Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Ο πλέον ισχυρός πυλώνας

 Μια ολόκληρη σειρά κυβερνήσεων καλλιέργησε στον πολίτη αυτής της χώρας την ιδέα ότι η μόνη πηγή εσόδων για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα είναι ο τουρισμός.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν να διαβάζουμε κείμενα σαν κι αυτό ή αυτό

την ίδια στιγμή που στο Ελληνικό παίζεται αυτό γιατί οπωσδήποτε τα πράγματα είναι έτσι και τι περίεργο; Τζάμπα πράγμα...

Όταν ο Έλληνας με τον μισθό των 800 ευρώ μικτά δυσκολεύεται να αγοράσει, νοικιάσει γκαρσονιέρα στην Κυψέλη.

(Όπως είναι γνωστό : Όσο πιο υπανάπτυκτη μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών)

.....

Εφέτος , λέει, περιμένουμε τρομερή αύξηση του τουρισμού

Ο πλέον ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Και χωρίς αυτόν η χώρα δεν θα είχε ανάπτυξη!

Και είναι να αναρωτηθεί κανείς: είναι δυνατόν μία χώρα με τέτοια θέση στον γεωγραφικό χάρτη, αυτό το κλίμα, αυτά τα μυαλά να μπορεί μόνο να χτίζει ντουβάρια και να νοικιάζει ξαπλώστρες;

Όταν μόνο από ανεμογεννήτριες θα μπορούσαμε να παράγουμε ρεύμα για όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο να μην εξαρτόμαστε από κανέναν Πούτιν, αλλά να είχαμε εξασφαλίσει και το μέλλον της χώρας, όπως έκανε η Νορβηγία με το πετρέλαιο;

Κι όλη αυτή η σπουδάζουσα νεολαία, πώς γίνεται εκτός των συνόρων να μεγαλουργεί, αλλά εντός να μην μπορεί να παραγάγει τίποτα ;

Εκατομμύρια ξοδεύονται κάθε χρόνο στην εκπαίδευση για να εργαστούν και να ζήσουν αυτοί οι νέοι στη Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία και να προσφέρουν εκεί τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους.

.....

.....

Είναι τόσο λυπηρό να είσαι Έλληνας , να νιώθεις Έλληνας και να πρέπει να ζεις αυτήν την καθημερινότητα με μια Πισπιρίγκου να απασχολεί τα ΜΜΕ εδώ και ενάμιση χρόνο όταν η χώρα ξεπουλιέται για πενταροδεκάρες που δεν μπαίνουν καν σε ελληνικές τσέπες. Ή μπαίνουν στις πιο λάθος τσέπες. 

.....

.....

.....

Κάθε φορά πλέον που αφήνουμε πίσω μας το νησί το καλοκαίρι, ξέρουμε πως αποχαιρετούμε μια Αλεξάνδρεια που ολοένα χάνεται.

Κρίμα που οι πολιτικοί μας δεν αγάπησαν τη Σαντορίνη, τη Σίφνο ή τη Σύρο όπως εμείς.


6 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Το παιχνίδι έχει χαθεί προ πολλού.

Ο τουρισμός δεν είναι μόνο το εύκολο χρήμα, αλλά και το γρήγορο και το παράνομο. Το παράνομο πάντα πιο γλυκό, γιατί εσύ είσαι ο έξυπνος, ο καταφερτζής, οι άλλοι είναι βλάκες.
Οι πολιτικοί έχουν συμφέρον, γιατί για όλα τα άλλα θα έπρεπε να φτιάξουν υποδομές, να οργανώσουν, να ελέγξουν. Για τον τουρισμό, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να μην κάνουν ελέγχους και να αφήνουν την παρανομία να ανθίσει - το πιο εύκολο.

Άνθρωποι που ξαπατώνουν την χώρα τους, που την χτίζουν στο τσιμέντο και στο σκουπίδι για μερικά χιλιάρικα, δεν αξίζουν ούτε να τους φτύσεις. Αν μάλιστα υπολογίσεις ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν καταλήγει καν στις τσέπες τους, τότε έχεις να κάνεις με τον πιο ηλίθιο λαό του Γαλαξία (η του Σύμπαντος).

Η Βλακεία είναι ανίκητη. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με απληστία και αμοραλισμό, δεν έχεις καμία ελπίδα ;-(

scarlett είπε...

Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.
Υποτίθεται βέβαια πως οι πολιτικοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή και όλα αυτά τα ωραία.

thinks είπε...

Καλημέρα Scarlett! Καινούργια ανάρτηση! Πολύ χαίρομαι :-)

Είδα τον Ελληνικό Τουρισμό στην θαυματουργή του γέννηση όταν έπαιρνα φωτογραφίες για Αγγλική τουριστική εταιρία 1986-1989. Η τότε ΕΟΚ έστελνε λεφτά να χτίσει ο κόσμος τουρισμό και αντί να βάλουν τα λεφτά τους και τα κτήματά τους μαζί 10-20 νοματαίοι και να χτίσουν ξενοδοχιάρες και να προσλάβουν επαγγελματίες προσωπικό, χτίζανε δυό τρία έξτρα δωμάτια με τούβλα και πήγαινε η γιαγιά με το εγγονάκι στο λιμάνι μεσάνυχτα να περιμένουν τους ξυπόλυτους από τα φέρυ με ένα χαρτόνι ROOMS! CAMERE! με μαρκαδόρο, καθώς πίσω από τα ρουμς στην αλάνα ήταν παρκαρισμένη η μπέμεβέ ή η μερσεντέ, από τα λεφτά της ΕΟΚ. Και 15 χρόνια αργότερα, 2004 στην Σαντορίνι, 4 Ευρώ το κουτάκι Κόκα Κόλα και «εγώ» μου απαντούσε ο μαγαζάτορας, «τα παίρνω από όποιον τα δίνει και τα σκοτώνω στην Ευρώπη τον χειμώνα». Και στο ταβερνάκι στην Κόκκινη Άμμο, αρνάκι Νέας Ζηλανδίας, καλαμαράκι Ιαπωνίας και Γάλα Γερμανίας. Ντομάτες Ολλανδικές.

Παρακολούθησα το τόξο από τότε στο τώρα που σωστά περιγράφεις, αλλά όπως με ξέρεις, έχω φετίχ με την υπευθυνότητα. Τις κυβερνήσεις που καλλιεργούν την ιδέα ότι τουρισμός και τέρμα ποιοι τις αναδεικνύουν; Και οι κυβερνήσεις σε ποιους λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν… Κι’ αυτοί που τα ακούνε δεν έχουν άραγε την κρίση και την υπευθυνότητα να καταλάβουν ότι αυτά είναι μπούρδες;

Και στο Ελληνικό μετά τους Ολυμπιακούς είκοσι χρόνια για να βρουν ποιος θα φάει τα περισσότερα. Και ο κόσμος περιμένει πάρκα και ξενοδοχεία. Με την Γλυφάδα να αναστενάζει στα άδεια ξενοδοχεία.

Εν τω μεταξύ, ο τουρισμός που έρχεται ιδιαίτερα με κρουαζιερόπλοια που αυξάνουν τα νούμερα που φωνάζει ο ντελάλης, τα λεφτά τους δεν τα πληρώνουν στην ξηρά αλλά στα γραφεία πάνω στα ξένα κρουαζιερόπλοια, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια :-)

Σπουδές στο εξωτερικό (στα λεγόμενα …«ξένα») και αν περάσουν τα κεφτεδάκια και την σπανακόπιτα της μαμάς από το τελωνείο στην άφιξη…

Πέρα του ότι το πρόβλημα κατά την γνώμη μου, όπως λέει και ο Πειρατής μπήκε στη μέση προ πολλού, πάει και πιο πίσω σε μια υδροκέφαλη χώρα όπου το 45% του πληθυσμού της ψώρας είναι στην περιοχή πρωτευούσης και το 85% παράγει υπηρεσίες αντί αγαθά. Ένας λαός που όταν τον ρωτάς τι μισθό βγάζει σου λέει τα καθαρά στην τσέπη τον μήνα αντί τα χονδρικά τον χρόνο και κλαίγεται για τον 13ο και 14ο, το δώρο του βεζίρη…

Πολύ εύστοχη ανάρτηση, και καλά τα λες! Καλό Πάσχα :-)

scarlett είπε...

