Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

βόρεια θάλασσα

Το Norderney είναι ένα από τα νησάκια μιας αλυσίδας νησιών που βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα. Τα επτά από αυτά ανήκουν στη Γερμανία  ενώ τα υπόλοιπα είναι ολλανδικά.
Δεν είναι εύκολα νησιά λόγω του κλίματος και οι μόνιμοι κάτοικοί τους είναι ελάχιστοι. Το πιο τουριστικά αναπτυγμένο και το πιο εύκολα προσβάσιμο είναι το Norderney, από το οποίο και οι φωτό.
 Τα υπόλοιπα νησιά είναι κάπως δύσκολα όσον αφορά την πρόσβαση μια που εξαρτώνται πολύ από την άμπωτη και την πλημμυρίδα που είναι ιδιαίτερα έντονες σ'αυτά τα βόρεια νερά.


Η Βόρεια Θάλασσα είναι μία γκρίζα θάλασσα. Την ημέρα της επίσκεψης στο νησί οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Παρ'όλα αυτά το γκρίζο και η θολούρα κυριαρχούσαν.


Το κέντρο όμως ήταν γραφικό και συμπαθητικό.


Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού - όπως και όλα τα υπόλοιπα νησιά- είναι εθνικά προστατευόμενα πάρκα.
Καθώς το φαινόμενο της παλίρροιας δημιουργεί κατά διαστήματα μικρές νησίδες σ'αυτές τις θάλασσες, με λίγη τύχη μπορείς να δεις εκατοντάδες φώκιες να λιάζονται στον ήλιο.

......
Βέβαια....πηγαίνοντας προς την Βόρεια Θάλασσα -αυτό πρέπει να το πω -  θάλασσα δεν βλέπεις.
Αιτία είναι το ακριβώς προηγουμένως αναφερόμενο φαινόμενο (η παλίρροια).
Κατά μήκος όλης της βόρειας ακτής της Γερμανίας υπάρχει ένα ψηλό ανάχωμα -κατάσπαρτο με προβατάκια που βόσκουνε ολημερίς (ίσως και ολονυχτίς) και νερό δεν βλέπεις.
Να κάπως έτσι:


Πρέπει να ανέβεις το λόφο με τα πόδια για να γίνει η εικόνα έτσι (και κάπου πέρα στον ορίζοντα να διακρίνεις μία γκρίζα λωρίδα νερού) :


....
Κι αν είσαι λίγο τυχερός με τις ημερομηνίες ενώ είσαι τόσο βόρεια, μπορεί να πέσεις και πάνω σε κάτι τέτοιο :

Και ως κάτοικος "ναυτικής" χώρας, με το γαλάζιο της οποίας είσαι εσαεί ερωτευμένος, δεν μπορείς να μην αναρωτιέσαι, γιατί όχι κι εμείς ; Γιατί όλα αυτά τα τετρακάταρτα και τα τρικάταρτα, οι ρέπλικες του καραβιού του Μαγγελάνου ή του Goetheborg δεν μπορούν να φιλοξενηθούν και στα δικά μας λιμάνια ; 
(εδώ το επίσημο σποτάκι της διοργάνωσης με εντυπωσιακές εικόνες)

4 σχόλια:

thinks είπε...

Πολύ όμορφο ποστ :-)

Δεν ήξερα γι' αυτά τα νησάκια, αλλά καταλαβαίνω απόλυτα το ότι δεν βλέπει κανείς θάλασσα στον "παραλιακό" δρόμο της Βόρειας Θάλασσας, και γιατί.

Και ...πολύ καλή ερώτηση.
Αν μόνο έβρισκε κανείς την απάντηση...

Καλό Φθινόπωρο αγαπητή Scarlett!

scarlett είπε...

Καλημέρα Δημήτρη και σ'ευχαριστώ!

Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε όλοι οι πικραμένοι και απογοητευμένοι αυτού του- από τη φύση ευλογημένου- τόπου.
Ό,τι δεν φέρνει μίζες και εύκολο κέρδος δεν αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του.

Αλλά ένα παράπονο σε πιάνει όταν βλέπεις όλο αυτό το καλοστημένο πανηγύρι που το χαίρονται όλες οι ηλικίες και δίνει στους νέους κι άλλες προοπτικές πέραν αυτές των φροντιστηρίων.

thinks είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι... όπου και να πας έξω βλέπεις τις νοοτροπίες τις οποίες δεν έχουμε εδώ, οι οποίες χτίζουν ανθρώπους και κοινωνίες αντί για αγανακτισμένους και απογοητευμένους... Και την φυσική ομορφιά την απαράμιλλη στην οποία κατοικούμε ούτε τι να την κάνουμε δεν ξέρουμε...

scarlett είπε...

Δυστυχώς Δημήτρη μου, δυστυχώς!

Να έχεις μια όμορφη Κυριακή! Πάντα θα σε ζηλεύω που επέλεξες μια ζωή μακριά από εδώ.