Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

φτήνια

πολύ φτηνή τελικά η ανθρώπινη ζωή. ούτε την αξία μιας βιντεοκάμερας.

όταν πριν χρόνια άκουγα τον Γ να περηφανεύεται για τα φτηνά κινητά που αγόραζε στη μαύρη, μεγάλωνε η αποστροφή που ήδη ένιωθα για το πρόσωπό του. γιατρός ο Γ στην Κηφισιά. από γιατρούς γονείς. σίγουρα δεν είχε ανάγκη το κλεμμένο.
ο  σύντροφός μου τότε απορούσε για την αντίδρασή μου, κι ένιωθα την έλξη που ασκούσαν και πάνω του τέτοιες "ευκαιρίες" , που εξαιτίας μου τις έχανε.
"δεν καταλαβαίνεις ότι ενισχύοντας σήμερα τον κλέφτη, ουσιαστικά τον επιβραβεύεις και του δίνεις το δικαίωμα αύριο να κλέψει εσένα;  διαιωνίζεις τον κύκλο, έτσι"
ήταν πάντα η λογική μου

φαντάζομαι πως η κλεμμένη - με αίμα πάνω της- κάμερα,  βρήκε ήδη τον αγοραστή της.

δεν δικαιολογώ κανέναν εγκληματία. όταν απουσιάζει η ηθική στη διαπαιδαγώγηση  και στην ανατροφή (αν φυσικά υπάρχει η πολυτέλεια γι' αυτές ), όσο συντηρητικό και να ακούγεται , το έγκλημα απέχει ένα βήμα από τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου.
αλλά όσο θα υπάρχουν  οι διάφοροι Γ εκεί έξω, οι μικρές ή μεγάλες μας πολυτέλειες θα αποτελούν πρόκληση για όλους εκείνους που το έγκλημα είναι άλλος ένας  τρόπος επιβίωσης

6 σχόλια:

thinks είπε...

Ίσως η διαπίστωση για το σκεπτικό και συμπεριφορά του Γ να είναι και μια γενικότερη δήλωση για την Ελληνική νοοτροπία που καμιά φορά είναι αδύνατο να κατανοηθεί από τους εκτός Ελλάδας Έλληνες, οι οποίοι καιν πιθανώς να βρίσκονται εκτός Ελλάδας γιατί δεν ταίριαξαν ποτέ πραγματικά μέσα της...

Καλή σου μέρα Scarlett :-)

Jolly Roger είπε...

Δεν (θελεις να) ξερεις για τι ειδους φρικωδιες ειναι ικανος ενας ναρκομανης - προκειμενου να εξασφαλισει (την ελπιδα οτι θα μπορεσει να αποκτησει) την δοση του.
Ο ναρκομανης εχει παψει να ειναι λογικο ον και δεν εχει καμμια ηθικη - μονο η δοση του μετραει.
Αν η καμερα του απεφερε 50 ευρω, ειναι ικανοποιημενος και *εντελως* ανικανος να αναλογιστει την παραμικρη συνεπεια για την πραξη του. Του ειναι αδιαφορο ακομα και αν τον συλλαβουν και τον εκτελεσουν. Αρκει να εχει παρει την δοση του πρωτα.

Θελω να πω, οτι συμφωνω 100% με τους συλλογισμους σου. Και οτι μοιραζομαι μαζι σου την ιδια αντιπαθεια που νιωθεις για τον Γ.
Αλλα ακομα και αν μπορουσαμε σημερα να εξαλειψουμε αυτοστιγμει ολους τους Γ αυτου του κοσμου, παλι οι ναρκομανεις θα δολοφονουσαν για μια δοση.
Δεν θα δολοφονουσαν με αφορμη μια καμερα, θα εβρισκαν μια αλλη αφορμη (π.χ. μετρητα. Θα σε σκοτωναν για ενα 2ευρο). Το ειδος μας διαθετει δυστυχως απεραντη εφευρετικοτητα στο εγκλημα.

Μια κοινωνικη πολιτικη για την θεραπεια των ναρκομανων θα ηταν το πιο σωστο - αλλα αυτα ειναι (πολυ) ψιλα γραμματα στην Ελλαδα του 2011. Σ' αυτο το προβλημα δεν εχουν λυση ουτε οι αλλοι λαοι, πόσο μαλλον ο δικος μας.

scarlett είπε...

καλησπέρα, thinks :)

είναι γεγονός πως πολλά που αφορούν την ελληνική νοοτροπία μου ήταν πάντα ξένα

scarlett είπε...

φυσικά κι έχεις δίκιο για τους ναρκομανείς, πειρατή.
προσωπικά δεν έκατσα καν να σκεφτώ αν οι δολοφονοι οι συγκεκριμενοι αλλα και άλλοι σε άλλες περιπτωσεις ήταν ναρκομανείς, μετανάστες, άκληροι της κοινωνίας μας.
κάτι απ'όλα θα ήταν και δεν είναι μόνο οι ναρκομανείς ικανοί για εγκληματα.


δεν αναρωτηθηκα για το ποιον των δολοφονων. αναρωτιεμαι για το ποιον του καθε Γ , εύπορου κατοικου Β.Π. που στο όνομα μιας ψευτομαγκιας να αποδείξει ότι είναι εξυπνότερος των άλλων, ενισχυει ουσιαστικα το έγκλημα.

αν για τους πρωτους μπορει κανεις να βρει δικαιολογιες φτωχειας, ελλιπους- κακής ανατροφης και αποτυχημενης κοινωνικοποιησης, για τους δευτερους δεν βρισκω καμία

Theorema είπε...

Το ίδιο έπαθα χτες το πρωί στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου.
Ένας μελαμψός μου πρότεινε ένα σούπερ μηχάνημα (κινητό, δεν ξέρω και τι άλλο έκανε, ίσως καικαφέ...) και τη στιγμή που πήγα απλώς να το κοιτάξω η 18χρονη κόρη μου μαζί με τον 12χρονο γιο μου με εμπόδισαν: ΜΗ! ΑΝ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙΣ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ...

Παιδιά και τα δυο...

scarlett είπε...

"παιδια και τα δυο..."

σωστά μεγαλωμένα και ώριμα όμως!