Καλημέρα Δημήτρη
σωστά όσα γράφεις, θα διαφωνήσω λίγο μαζί σου μόνο στο θέμα της ευθύνης. Όχι ότι ο λαός και η νοοτροπία του είναι εντελώς ανεύθυνα, αλλά επειδή αυτά καλλιεργούνται και επειδή κατά τη δική μου γνώμη το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης αναλογεί στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Όσον αφορά δε το θέμα του ποιος επιλέγει αυτές τις κυβερνήσεις, η απάντηση βάσει όσων βιώνω, είναι, ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις βγάζουν τον εαυτό τους φροντίζοντας να ψηφίζουν τους κατάλληλους εκλογικούς νόμους. Στις προησούμενες εκλογές Δημήτρη το ποσοστό της αποχής έφτασε το 42%, μαζί με τα λευκά πάνω από 44%. Ξέρεις τι θα πει 44% ; Το 44% βγάζει κυβέρνηση κανονικά!!! Και μη νομίζεις πως αυτό το 44% είναι αδιάφορο για το ποιος θα είναι κυβέρνηση. Απλά δεν έχει ποιον να ψηφίσει.
Κανονικά κατά τη δική μου γνώμη δε θα έπρεπε κανένα κόμμα να σχηματίζει κυβέρνηση με τόσο μικρά ποσοστά πραγματικών ψήφων.
Το 44 % ουσιαστικά ζητά να φύγουν όλοι όσοι αποτελούν τη σημερινή πολιτική σκηνή.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αυτοί που ψηφίζουν ένα κόμμα περιμένοντας να επωφεληθούν από αυτό. Αλλά ακόμη και γι' αυτό να κατηγορήσεις τον Έλληνα πολίτη, ποιος καλλιέργησε αυτή τη νοοτροπία ; Ότι στην Ελλάδα τίποτα δεν μπορείς να κάνεις χωρίς πολιτικό μέσο;

Στη Γερμανία για να φέρω ένα αντιπαράδειγμα οι νόμοι εφαρμόζονται με μεγάλη ευλάβεια γιατί διαφορετικά η τιμωρία πέφτει αμείλικτα. Ποιος όμως φροντίζει για την εφαρμογή των νόμων στη Γερμανία αν όχι η Πολιτεία;
Ή νομίζεις πως και οι Γερμανοί δε θα παρκάρανε έξω από το μαγαζί του ενδιαφέροντος τους αν δεν έπεφτε άμεσα το πρόστιμο και μάλιστα χωρίς να μπορέσουν να το διαγράψουν;

Αντίθετα εδώ είμαστε μπάχαλο, επειδή κάποιοι θέλουν να είμαστε μπάχαλο. Επειδή από το μπάχαλο που καλλιεργούν διασώζονται τα δικά τους συμφέροντα και οι θέσεις τους στην πολιτκή.

Κάνε μια απλή ερώτηση στον εαυτό σου Δημήτρη. Ποιον θα ψήφιζες στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα; Υπάρχει κάποιος που να σου εμπνέει εμπιστοσύνη; Και ποιες είναι οι επιλογές σου όταν δεν έχεις επιλογή;
Ίσως τελικά η μόνη επιλογή είναι να αλλάξεις χώρα. Όμως ακόμη κι αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι.

Όπως καταλαβαίνεις δεν υποστηρίζω την άποψη ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Το αντίθετο, οι πολιτικοί μας δεν αξίζουν τον λαό που έχουν, αλλά βλέπεις στην Ελλάδα έχουν καταφέρει ακόμη και τη Δημοκρατία να την κάνουν κληρονομική.Υπάρχουν πολλοί σωστοί και έντιμοι άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο, Δημήτρη, αλλά είτε δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την πολιτική, είτε επειδή είναι έντιμοι φροντίζει το σύστημα να τους απομακρύνει από θέσεις ισχύος.
Όλοι μας έχουμε να διηγηθούμε ανάλογες ιστορίες στην Ελλάδα, άρα δεν είμαστε και τόσο λίγοι.

Καλό Πάσχα και καλές διακοπές στην Ελλάδα!

thinks είπε...

Καλημέρα Scarlett! Ciao απ’ τον Φλοίσβο!
Περίεργα πράματα! Απ’ την Πάτρα ως την Ελευσίνα δεν είδαμε ούτε ένα τρελό να οδηγεί στην Εθνική. Όλοι λες και φοβόντουσαν κάποια αστυνομία και είχαν μάθει απ’ έξω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μέχρι την Ελευσίνα, βέβαια. Από ‘κει η κατάσταση επέστρεψε στο νορμάλ.

