Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματικότητες

 Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του κ Καλλιάνου

Πραγματικότητα 1

Ο θάνατος είναι η μοίρα όλων.

Πραγματικότητα 2

Όταν είσαι ηλικιωμένος με αρκετά επιβαρυμένο οργανισμό, βρίσκεσαι λίγο πιο κοντά στον θάνατο.

Πραγματικότητα 3

Δεν υπάρχει πιο αλαζονικό επάγγελμα από αυτό του γιατρού. Ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Θεό. Για μερικούς, το ίδιο σκαλοπάτι.

Πραγματικότητα 4

Για τον γιατρό είσαι ένα σύνολο από όργανα, αρτηρίες, νεύρα κλπ.που δεν διαφέρει και πολύ από οτιδήποτε άψυχο υπάρχει γύρω του και ζητά επισκευή. Ο πόνος, οι φόβοι, η αγωνία σου του είναι από αδιάφορα έως ενοχλητικά.  

Πραγματικότητα 5

Ελάχιστοι γιατροί ακούν τον ασθενή. Προχωρούν σε εύκολες διαγνώσεις κατατάσσοντάς τους στα κουτάκια που έχουν πρόχειρα στο μυαλό τους. Μερικοί έχουν πολύ λίγα κουτάκια πρόχειρα. Οι περισσότεροι προσπερνούν την θεμελιώδη αρχή πως κάθε οργανισμός είναι ένα διαφορετικό νέο σύμπαν.


...

Πραγματικότητα 6

Η ζωή όλων είναι μία και μοναδική


Σημείωση: Έχω γνωρίσει και τους άλλους. Αυτούς που ακούνε. Αυτούς που δείχνουν σεβασμό στον ασθενή. Είναι συνήθως ταπεινοί και ενημερώνουν για τα όρια της ιατρικής. Για τα δικά τους όρια. Δυστυχώς είναι λίγοι. Πολύ λίγοι σε σχέση με το σύνολο. 


2 σχόλια:

thinks είπε...

Αγαπητή μου Scarlett, στάθηκα πολύ ώρα σε αυτήν σου την ανάρτηση και επίσης ερεύνησα και το περιστατικό Καλλιάνου για να καταλάβω την αφορμή της.

Φυσικά οι πραγματικότητες #1 και #2 είναι τα θεμελιώδη δεδομένα της ζωής. Η #4 ίσως είναι θετική, ο τρόπος με τον οποίον οι άνθρωποι-γιατροί μπορούν να αντιμετωπίζουν τα συνεχή περιστατικά στο 24-ωρό τους… Η #5 είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που σε διαφορετικούς βαθμούς την συναντάμε παντού.

Η #6 είναι αυτό που η Εβραϊκή παράδοση αποδίδει ως «Ο κάθε ένας άνθρωπος είναι ένα ολόκληρο σύμπαν» («Όταν σώζεις έναν άνθρωπο σώζεις ένα σύμπαν ολόκληρο»).

Και, κι’ εγώ έχω γνωρίσει ελάχιστους σωστούς ανθρώπους-γιατρούς –όπως σαρκαστικά λέω, Ιατροί υπάρχουν πολλοί, αλλά γιατροί ελάχιστοι.

Όμως, η κατάπτυστη πραγματικότητα #3, η αλαζονεία του κυρίου ή κυρίας Ιατρού, ιδίως η Μεσογειακή αλαζονεία, μπορεί να φέρει και αποτέλεσμα θανατηφόρο, μάλιστα ο συνδυασμός αλαζονείας και προχειρότητας ή επιπολαιότητας. Με τον πατέρα μου σε νοσοκομείο του ΕΣΥ το 2007 πρότεινα στην γιατρό να δώσει ένα καταπραϋντικό γιατί δεν μπορούσε να κοιμηθεί, και μου είπε όχι, προς Θεού, στην κατάστασή του το καταπραϋντικό μπορεί να του σταματήσει την καρδιά. Έξι εβδομάδες αργότερα σε άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ, όταν ήμουνα στην Αμερική πριν ξαναγυρίσω, ο γιατρός του έδωσε καταπραϋντικό από μόνος του και ο πατέρας μου πέθανε 15 λεπτά αφού πήρε το χαπάκι. Πέντε μήνες αργότερα, η μητέρα μου, στην μέση χημειοθεραπείας έπαθε κρίση κλειστοφοβίας από την οποία έπασχε, και ο γιατρός της, ο οποίος είχε απαιτήσει €100 σε κάθε χειραψία, και είχε παραπονεθεί ότι θέλει ένα κολλαριστό κατοστάρικο και όχι πέντε χρησιμοποιημένα εικοσάρικα, της έδωσε ενδοφλέβιο καταπραϋντικό, εκείνη μπήκε σε κόμμα και δεν ξαναξύπνησε μέχρι που έφυγε τέσσερεις εβδομάδες αργότερα. Όσον αφορά εμένα, τους γονείς μου τους δολοφόνησαν Ιατροί του ΕΣΥ.

Η απάντηση του Αττικόν στην καταγγελία Κολλιάνου είναι επαίσχυντη, πρωταρχικά επειδή δεν αναφέρεται στα γεγονότα της καταγγελίας αλλά απλά διατυμπανίζει έναν ύμνο επαίνων για τον εαυτό τους. Αλαζονεία.

Να ‘σαι καλά αγαπητή Scarlett, συγνώμη για την μακρυγορία :-)

scarlett είπε...

Καλησπέρα Δημήτρη
δεν μακρηγορείς καθόλου. Ίσα ίσα που τα σχόλια σου είναι πάντα to the point και ευπρόσδεκτα.
Πιστεύω πως το θέμα θα απασχολήσει αρκετα την ελληνική δημοσιογραφία, αφού μάλιστα θα έρθετε σύντομα στην Ελλάδα σίγουρα θα προλάβεις και την εξέλιξή του. Αλλά σε βάθος χρόνου δεν νομίζω πως θα αλλάξει κάτι.
Δυστυχώς , αν και η ιατρική στις μέρες μας έχει κάνει σημαντικές προόδους, η ανθρώπινη αλαζονεία και δη των γιατρών δεν θεραπεύεται.
Από παρόμοιο πρόβλημα με αυτό του Καλλιάνου πέθανε και ο δικός μου πατέρας το 2007. Αλλά ούτε μπορούσαμε να αποδείξουμε κάτι, ούτε είχαμε τις γνωριμίες και τις δυνατότητες του βουλευτή. Αποδεχτήκαμε απλά την μοίρα, ότι μετά από μια ηλικία και εφόσον έχεις και άλλα προβλήματα υγείας, πεθαίνεις. Απλά πράγματα.
Το ότι ο πατέρας υποβλήθηκε σε δυο χειρουργεία, από τα οποία το ένα χωρίς λόγο, που επιβάρυνε όμως την κατάσταση της καρδιάς του (εκτός κι αν θεωρήσουμε ως λόγο την αμοιβή του γιατρού) και το ότι από το δεύτερο τον βγάλανε μάλλον πρόωρα από το νοσοκομείο, άντε να τα αποδείξουμε εμείς οι αδαείς, απλοί πολίτες.Τουλάχιστον ο Καλλιάνος (πατέρας) έχει γιο γιατρό (αν και κρίνοντας από το αποτέλεσμα ούτε αυτό βοήθησε)

Καλό σας απόγευμα, Δημήτρη!