βάλανε σκοπό να μας χαλάσουν το καλοκαίρι,αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.
Υπάρχουν αξίες στη ζωή μας πολύ σημαντικότερες κι αυτό λέει κι ο ποιητής.

Να έχεις κι εσύ ένα υπέροχο καλοκαίρι !