Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Οι αντιφάσεις...


Από έρευνα του ΙΟΒΕ το 64% των Ελλήνων δεν τα βγάζει πέρα. Σύμφωνα με άλλες έρευνες που δείχνουν τα "σοβαρά" δελτία ειδήσεων δεν υπάρχει σουβλατζίδικο και ταβέρνα για αύριο που να μην είναι ήδη κλεισμένα (είναι εκπληκτικό το τι θεωρείται είδηση σε ελληνικό δελτίο.... για να μην αναφερθώ στο άλλο χιλιοειπωμένο  "λες και τις προηγούμενες και τις επόμενες μέρες ο Έλληνας τη βγάζει με φακές" ).
Επίσης μια βόλτα οποιοδήποτε ΣΚ σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας δείχνει πως ο Έλληνας δεν έχει μόνο την Τσικνοπέμπτη αλλά όλο τον χρόνο χρήματα για εξόδους. Και όχι μόνο τα Σ/Κ.
 Όπως έχει και για καταναλωτικά αγαθά. Και για διακοπές.
Φαντάζομαι πως για τα δύο τριήμερα του Μαρτίου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κυρίως από Έλληνες (δικά μας είναι τα τριήμερα) θα αγγίζουν και πάλι το 80% και το 90%. Και στους πιο δημοφιλείς προορισμούς και το 100%.

Αλλά δεν τα "βγάζει πέρα".

Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι μετά από 9 χρόνια μνημόνια και μετά από τους δημόσιους πανηγυρισμούς για την έξοδό μας από αυτά, το τελευταίο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε το δημόσιο χρέος κατά 21,5 δις σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Αυξήθηκαν λέει οι δαπάνες...
Δε χρειάζεται να πω "πού και γιατί".

6 σχόλια:

thinks είπε...

«64% των Ελλήνων δεν τα βγάζει πέρα»

Τώρα το θυμηθήκανε; Όταν το 2002 τους κάνανε Ευρωπαίους με Ευρώ αλλά ενώ το κόστος ζωής ήταν το ίδιο με την υπόλοιπη Ευρωζώνη ενώ οι αποδοχές ήταν το 25% της υπόλοιπης Ευρωζώνης δεν το είχανε πάρει χαμπάρι; Αντί διαμαρτυριών τότε, εισήχθη αντί διαμαρτυριών η Χρυσή Εποχή της Μάσας και της περισσής Ευρωπαϊκής υπερηφάνειας μέχρι το Καστελόριζο του 2010. Εκείνα τα 8 χρόνια δεν το είχανε πάρει χαμπάρι ότι βγάζανε το 25% των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Αυτό καλεί για ένα Φραπέ και μετά από δύο πιτόγυρα!

scarlett είπε...

Ax,Δημήτρη!
Πόσο αθώος είσαι κι εσύ κι όσοι έχουμε ζήσει και σε πιο σοβαρά κράτη και περιμένουμε μετά να τα βγάλουμε πέρα στην Ελλάδα (κούνια που μας κούναγε....)
Όλα φτιαχτά είναι. Κι όλα τα "παράνομα" είναι "νόμιμα"σ'αυτόν τον τόπο.
Φυσικά και τα βγάζουνε πέρα. Με μαύρα εννοείται. Αλλιώς πώς δικαιολογείται τόση κατανάλωση ;
Ο Έλληνας δεν πληρώνει την εφορία και τη ΔΕΗ. Για τα μπουζούκια έχει χρήματα. Και για τα αιφον του έχει και για τις διακοπές του.
Διαβάζεις πότε πότε τι γίνεται στην αγορά μόλις βγει καινούριο αιφον;

Όλοι ξέρουν ότι οι Έλληνες κάνουν τη ζωούλα τους με μαύρα αυτά τα χρόνια.(Κυρίως το ξέρει και το υποστηρίζει το κράτος) Θα μου πεις.... γιατί.... παλιότερα τα δηλώνανε ;
Η απάντηση είναι "οχι" . Απλά τώρα που θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους, κάνουν ακόμη πιο πολλές κομπίνες.


thinks είπε...

Σωστά τα λες, Scarlett.

Εγώ αναρωτιέμαι, αν το 2002 οι μισθοί ήταν σαν την υπόλοιπη Ευρωζώνη, θα αισθανόταν περισσότερη ικανότητα ο ρωμιός να πλερώνει φόρους, ή απλά θα σπατάλαγε τριπλάσια;

Επίσης, σημείωση, ενώ τώρα 2019, οι Ιταλοί έχουν μισθούς σχεδόν διπλάσιους των Ελλήνων, οι Έλληνες έχουν περισσότερη αγοραστική δύναμη από τον μέσο επαρχιώτη Ιταλό, γιατί η ζωή στην Ιταλία είναι τώρα πια πολύ πιο ακριβή από την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ από την μετακατοχική νοοτροπία οι Ιταλοί σε κοιτάνε σαν εγκληματία αν αφήσεις ένα ψίχουλο στο πιάτο σου, ενώ οι Έλληνες πρέπει να πετάξουν φαΐ που δεν έφαγε κανείς γιατί ήταν πάρα πολλά και … «πλούσια»! Τι καλά! Οι ιδιώτες Ιταλοί έχουν οικονομίες και δεν παίρνουν δάνεια και κάρτες ενώ οι Έλληνες ζουν με δάνεια και κάρτες.

