Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

η φαντασία στους φόρους

To 1696 , και για περίπου 150 χρόνια , επέβαλαν στην Αγγλία υψηλό φόρο για τα παράθυρα στα σπίτια, αντιμετωπίζοντάς τα σαν είδη πολυτελείας. Όσο περισσότερα παράθυρα, τόσο ψηλότερος ο φόρος. Οι φτωχότερες και λαϊκότερες τάξεις αναγκάστηκαν τότε να χτίσουν τα περισσότερα παράθυρα τους ζώντας στο σκοτάδι και δίχως επαρκή αερισμό. Για να καλύψουν κάπως αυτήν την ασχήμια, ζωγράφιζαν ψεύτικα παράθυρα που ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να συναντήσει σε παλιά κτίρια στην Αγγλία.
 Σαν να μην έφτανε η προηγούμενη φορολόγηση, 50 χρόνια αργότερα επέβαλαν κι έναν δεύτερο φόρο που αυτή τη φορά είχε σχέση με το βάρος των τζαμιών. Βαριά τζάμια φορολογούνταν ακριβότερα.  Αποτέλεσμα να κατασκευάζονται και να προτιμώνται πολύ ελαφρά τζάμια.
Μόλις το 1851 καταργήθηκαν αυτοί οι δύο φόροι, χρονολογία που συνέπεσε με την φτηνότερη και ταχύτερη παραγωγή του γυαλιού .

10 σχόλια:

Το Φαουδι είπε...

Στην Αγγλία εξακολουθούν διάφοροι παραλογισμοί. Σε πολλές περιοχές π.χ δεν υπάρχουν μετρητές για την κατανάλωση νερού. Ο λογαριασμός υπολογίζεται με βάση το μέγεθος του σπιτιού. Δηλαδή μπορεί κάποιος που μένει μόνος του να πληρώνει παραπάνω από πολυμελή νοικοκυριά που μένουν όμως σε μικρότερα σπίτια...

scarlett είπε...

Το τελευταιο το υφισταμαι και στη Γερμανια, Φαουδι.
Πληρωνω κοινοχρηστα (και καταναλωση νερου και θερμανση) συμφωνα με τα τετραγωνικα και όχι με την προσωπική μου κατανάλωση.
Αν σκεφτεις ότι όλοι οι συγκατοικοι μου ειναι οικογενειες,και τα διαμερισματα ειναι ισομεγεθη, καταλαβαινεις την αδικια.

Πάντως αυτο με τα παραθυρα το βρηκα εξωφρενικο. Ουσιαστικα φορολογουσαν τον ηλιο και τον αέρα!

Τζων Μπόης είπε...

Φόρος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών στην Ελλάδα του 2011, επειδή λέει οι Έλληνες τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους στα ντουβάρια.
Αυτό προϋποθέτει ότι όλα τα ντουβάρια παράγουν εισόδημα, πραγματικό χρήμα δηλαδή κι ότι όλοι οι Έλληνες την είχαν δει και καλά real estate investors και επένδυαν σε ακίνητα με σκοπό να τα τσεπώνουν κι επίσης αφού οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πράττουν διαφορετικά εμείς τι σκασίλα θα πρέπει να έχουμε με το εκείνο το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας.
Θα ήταν πιο ειλικρινές να έλεγαν ότι φορολογούν την νοοτροπία κι ότι εφεξής η απόκτηση και κατοχή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων θα τιμωρείται με δημόσιο μαστίγωμα και διαπόμπευση του ιδιοκτήτη και δη του νομοταγούς, στους δρόμους των Βρυξελλών. Επίσης, οι κάτοχοι οικογενειακών τάφων, ως το πιο ακίνητο από τα ακίνητα, θα φορολογούνται με διπλάσιο φόρο, ενώ η ανυπακοή στη πληρωμή του φόρου θα οδηγεί σε σκύλευση του νεκρού κι αν υπάρχει και κανένα καντήλι πάνω στον τάφο θα επιβάλλεται έκτακτη εισφορά καντηλιού και σταματώ εδώ γιατί θα αρχίσω τα καντήλια.

thinks είπε...

Επίκαιρη η Ιστορική αναφορά αγαπητή Scarlett, κι αν έχει δίκιο και ο φίλτατος Τζων Μπόης, από το Walton mountain, τότε το μόνο που μπορώ να πω είναι καλά που δεν είδαν η μάνα μου και ο πατέρας μου που κατέληξε η ζωή των κόπων τους, από εκεί που αναπαύονται στον οικογενειακό τάφο... με το καντήλι όπου το τζάμι είναι μόνιμα σπασμένο, κι αν βάλεις καινούργιο σύντομα ξανασπάει...

katabran είπε...

μια χαρά!
σου αφήνω μια παρωδία γνωστή και τη γνωστή καλησπέρα μου!
http://www.youtube.com/watch?v=HYmGUd11xXY

scarlett είπε...