Και στις πιο καλές περιπτώσεις σε όλες τι χώρες που ξέρω, ποτέ οι ψηφίσαντες δεν φτάνουν πάνω από ένα 78% των καταλόγων. Ένα 25% αποχής είναι πάντα αναμενόμενο λόγω καταλόγων και πραγματικοτήτων. Άρα θα έλεγα ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων στην Ελλάδα που πραγματικά απέχουν επειδή έχουν μπαϊλντίσει με το μπάχαλο, τα παλιά τζάκια, τα καινούργια τζάκια και τις ψησταριές στις διαδηλώσεις πρέπει να είναι γύρω στο 20%, που και αυτό είναι πολύ. Όμως όποιος δεν ψηφίζει, βοηθά να βγουν όχι οι μη-χειρότεροι αλλά οι χειρότεροι. Όσοι και να απέχουνε, ή ο Κυριακούλης θα βγει, ή ο εκλεκτός της Περιστέρας, συγγνώμη, της Μπέτης. Και σ’ αυτό, οι απέχοντες ΕΙΝΑΙ υπεύθυνοι. Ας ψηφίσουνε, βουλώνοντας την μύτη τους για να μην βγει ο χειρότερος των δύο.

Έχεις δίκιο φυσικά ότι οι κυβερνήσεις χειραγωγούν με κάθε τρόπο ώστε να βγαίνουνε. Αυτό όμως αυτόματα αναθέτει τον ρόλο του θύματος, εμμέσως ή αμέσως στους ψηφοφόρους. Και ίσως πράγματι ένα κάποιο ποσοστό των ψηφοφόρων να είναι θύματα (όσο και να σηκώνω ένα φρύδι όταν ακούω για θύματα). Όμως το ποσοστό εκείνων που ψηφίζουν παλιάνθρωπους ξέροντας ότι είναι παλιάνθρωποι για ρουσφέτι, για τους «δικούς μας», για λεφτά στην χειραψία κλπ., συν το ποσοστό των απεχόντων που επιτρέπουν στην διαδικασία να προχωρήσει χωρίς να πούνε λέξη με κάποια δική τους ψήφο, αυτές οι δύο ομάδες φέρουν μεγάλη ευθύνη και είναι σημαντικά τα ποσοστά τους. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον. Το αν έκανε κλούβιο αυγό η κότα ή αν η κότα παραμέλησε το αυγό της κι’ έγινε κλούβιο… για κλούβια αυγά μιλάμε στο τέλος, που γεννάνε κλούβιες κότες :-)

Έχω να ψηφίσω στην Ελλάδα πάνω από 35 χρόνια επειδή δεν θα ήταν σωστό να ψηφίζω σε μια χώρα στην οποία δεν ζω και δεν θεωρώ καν τον εαυτό μου «ομογενή στα ξένα». Εκτός από μια φορά τον Σεπτέμβριο του 2009 που έτυχε να είμαι εδώ και είδα το ντημπέητ όπου ο Κωστάκης πρωτοφανώς είπε την αλήθεια (για να μην τον ψηφίσει κανείς), και ο Γιωργάκης υποσχέθηκε φούμαρα (για να τον ψηφίσουν όλοι). Κι’ εγώ πήγα και ψήφισα τον Κωστάκη 1) επειδή είπε την αλήθεια, και 2) εναντίων του Γιωργάκη που ήταν φως φανάρι ότι θα το χρεοκοπούσε το κοτέτσι. Βέβαια στο τέλος αντί να χρεοκοπήσει το κράτος πήγε στο Καστελόριζο και χρεοκόπησε κάθε πολίτη --και μετά μια δεκαετία η Ευλώπη χάιδεψε τ’ αυτάκι της Ελλάδας και ανακήρυξε την Ελληνική οικονομία βιώσιμη όλως εξάφνως.

Σ’ ένα μέρος μόνο ψηφίζω και τώρα μάλιστα που έπρεπε και άλλαξα πολιτογράφηση από Μασαχουσέτη στην Φλόριδα είμαι απαρηγόρητος ο δύστυχος! Το 2024 θα αναρωτιέται ο Ντε Σάντις ποιος έριξε την μια ψήφο που πήραν οι Δημοκρατικοί στην Φλόριδα.

Καλό Πάσχα! Νά ‘σαι καλά!

Bitvegas είπε...

Thanks for your clear explanations and effort in creating meaningful content.