Τέλος. Κοίτα την Ελληνική ραγιάδικη νοοτροπία του σκλάβου στην ψυχή: Αν ρωτήσεις δυτικό άνθρωπο τι μισθό παίρνει θα σου απαντήσει χονδρικά τον χρόνο ενώ ο Έλληνας θα σου απαντήσει καθαρά στην τσέπη τον μήνα, και περιμένει πεσκέσι του Σουλτάνου Χριστούγεννα, Πάσχα, Διακοπές που το λέει «Δώρο».

Ο Καραμανλής ο Μεγάλος (όχι ο μικρός) είχε δίκιο θεωρητικά για την Ευρώπη αλλά στην πραγματικότητα τον ρωμιό κι’ αν τον διδάσκεις την φαιά σου ουσία χαλάς…

scarlett είπε...

Έτσι ακριβώς, Δημήτρη!
Στο μεταξύ καθημερινά περνώ δίπλα από διάφορα σχετικά καινούρια καταστήματα σε κεντρική λεωφόρο, τα οποία ποτέ δεν έχουν ανοιχτά και ποτέ δεν έχω δει έναν υπάλληλο μέσα. Μάλιστα το ένα είχε κάτι ωραία επιπλάκια που ήθελα να τα δω από κοντά, αλλά ό,τι ώρα και να έχω περάσει ήταν κλειστό.
(δεν πρόκειται για μαγαζιά που κλείνουν ή που κάνουν εκποίηση...όπως έγραψα και στην αρχή είναι σχετικά καινούρια και γεμάτα εμπόρευμα)
Όπως με διαφώτισαν..γιατί εμένα λόγο αγαθοσύνης δεν πάει το μυαλό μου, προκειται μάλλον για μαγαζιά- βιτρίνες, με σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το θέμα είναι, μόνο τα δικά μου ματάκια βλέπουν την ύπαρξη αυτών των καταστημάτων ;
Το κράτος...αυτό το έντιμο και ανυποψίαστο κράτος, τυφλό είναι;

Κι εφόσον δεν είναι τυφλό....τι συμπέρασμα βγάζει κανείς για τον τρόπο της λειτουργίας του;

thinks είπε...

Η δυσκολότερη στιγμή της κάθε επίσκεψης στην Αθήνα είναι όταν πάω στον οδοντογιατρό στην Γλυφάδα γιατί απέναντι από το ιατρείο είμαι υποχρεωμένος να περνώ μπροστά από μια βιτρίνα με γυναικεία παπούτσια γύρω στα €800 το ζευγάρι, με πελάτες μέσα, και πρέπει κάθε φορά να βρίσκω την δύναμη να μην πετάξω πέτρα στη βιτρίνα. Για μένα αυτή η βιτρίνα αντιπροσωπεύει στο έπακρο την Ελληνική υποκρισία.

Εντωμεταξύ, τον Νοέμβριο, ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου που έχω στην Ελλάδα και τον κρατάω στα €0,00, έγινε αρνητικός -€3.333,01. Μετά από εβδομάδες τηλεφωνημάτων βρήκαμε ότι το ΙΚΑ πιστεύει ότι πριν 11 χρόνια είχαν πληρώσει μια σύνταξη €1.135,00 τρεις μήνες αφού πέθανε η μάνα μου την οποία δεν είχα, λέει, επιστρέψει (ποτέ δεν είχα λάβει τίποτα τότε). Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το ΙΚΑ «προσπαθεί» να βρει να μου πει τον αριθμό του λογαριασμού στον οποίον υποτίθεται ότι τα είχαν πληρώσει αλλά δεν τον βρίσκουν, αλλά και ούτε αποσύρουν την κατάσχεση (χωρίς επί 11 χρόνια προηγουμένως να μου είχαν στείλει την παραμικρή ειδοποίηση).

Τι να πούμε, τι; Τι να τραγουδήσουμε.

scarlett είπε...

Καλά ξεμπερδέματα, Δημήτρη.
Μόνο αυτό έχω να σου πω.
Αλλά σ'ένα κράτος εντελώς αναξιόπιστο, τι μπορεί να περιμένει κανείς από τους πολίτες του;