Όσα καντήλια και να αρχίσεις Τζων Μπόη δίκιο θα έχεις.
Νομίζω πως αν μπορούσαν να μας σταματούν έναν έναν στον δρόμο και να μας αδειάζουν ακόμη και τις τσέπες θα το έκαναν.
Πιστεύω (δυστυχώς) πως η ευστροφία τους στον τρόπο που θα ληστέψουν και τον πιο φτωχό ανάμεσα μας, δε σταματα με τον φόρο ακινήτων. Θα βρουν κι άλλους τρόπους.
Και κανενας τους δεν θα αφορά τους πραγματικα κατεχοντες κι εκεινους που συμμετείχαν στο παρτυ όλων αυτών των χρονων.

Ειναι τραγικο πως η λιγη ευημερια που κερδισε η μεσαια ταξη τον τελευταιο αιωνα, η προσβαση της στην ανωτατη εκπαιδευση και η δυνατοτητα ανελιξης της, όλα αυτα μοιαζουν να μην τα σηκωνουν τα κοινωνικα συστηματα.
Κατα τη γνωμη μου τα μετρα που παιρνονται (τωρα στην Ελλαδα αυριο αλλου) δεν ενδιαφερονται τοσο να χτυπησουν την ευημερια μας -στο κατω κατω πώς θα ζησουν τα καπιταλιστικα συστηματα ;- αλλα τον ελευθερο τροπο σκεψης μας

scarlett είπε...

Καλησπέρα Δημητρη

νομιζω πως εσυ εκανες τις καλυτερες επιλογες στη ζωή σου.

Όσο για τους γονεις σου, ειχαν προλαβει να ζησουν τα δυσκολα χρονια, νωριτερα
Κανεις δε γλιτωνει τελικα

scarlett είπε...

μια χαρα, δε λες τιποτα, katabran!

μα τι μουσικες γνωσεις ειναι αυτες!
υποκλινομαι

So_Far είπε...

Καλημέρα.. αναζητώντας το χθεσινό μου σχόλιο - πάει μας το κατάπιε ο μπλόγκερ , τέλος πάντων
Δυστυχώς η φαντασία στην εξουσία έχασε το ιστορικό της ραντεβού αλλά η φαντασία στους φόρους είναι εκεί και πάντα. Έχει απόλυτο δίκιο ο Τζων Μπόης , η στόχευση στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι ακριβής και η φιλοσοφία είναι να μαζευτεί το χρήμα με εκβιαστικό τρόπο. Ένας απλός συσχετισμός εισοδημάτων των περασμένων 2-3 ετών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που αντιστοιχεί σε αυτά, είναι αρκετά για να εξαχθεί στο πόδι ένα καθαρά φορο-εισπρακτικό μέτρο. Τουλάχιστον έτσι μπορώ να φανταστώ τη σύνταξη των μέτρων των τελευταίων μηνών. Θα το κρατήσω το σχόλιο μέχρι εδώ ....

ΥΓ Μερικές φορές το λιγοστό φως δίνει υπέροχα χρώματα στα τζάμια των σπιτιών καθώς αναλύεται και συνθέτεται μέσα από τα χρώματα που έχει το εσωτερικό τους. Έχασαν εκεί στην Αγγλία τότε λοιπόν. Και όταν η εξουσία χάνει τον αντικατοπτρισμό του φωτός .... τα υπόλοιπα σκεφτείτε τα εσείς.. καλή σας μέρα εκεί στα βόρεια της Γερμανίας

scarlett είπε...

Καλημέρα So far

Τα μετρα της κυβερνησης των τελευταιων μηνων δειχνων ολοφανερα την ανικανοτητα και την απελπισία της.
Επι δυο χρονια ουτε ενα μετρο εναντιον της φοροδιαφυγης, ουτε ένα για την αναπτυξη, ουτε ενα για τον εξορθολογισμο της δημοσιας διοικησης . Και στην υστατη στιγμη που επρεπε να κριθει για την αποτελεσματικοτητα των μετρων (που δεν πηρε) , εβαλε μια εκτακτη εισφορα και ενα τελος ακινητων.
Ο ορισμος της ανικανοτητας διοικησης και της προχειροτητας.

Η τακτικη της θυμιζει ληστρικες επιδρομες όπου αρπαζουμε ό,τι βρισκουμε μπροστα μας, ισα ισα για να καλυψουμε προσωρινα τις αναγκες μας. Εννοειται πως η ακινητη περιουσια δεν ειναι εισοδημα και για παρα πολυ κοσμο το συνηθως παλιο και μικρο σπιτακι του, ειναι ό,τι εχει.

Όλα τα μετρα που εχει παρει μεχρι τωρα ειναι οριζοντια και καταδικασμενα να αποτυχουν. Οσο και να ταιζεις τον ζητιανο στη γωνια , αν δεν βρει μια δουλεια να αυτοσυντηρηθει, την αλλη μερα παλι θα εχει την αναγκη σου.

Το αλλο ενδιαφερον όμως ειναι ότι όλοι αυτοι που μας κυβερνουν μοιαζουν να ζουν σε ενα παραλληλο συμπαν που δεν αντιλαμβανονται στο ελαχιστο την αγανακτηση και την οργη του κοσμου. Νομιζουν πως οι αντιδρασεις του κοσμου ειναι προσκαιρες και επιφανειακες και πιστευω πως αυτο θα τους οδηγησει σε δυσαρεστες εκπληξεις